Marea Britanie a provocat un șoc major în urma referendumului prin care aproape 52% dintre englezi au votat să părăsească Uniunea Europeană. Dacă decizia s-a simțit imediat pe piețele financiare, pe piața britanică a forței de muncă efectele abia încep să se vadă.
După un weekend agitat, primele reacții ferme au apărut în Parlamentul European. Într-o rezoluţie adoptată cu 395 de voturi şi 200 împotrivă, eurodeputaţii au arătat faptul că „voinţa exprimată de popor trebuie să fie pe deplin şi cu scrupulozitate respectată“. Astfel, la începutul săptămânii trecute, Parlamentul European a cerut Marii Britanii să activeze „imediat“ clauza de retragere din Uniunea Europeană, prevăzută în Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a proteja integritatea Uniunii“. Referendumul reprezintă o condiție necesară dar nu și suficientă pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Premierul David Cameron a anunțat, în momentul în care și-a anunțat demisia, începând cu luna octombrie, că nu va activa încă articolul 50 din Tratat.
În timpul acesta, poziția Scoției și a Irlandei de Nord, state care fac parte din Regatul Unit, pune multă presiune pe Parlamentul Britanic. Atât scoțienii cât și nord-irlandezii au votat cu o majoritate clară pentru rămânerea în UE, iar discuțiile cu privire la independența celor două state sunt din nou un subiect fierbinte pe agenda britanicilor. Situația este cu atât mai complicată cu cât poziția liderilor marilor state europene este fermă. Impresia pe care o lasă aceștia este că ieșirea Marii Britanii din UE nu e deloc o lovitură la adresa construcției europene. „UE este suficient de puternică pentru a continua să meargă înainte chiar şi cu 27 de membri“, a afirmat cancelarul Angela Merkel în faţa deputaţilor germani. Ea a mai spus și că, în cazul în care Marea Britanie doreşte să menţină un acces la piaţa unică, va trebuie să respecte principiile libertăţii de circulaţie a persoanelor.
Imigranţii, motiv de exit
Paradoxul este că exact retorica împotriva imigraţiei a fost un punct esenţial pe agenda militanţilor pro Brexit. Că efectele ieșirii Marii Britanii din UE nu sunt de speriat crede și antreprenorul Marius Ghenea, director de investiții în cadrul fondului 3TS Capital Partners. „În primul rând pentru că vorbim despre o țară care nu făcea parte din Uniunea Monetară Europeană sau din spațiul Schengen și în al doilea rând pentru că britanicii și guvernul UK au fost întotdeauna mai reținuți privind integrarea reală în UE, atât din punct de vedere politic cât și economic“, explică el. Mai mult, Marius Ghenea susține că, forțând un pic nota, am putea considera că Marea Britanie nu a fost niciodată cu adevărat în Uniunea Europeană. „Așa că nu pleacă într-adevăr din Uniune, ci e doar o recunoaștere a unei situații de fapt. Desigur, implicații vor fi, însă eu nu cred că ar trebui să fie implicații catastrofale, de genul riscului disoluției Uniunii Europene“, susține antreprenorul.
România, una dintre câștigătoarele Brexitului?
Președintele Klaus Iohannis a declarat că, din discuțiile avute cu guvernatorul Mugur Isărescu, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească. „Ieșirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe mâine. E un proces care va dura destul de mult. Specialiștii evaluează la 2 ani, timp în care se va negocia și pot să vă asigur că România este parte în această negociere și România va negocia în așa fel încât interesul țării să fie protejat și să avem gijă de românii noștri care trăiesc și lucrează în Marea Britanie“, a susținut acesta. În același timp, premierul Dacian Cioloș a spus că România ar putea chiar să beneficieze de Brexit, situația economică bună fiind un atuu pentru creșterea rolului pe care țara îl are în UE. Condiția ar fi să se dea dovadă de prudență în deciziile politice care pot avea impact asupra bugetului. „Brexitul este un punct de inflexiune care va schimba multe la nivelul Uniunii Europene.
Brexitul și românii din Anglia
Octavian Cociș, fondatorul businessului Made-to-measure suits in UK, recunoaște că avem de a face cu un rezultat neașteptat chiar și pentru londonezi, care au votat într-o proporție covârșitoare pentru a rămâne în UE. „Este o greșeală enormă a guvernului condus de David Cameron care nu ar fi trebuit să propună acest referendum și să lase o decizie de asemenea magnitudine în mâinile unor oameni care nici măcar nu înțeleg repercusiunile“, explică el. În opinia sa, economia Marii Britanii va trece printr-o zonă cu turbulențe severe. „Lucrurile se vor complica pe viitor. Șomajul va crește, salariile fie vor stagna fie vor scădea și UK nu va mai fi o destinație atât de atrăgătoare pentru cei care vor să trăiască în afara României“, preconizează antreprenorul. Tânărul mai spune că în cel puțin următorii doi ani, termenul minim alocat negocierilor pentru ieșirea din UE, lucrurile nu se vor schimba în ceea ce privește activitate companiei pe care o conduce, însă dacă situația o va cere, va lua în calcul relocarea.
Maria Constantinescu, fondator și CEO Perfect 10 Ltd, companie care își desfășoară activitatea în Londra, consideră că oamenii au votat atât împotriva guvernului, care este perceput drept elitist, „self-serving“ și incompetent, cât și împotriva sărăciei. „Marea Britanie nu mai este de mult un imperiu și depinde masiv de Statele Unite ale Americii și de Europa. Acest vot este unul neinformat și foarte dăunător pentru UK“, spune antrprenoarea. Totodată, cei care sunt deja în Marea Britarie vor putea să rămână și li se va oferi, cel mai probabil, o cale către rezidență permanentă sau cetățenie. „Fluctuațiile de schimb valutar ne vor afecta pe toți, în toate circumstanțele: de la vacanțe în străinătate, la costul de trai și abilitatea de a face economii. Noi, ca business, ne-am pregătit pentru acest moment prin a ne transfera banii în mai multe monede și prin diversificarea de customer base în mai multe piețe“, explică CEO-ul Perfect 10 Ltd.
Ana Maria Dima a votat în cadrul referendumului pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. Ea s-a stabilit, de mai mult timp în Londra și lucrează pentru organizația Save the Children. „Zona unde locuiesc eu este foarte cosmopolită și pro-UE, oamenii și-au pus afișe la ferestrele caselor încurajând votul pentru rămânerea în UE. Primarul Londrei, Sadiq Khan, tocmai a postat un mesaj clar pe pagina lui de Facebook, confirmând că toți cetățenii europeni care locuiesc la Londra aduc o mare contribuție orașului la nivel economic și cultural“, spune ea. Momentan niciun angajator nu știe exact care sunt implicațiile imediate ale votului. „Din punctul meu de vedere, nu este atât de mult o problemă a românilor angajați cu contracte de muncă, deși implicațiile votului îi pot afecta și pe ei. Cred că problema mai mare este a miilor de români care lucrează «la negru» în Marea Britanie. Nu există statistici clare, dar cred că o mare parte dintre românii din UK lucrează cu tipuri de contract nedeterminat, sau poate chiar fără contract și ar putea fi mult mai discriminați de către angajatori, în cazul în care se pune problema pierderii locului de muncă“, explică Ana Maria Dima. Spune că șansele românilor de a-și pierde locurile de muncă doar din cauza naționalității sunt destul de reduse, deoarece există măsuri legislative care să prevină abuzurile de putere la locul de muncă. „În mare măsură problemele românilor nu sunt neapărat diferite de ale altor europeni care locuiesc aici – costurile ridicate de viață, probabilitatea redusă de a putea achiziționa o locuință și acum nesiguranța provocată de perioada de instabilitate economică pe care o așteptăm cu toții“, încheie Ana Maria Dima.
Lucrurile se vor complica pe viitor. Șomajul va crește, salariile fie vor stagna fie vor scădea și UK nu va mai fi o destinație atât de atrăgătoare pentru cei care vor să trăiască în afara României. Octavian Cociș, fondatorul afacerii „Made-to-Measure Suits In UK“
Marea Britanie nu mai este demult un imperiu și depinde masiv de Statele Unite ale Americii și de Europa. Acest vot este neinformat și foarte dăunător pentru UK. Maria Constantinescu, fondator și CEO Perfect 10 Ltd
Din punctul meu de vedere, nu este atât de mult o problemă a românilor angajați cu contracte de muncă, deși implicațiile votului îi pot afecta și pe ei. Cred că problema mai mare este a miilor de români care lucrează «la negru» în Marea Britanie. Nu există statistici clare, dar cred că o mare parte dintre românii din UK lucrează cu tipuri de contract nedeterminat, sau poate chiar fără contract și ar putea fi mult mai discriminați de către angajatori, în cazul în care se pune problema pierderii locului de muncă. Ana Maria Dima, Save the Children