Și merg cu încetinitorul, după cum constată EURONEWS, care scrie că, până la 30 iunie, părțile vor putea decide pentru o prelungire care să permită continuarea negocierilor şi după 2020. În ultimele sale declarații, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a admis că este foarte sceptic, pozițiile privind numeroase dosare rămân diferite, iar premierul britanic Boris Johnson nu ia în considerare o prelungire a perioadei de tranziție.
Conform planurilor Londrei, Brexitul economic, cel care îi va duce pe britanici în afara pieței unice europene și a Uniunii vamale, este așteptat la 31 decembrie. Însă, doar conform planurilor Londrei.
În ciuda momentului delicat, nu lipsesc dificultăţile dialogului, una dintre acestea constând în faptul că guvernul britanic a dorit să adreseze unele propuneri de acord doar negociatorilor europeni, cerând în mod expres să nu se partajaze conținutul cu statele membre.
Motivele disidenței sunt, însă, mai ales substanțiale fiind legate de modalitățile prin care cele două părți doresc să ajungă la un acord final. În timp ce Bruxelles-ul dorește să poarte negocieri paralele pentru toate subiectele aflate în discuție, Regatul Unit preferă o abordare fragmentată, care continuă să analizeze fiecare temă în parte, ceea ce ar duce la un tip de acord comercial pe modelul celui canadian.
Bruxelles-ul ar dori ca indiferent de tipul de acord la care se va ajunge, să fie respectate trei puncte fundamentale: împărtășirea valorilor de bază, continuitatea aderării Regatului Unit la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și recunoașterea rolului Curții Europene de Justiție de către guvernul britanic, chiar și după încheierea negocierilor.