Potrivit studiului prezentat joi de Hyun Song Shin, un număr de 90 de mari bănci din zona euro, printre care se numără Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA, UniCredit SpA şi Banco Santander SA, au plătit în perioada 2007-2014 dividende cumulate de 196 miliarde de euro, sau 43% din profiturile lor cumulate.

"Băncile au plătit dividende substanţiale în numerar, chiar şi în regiunile unde creditarea bancară ar putea să nu fie suficientă pentru a sprijini relansarea activităţii economice după criză", a declarat Hyun Song Shin. "Acest lucru ar trebui să fie un subiect de îngrijorare pentru guvernatorii băncilor centrale interesaţi de obiectivele lor de politică monetară precum şi de mandatele de stabilitate financiară", a mai adăugat directorul de cercetare de la BRI, instituţie denumită popular şi banca centrală a băncilor centrale.

Studiul prezentat joi de BRI mai arată că o creştere de un punct procentual a raportului dinte acţiunile bănci şi activele sale totale este asociat cu o reducere cu patru puncte de bază a costurilor de finanţare ale băncii precum şi cu o creştere de 0,6 puncte procentuale a creditării.

Publicarea studiului vine după ce o serie de bancheri au apreciat că organismele de reglementare ar trebui să relaxeze cerinţele mai stricte de capital şi normele prudenţiale introduse după criza financiară şi în schimb să se concentreze pe stimularea economiei europene.

Organismele de supervizare bancară, cum este şi Banca Centrală Europeană, au puterea de a opri băncile să plătească dividende şi bonusuri dacă nivelul lor de capital scade sub un anumit nivel. În schimb, îngrijorările investitorilor cu privire la neplata dividendelor pot afecta accesul unei bănci pe pieţele financiare. Un exemplu în acest sens a avut loc la începutul acestui an când acţiunile gigantului german Deutsche Bank au înregistrat scăderi semnificative din cauza îngrijorărilor cu privire la capitalul său.

SURSA: Agerpres