Persoanele fără adăpost din Marea Britanie, ar putea să fie închise sau deportate după Brexit.
Asociaţiile naţionale de caritate pentru homeless susțin că persoanele fără adăpost din UK care au cetăţenie europeană sunt un „grup cheie” care riscă să întâmpine dificultăţi mari după Brexit.
„Indiferent ce se întâmplă cu Brexit-ul, va fi o adevărată provocare pentru homeless”, arată unul din autorii raportului firmei de consultanţă WPI Economics.
Pe străzile din Regatul Unit dorm în aer liber aproximativ 1000 de cetăţeni din Uniunea Europeană. O bucată semnificativ de mare din această comunitate o reprezintă românii nevoiași.
Cetățenii europeni care au intrat în Marea Britanie înainte de 29 martie 2019, data inițială a Brexit, trebuie să solicite statutul de rezident, pentru care e nevoie de formalităţi şi acte de identitate.
Cei mai mulți oameni ai străzii nu au acte de identitate, ceea ce înseamnă că stau în Regatul Unit în condiții ilegale. În acest fel, ei nu au acces la servicii medicale, pensii şi alte ajutoare sociale.
„Oricine nu îşi poate legaliza statutul până la data-limită (…) ar putea fi arestat sau deportat”, afirmă Zoe Gardner, consilier politic în cadrul organizaţiei caritabile pentru asistenţă juridică JCWI, care susţine drepturile imigranţilor.
„Povestea homeless din UE în Regatul Unit ar trebui să fie un scandal naţional”, susţine Robin Burgess, directorul Hope Centre, o altă organizaţie de caritate din Anglia. „Fără îndoială, după un Brexit dur, vor urma deportări. Ştim că teama de deportare i-a făcut pe unii migranţi din UE să evite să se adreseze serviciilor, iar ca urmare nu au primit ajutor şi unii au murit”.