Economia Marii Britanii se redeschide după lockdown-ul generat de COVID-19, însă Brexitul care a dus la o scădere masivă a muncitorilor străini înseamnă că, în acest moment, angajatorii britanici sunt puşi în faţa unui uriaş deficit de forţă de muncă, cel mai mare de la începutul anilor ’90.

Nu se găsesc angajaţi într-un număr mare de domenii, chiar şi în cele cu salarii mari

Asta va afecta serios recuperarea economică a ţării, în contextul în care numărul de muncitori disponibili a scăzut în luna iunie a acestui an cu cel mai rapid nivel din 1997 și până astăzi, arată datele Confederației pentru Angajare și Recrutare din Marea Britanie și ale analiştilor KPMG, scrie The Guardian, potrivit Digi24.

Companiile britanice de recrutare spun că au probleme foarte mari în găsirea angajaţilor pentru un număr important de sectoare din economie. În plus, ele raportează pierderi în domenii precum transporturi și logistică, ospitalitate, manufactură și construcții.

În ultimele luni, este nevoie mare în Marea Britanie de bucătari, asistenți de bucătărie, curățători sau personal care să se ocupe de depozite, însă probleme sunt şi în sectoarele unde salariile sunt mult mai generoase, precum finanţe, IT, contabilitate sau inginerie.

S-a cerut chiar intervenţia Armatei, având în vedere problemele din lanţul de distribuţie

Claire Warnes, director pentru educație, calificare și productivitate la KPMG UK: “Avem nevoie ca firmele și Guvernul să acționeze pentru reintegrarea profesională și dezvoltarea profesională a lucrătorilor potențiali, acum mai mult ca niciodată, în contextul în care decalajele de calificare în forța de muncă riscă să încetinească recuperarea economică a Regatului Unit.”

Datele oficiale mai indică faptul că aproximativ 1,5 milioane de angajaţi sunt încă în ‘furlough’ (concediu fără plată din cauza problemelor economice înregistrate de companii – n.red.), iar restricţiile aflate în continuare în vigoare limitează întoarcerea lor completă la muncă.

Una dintre cele mai mari companii alimentare din Regatul Unit, Premier Foods, a cerut Guvernului de la Londra, săptămâna trecută, să folosească Armata pentru a distribui produse.

Liderii din industrie au avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu probleme de aprovizionare și rafturi goale în vară, în contextul prăbușirii lanțurilor de aprovizionare.

În industria alimentară britanică, circa 60% dintre angajaţi sunt cetăţeni din Uniunea Europeană.

Sursă foto: Dreamstime