Riscul încetinirii ritmului de creştere economică în Europa Centrală şi de Est (ECE) a început să se amplifice în urma votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a apreciat miercuri agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, transmite Reuters.
În prezent, Standard & Poor's are perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din ECE, Polonia, Croaţia şi Muntenegru, şi perspective stabile pentru restul de 14 ratinguri suverane, inclusiv pentru ratingul României.
"În condiţiile în care electoratul britanic a decis să iasă din UE la referendumul consultativ din 23 iunie, S&P Global Ratings crede că riscurile de încetinire a creşterii economice au început să se amplifice în regiunea CEE. Mai important, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politică din CEE pe mai multe fronturi", se arată într-un raport al agenţiei de evaluare.
"Ţările din grupul Vişegrad (Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia) dar şi ţări din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croaţia şi România ar putea să fie îngrijorate de posibilitatea creşterii dominaţiei ţărilor din zona euro, în special a Franţei şi Germaniei, ceea ce ar complica şi mai mult procesul de elaborare a politicilor în interiorul UE", susţine S&P.
România beneficiază de un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenţia Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investiţional) de la Moody's şi de ''BBB minus'' cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor's.
AGERPRES