Apare o nouă forță la nivel mondial! Se pregătește să conducă lumea
Apare o nouă forță la nivel mondial! Tendința de depolarizare continuă să câștige teren, în ciuda faptului că mulți analiști au susținut că amenințarea este exagerată. Dar, recent, India și Rusia au anunțat un nou parteneriat prin care sistemele lor de plată – RuPay din India și MIR din Rusia – vor fi integrate, pentru a permite tranzacții transfrontaliere, fără fără a fi nevoie de dolarii americani.
Anunțul privind acest parteneriat vine după recenta vizită a prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, la Moscova, în timpul căreia cele două mari puteri au încheiat noi alianțe și acorduri comerciale. La întâlnire, India și-a confirmat angajamentul de a deschide mai mult comerțul cu Rusia, stat membru BRICS, și va facilita comerțul folosind sistemele de plată RuPay și MIR, informează site-ul Kitco.
Ca parte a acordului, președintele rus Vladimir Putin și premierul Modi și-au stabilit ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri de 100 de miliarde de dolari între Rusia și India, până în 2030.
De utilizarea sistemelor de plată autohtone și a monedelor locale urmează să beneficieze cele două state, deoarece le va permite să economisească milioane, la ratele de schimb, și să se îndepărteze de dolarul american, ajutând la consolidarea monedelor și economiilor locale.
BRICS vrea să scape de dolarul american, euro și alte monede occidentale
„Noi, statele BRICS, trebuie să ne dezvoltăm propriul sistem de decontare, care să includă Sudul global, permițându-ne să efectuăm tranzacții în propriile monede naționale, nu în dolarul american”, a declarat Andrei Kostin, CEO al Băncii VTB din Rusia.
Kostin a spus că se lucrează intensiv pentru a integra RuPay și MIR în reglementările comerciale.
„Vom face unele progrese, având în vedere complexitățile existente”, a declarat el.
Nu înainte de a reafirma că BRICS vrea să se elibere
ze de dolarul american, euro și alte monede occidentale. În timp ce mulți analiști susțin că amenințarea dedolarizării este exagerată, nu se mai poate nega faptul că folosirea dolarului american în tranzacții va fi semnificativ diminuată dacă țările BRICS încep să utilizeze sistemele de plată locale și naționale pentru comerț.
Sectoarele bancare și financiare din SUA, cele mai afectate de îndepărtarea BRICS de dolar
Sectoarele bancare și financiare din SUA ar putea fi cele mai afectate de îndepărtarea BRICS de la dolar. Ar putea duce și la un șoc pe piețele valutare, slăbind și mai mult dolarul american. Având în vedere că băncile americane împrumută milioane de dolari la nivel global, orice îndepărtare de dolar ar putea avea ca rezultat reducerea acestor activități, dăunând băncilor într-un moment în care se luptă să găsească căi semnificative pentru creștere și venituri.
Acest lucru, combinat cu expunerea puternică la piața imobiliară comercială aflată în dificultate, pierderile de pe piața titlurilor de trezorerie americane cu randament scăzut și faptul că băncile continuă să se confrunte cu aceleași dificultăți care au dus la o prăbușire a băncilor la începutul anului 2023 până în 2024, sugerează că. industria bancară americană ar putea fi puternic afectată, dacă națiunile BRICS continuă să pedaleze pe ideea dedolarizării. Evidențiind această evoluție recentă și luptele duse în interiorul BRICS pentru a conveni asupra unei monede comune, raportul spune:
„Membrii BRICS s-au îndepărtat de o monedă comună, către noi sisteme de plată transfrontalieră, cu scopul de a crea o monedă mai multipolară. China a condus acest efort prin accelerarea dezvoltării sistemului de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) – un mecanism de decontare în renminbi.”
„Între iunie 2023 și mai 2024, CIPS a adăugat 62 de participanți direcți și acum cuprinde 142 de participanți direcți și 1.394 de participanți indirecți”, spune Atlantic Council.
„SWIFT este încă de departe de a fi jucătorul dominant, cu peste 11.000 de bănci conectate. Deoarece participanții direcți la CIPS ar putea compensa tranzacții fără a se baza pe SWIFT sau pe dolar, indicatorii tradiționali ai utilizării renminbii ar putea să subcontorizeze valoarea reală.”
Sistemul financiar mai larg al SUA ar putea fi afectat, deoarece utilizarea redusă a dolarului pe tot globul va avea ca rezultat întoarcerea acelor fonduri pe țărmurile Statelor Unite, ceea ce va influența și mai mult inflația. În timp ce acest acord dintre Rusia și India este doar cel mai recent exemplu de mișcare către dedolarizare, niciun concurent al dolarului american, fie că este euro sau orice monedă BRICS, nu a redus semnificativ dependența globală de dolar.
Rolul dolarului este sigur pe termen scurt și mediu
„Rolul dolarului ca principală monedă de rezervă globală este sigur pe termen scurt și mediu”, a spus un nou raport al Centrului de Geoeconomie al Consiliului Atlantic.
„Dolarul continuă să domine rezervele valutare, facturarea comercială și tranzacțiile valutare la nivel global. Toți potențialii rivali, inclusiv euro, au o capacitate limitată de a contesta dolarul în viitorul imediat.”
Raportul a adăugat că, în timp ce „negocierile privind un sistem de plăți intra-BRICS sunt în faze incipiente, membrii BRICS au ajuns la acorduri bilaterale și plurilaterale, cu accent pe moneda digitală transfrontalieră angro a băncii centrale (CBDC) și pe schimbul valutar. Aceste acorduri sunt dificil de evaluat din cauza problemelor de reglementare și de lichiditate, dar pot constitui, în timp, baza unei platforme de schimb valutar.”
Adevăratul câștigător a fost aurul
Adevăratul câștigător în toate discuțiile despre dedolarizare a fost aurul, au observat ei, deoarece, din 2018, „toți membrii BRICS și-au crescut depozitele de aur într-un ritm mai rapid decât restul lumii, în ciuda prețurilor sale istorice ridicate”.
„Aproape o treime din toate băncile centrale plănuiesc să-și crească rezervele de aur în 2024”, se arată în raport.
„În timp ce euro era considerat un concurent al dolarului, moneda europeană continuă să rămână cu mult în urmă și a slăbit ca monedă de rezervă atractivă. Sancțiunile din 2022 asupra Rusiei le-au semnalat administratorilor de rezerve că euro i-a expus unor riscuri geopolitice similare dolarului. Cei care au dorit să reducă riscul față de dolar au apelat la aur”, se mai spune în document.
Datoria este adevărata amenințare pentru SUA
BRICS se află în centrul dezbaterilor privind dedolarizarea, dar potrivit lui Mike Pompeo, fost secretar de stat și fost director CIA, adevărata amenințare la adresa supremației dolarului american este creșterea nesustenabilă a datoriei naționale a SUA.
„Trebuie să conștientizăm amenințarea pe care o reprezintă datoria națională în creștere a Americii pentru viitorul țării noastre, înainte de a fi prea târziu”, a scris Pompeo într-un articol.
El a menționat că un raport recent al Biroului de Buget al Congresului (CBO) „estima că deficitul bugetar din acest an va fi de 2 trilioane de dolari, cu 400 de miliarde de dolari mai mult decât era prognozat în februarie și cu 300 de miliarde de dolari mai mare decât deficitul de anul trecut”.