Grupul german TUI AG, cel mai mare touroperator din lume, negociază în prezent vânzarea companiei sale aeriene TUIfly către compania aeriană britanică EasyJet Plc, aceasta din urmă fiind interesată să-şi păstreze accesul la piaţa continentală şi după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.
Discuţiile se derulează "de ceva vreme", a declarat vineri Martin Locher, un reprezentant al angajaţilor în consiliul de supraveghere al TUIfly. Martin Locher a mai dezvăluit că TUIfly poartă discuţii şi cu o altă companie aeriană europeană.
EasyJet, a doua mare companie aeriană low-cost din Europa după Ryanair Holdings Plc, a refuzat să comenteze declaraţiile lui Martin Locher. În urmă cu câteva luni, directorul EasyJet, Carolyn McCall a declarat că nu este interesat de preluarea altor companii aeriene, însă incertitudinea provocată de votul la referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din UE este posibil să îl fi făcut să îşi schimbe părerile.
Analiştii sunt însă de părere că EasyJet ar putea fi interesat de preluarea TUIfly deoarece o astfel de tranzacţie i-ar extinde operaţiunile limitate din Germania şi de asemenea ar avea acces la piaţa Europei continentale şi după Brexit.
În calitate de resortisanţi ai Uniunii Europene, companiile aeriene britanice au profitat până acum de cerul unic european care prevede în special ridicarea restricţiilor comerciale pentru companiile cu sediul în UE.
TUIfly are aproximativ 2.000 de angajaţi şi o flotă de 41 de avioane Boeing Co. 737 în timp ce flota EasyJet este compusă din peste 200 de avioane Airbus A320.