BRI: îngrijorările cu privire la economiile emergente s-au înmulţit

Îngrijorările cu privire la marile economii emergente ale lumii, în special cu privire la China, s-au înmulţit pe măsură ce investitorii îşi revizuiesc prognozele cu privire la creşterea economiei mondiale, a avertizat duminică Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters.

'Încetinirea economiei chineze şi aprecierea dolarului american au reprezentat o dublă provocare pentru economiile emergente: perspectivele de creştere s-au redus, în special pentru exportatorii de materii prime, iar povara datoriilor denominate în dolari a crescut în raport cu moneda locală' se arată într-un raport publicat duminică de BRI, considerată 'banca centrală a băncilor centrale'. 

Cu ocazia prezentării raportului către jurnalişti, economistul şef al BRI, Claudio Borio a apreciat că scăderile semnificative înregistrate recent pe piaţa bursieră chineză trebuie văzute ca un răspuns la amplu la adâncirea dezechilibrelor financiare. 'Nu vedem cutremure izolate ci eliberarea unei presiuni care s-a acumulat treptat în ultimii ani' a subliniat Claudio Borio. 

Un alt risc, subliniază Claudio Borio, este încetinirea fluxurilor de credit către economiile emergente, care ar putea îngreuna serviciul datoriei externe pentru ţările care au obligaţiuni în dolari. Atunci când dolarul se apreciază, serviciul datoriei pentru obligaţiunile în dolari este mai scump. Conform datelor prezentate de BRI, în primul trimestru al acestui an ieşirile de capital din băncile chineze s-au ridicat la 109 miliarde de dolari, iar reducerea beneficiilor de pe urma păstrării poziţiilor în moneda chineză sugerează că fenomenul de fugă a capitalurilor ar putea continua. 'Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de creşterea vulnerabilităţilor din economiile emergente, în special în China, pe măsură îşi revizuiesc perspectivele cu privire la economia mondială' se arată în raportul BRI. 

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

AGERPRES