"Date fiind aceste dezacorduri, tranziţia nu este consfinţită", a avertizat Barnier într-o conferinţă de presă la Bruxelles, care a încheiat o nouă serie de discuţii, la nivel tehnic, între cele două părţi.
Negociatorul-şef al UE, care s-a aflat luni la Londra pentru a se întâlni cu omologul său britanic David Davis şi cu premierul Theresa May, a afirmat că are "dificultăţi în a înţelege" divergenţele de poziţii, "deoarece Marea Britanie este cea care a cerut o perioadă de tranziţie".
"Marea Britanie a insistat să găsească pentru această perioadă de tranziţie un acord în martie, însă în acelaşi timp interlocutorii noştri au exprimat o serie de dezacorduri pe care le consider a fi substanţiale", a explicat Barnier.

Uniunea Europeană cere ca în perioada de tranziţie, pe care ea o consideră ca fiind cuprinsă între data Brexitului, la sfârşitul lui martie 2019, şi sfârşitul anului 2020, legislaţia europeană să continue să se aplice pentru Marea Britanie. Însă Londra nu ar vrea să accepte obligaţia de a aplica deciziile luate de cele 27 de state membre în respectiva perioadă.

Negociatorul UE a respins existenţa vreunei "rele credinţe" în discuţii, o acuzaţie care a fost făcută joi de ministrul pentru Brexit, David Davis, într-o declaraţie de o virulenţă neobişnuită. "Nu există dorinţa de a pedepsi Marea Britanie", a dat asigurări Barnier.

David Davis a calificat drept dovadă de "rea credinţă şi de iresponsabilitate" prezentarea miercuri de către UE a unui document ce fixează regulile pe care trebuie să le respecte Londra în timpul perioadei de tranziţie. Acest proiect prevede posibilitatea de sancţiuni, în special "un mecanism care să permită Uniunii să suspende anumite beneficii pentru Marea Britanie date de participarea sa la piaţa unică".

Rugat să reacţioneze, Michel Barnier a refuzat să "intre în acest joc".

Agerpres