Potrivit Afp, Londra a repetat luni că reluarea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE „nu are sens” în lipsa unei schimbări de poziţie a Celor 27, declarându-se totuşi deschisă la „intensificarea” discuţiilor propusă de Bruxelles, informează agerpres.
De cealaltă parte, ministrul Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, în Parlament a subliniat faptul că summitul UE de săptămâna trecută „nu a lăsat nicio bază pentru ajungerea la un acord”.
„Nu are niciun sens să continuăm să negociem. Atâta timp cât UE îşi menţine poziţia, astfel de discuţii nu vor avea sens”, a adăugat el.
Totuși, el a salutat declaraţiile negociatorului şef european Michel Barnier, care s-a declarat pe Twitter „disponibil pentru intensificarea discuţiilor (…) pe baza textelor juridice”.
Un viitor optimist
„Evident, trebuie să ne asigurăm că lucrăm pe baza intensificării pe care ei o propun. Prefer să privesc spre viitor cu optimism şi spre trecut cu mânie”, a mai spus Gove.
Deja foarte dificile, negocierile comerciale s-au înveninat şi mai mult joi, notează AFP, când reprezentanţii Celor 27 reuniţi în Consiliul European au cerut concesii din partea Londrei, precizând în acelaşi timp că vor să continue convorbirile pentru încheierea unui acord de liber schimb înaintea sfârşitului acestui an.
A doua zi, Boris Johnson a apreciat că discuţiile sunt „terminate”, fără o „schimbare fundamentală” de abordare din partea UE.
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a devenit la data de 1 februarie 2020, primul stat membru din istorie care se retrage din Uniunea Europeană, în ceea ce este tratat drept ”divorțul și momentului secolului”.
După 47 de ani de apartenență la comunitatea europeană, începuți la 1 ianuarie 1973, și după trei ani și jumătate de la referendumul privind Brexit, Marea Britanie a ieșit din UE, începând perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.