VÂNZAREA SĂPTĂMÂNII

Uzina de la Craiova va purta în curând emblema Ford. Oferta financiară a fost îmbunătăţită cu numai două milioane de euro, atingând acum 57 de milioane, o sumă extrem de mică pentru o uzină de nivelul celei de la Craiova. Afacerea poate fi însă profitabilă, România atragând un investitor de calibru, concernul american Ford. Planurile de viitor sunt pe măsură: investiţii de 675 milioane de euro în următorii ani, o ţintă de producţie care depăşeşte 300.000 de unităţi în 2011 şi garantarea locurilor de muncă pentru cei 4.000 de angajaţi, precum şi prognozata dezvoltare a unei puternice reţele de furnizori.

GIGANT: Guvernul vrea companie energetică naţională

Marile companii neprivatizate din energie vor fi reunite într-una singură. Ministerul Economiei şi Finanţelor va elabora în 30 de zile un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea unei companii energetice naţionale. În componenţa noii entităţi gigant, care va avea o capitalizare de câteva miliarde de euro, ar putea intra companii precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, Electrocentrale Bucureşti şi filiale ale Termoelectrica. La un an de la înfiinţare, compania va fi listată la bursă cu pachete minoritare, urmând ca după alţi doi-trei ani să aibă acţionariat majoritar privat. Iniţiativa a atras deja primele critici. Reprezentanţii E.ON Energie România apreciază că aceasta nu ar respectă cerinţele europene de separare a marilor grupuri controlate de stat.

NUMIRE: Consiliul Concurenţei are un nou preşedinte

62-5930-02_gheorgheoprescu_rp.jpgGheorghe Oprescu a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, decretul de numire fiind semnat săptămâna trecută de şeful statului. Oprescu va deţine funcţia până în data de 2 martie 2009, când expiră mandatul fostului deţinător al postului, Mihai Berinde. Acesta din urmă a demisionat în luna martie a anului în curs, după ce a condus instituţia timp de trei ani, din martie 2004. Interimatul, din martie 2007 până în prezent, a fost asigurat de vicepreşedintele Alex Gavrilă. Noul şef al Consiliului, care va continua cei doi ani rămaşi din mandatul predecesorului său, este profesor universitar la catedra de Economie a Universităţii Politehnice din Bucureşti.

STRATEGIE: Calendar prelungit pentru scumpirea gazelor

Preţul gazelor naturale din producţia internă va fi aliniat la cele din import până cel târziu în anul 2010, potrivit strategiei energetice pentru perioada 2007-2020, aprobate săptămâna trecută de Guvern. Autorii susţin că procesul de aliniere a preţurilor, pentru care nu s-a putut prognoza un calendar clar, va ţine cont de gradul de suportabilitate a populaţiei. Alinierea a fost promisă în negocierile de aderare la UE, cu termen de finalizare în 2006. Ulterior, s-a obţinut o derogare până în 2008, iar acum se va solicita prelungirea calendarului până în 2010. Importurile de gaze naturale vor creşte de la 6,1 miliarde de metri cubi, anul acesta, puţin peste jumătate din producţia internă, la 8,5 miliarde de metri cubi, în 2015, când România nu va mai produce decât 10,6 miliarde de metri cubi.

ENERGIE: Încălzire de iarnă cu cheltuieli mai mari

Consumul de energie termică va creşte în perioada de iarnă cu 23% faţă de sezonul rece de anul trecut, iar cel de energie electrică, cu 5,6%. Estimările au fost făcute, săptămâna trecută, de oficialii Guvernului, care au anticipat, prin programul de iarnă în sectorul energetic, că va trebui să fie cheltuite 4,32 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) pentru a achiziţiona combustibilii necesari în perioada 1 octombrie 2007-31 martie 2008. Costurile sunt cu 4,2% mai mari decât cele înregistrate în sezonul rece de anul trecut.

AMENINŢARE: Riscăm activarea clauzei de salvgardare

62-5931-02_josemanuelbarroso104ecd.jpgPreşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat săpămâna trecută că România are probleme cu cheltuirea fondurilor alocate agriculturii. „S-au descoperit anumite deficienţe în ceea ce priveşte calitatea sistemului de verificare a parcelelor. În acest moment, se desfăşoară un audit, la finalul căruia vom decide dacă vom activa clauza de salvgardare în acest domeniu“, a spus Barroso. Impunerea clauzei ar conduce la diminuarea cu 25% a fondurilor alocate pentru plăţile directe în agricultură. În acest an, ţara noastră va beneficia de 450 de milioane de euro pentru plăţi directe, acordate fermierilor.

MANIPULARE: Amendă record la bursă

Şedinţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare din data de 5 septembrie a consemnat cea mai mare amendă acordată unui investitor, în valoare de 887.788,60 lei (echivalentul a 268.465 euro) pentru manipularea pieţei de capital. Contravenientul este investitorul sucevean Adrian Andrici, fost membru în CA al SIF Muntenia, iar tranzacţiile pentru care el a fost amendat au avut loc în urmă cu aproape un an şi jumătate, pe data de 31 martie 2006. Andrici a vândut în ultimele secunde ale şedinţei de tranzacţionare acţiuni Petrom la un preţ mai mic decât cel din piaţă şi a cumpărat acţiuni Rompetrol Rafinare la un preţ mai mare decât al pieţei, la BVB, pentru a-şi asigura astfel un câştig pe bursa la termen de la Sibiu, unde avea deschise poziţii
de sens contrar.

SANCŢIUNE: RCS&RDS, la a patra penalizare

RCS&RDS a fost sancţionată de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) cu amendă contravenţională de 100.000 lei pentru că nu a publicat numărul şi adresele comutatoarelor unde poate fi realizată interconectarea cu reţeaua pe care o operează. Este a patra amendă pe care compania o primeşte, după ce în martie şi august a mai primit trei amenzi administrative, însumând 5.500 de lei. Operatorul a anunţat că va contesta în justiţie decizia. Reprezentanţii companiei afirmă că, deşi au fost afişate adresele comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea, ANRCTI a pretins în mod neîntemeiat că trebuiau să fie incluse adresele tuturor comutatoarelor.

DEMISIE: Preşedintele Sony Ericsson părăseşte compania

Miles Flint, preşedintele Sony Ericsson a demisionat din funcţie săptămâna trecută „din motive personale“. Aflat la conducerea companiei din 2004, Flint este artizanul creşterii producătorului suedezo-japonez. Sub mandatul său, joint-venture-ul şi-a dublat vânzările şi veniturile, iar profitul a crescut cu peste 100%. „După aproape 17 ani petrecuţi la Sony şi Sony Ericsson, vreau să mă dedic unor proiecte personale şi de afaceri şi intenţionez ca până atunci să iau o scurtă pauză profesională“, a explicat Flint. Analiştii pieţei au primit cu surprindere vestea şi au apreciat că motivaţia acestuia este doar una de faţadă. Miles Flint va avea o funcţie onorifică în cadrul companiei: consilier al noului preşedinte, Hideki Komiyama, care va prelua funcţia de la 1 noiembrie.

CRIZĂ VIRTUALĂ: Dezastru financiar în „Second Life“

Nu doar economia americană trece printr-o criză financiară, ci şi cea virtuală din jocul „Second Life“. Potrivit Associated Press, aceasta are acum propriul său Ben Bernake, echivalentul preşedintelui Rezervei Federale Americane: John Zdanowski, CFO al Linden Lab, compania care administrează jocul. Aceasta a angajat un economist cu normă întreagă pentru a rezolva criza creată după ce, în luna iulie, au fost interzise, în lumea virtuală, jocurile de noroc. Dacă înainte de „prohibiţia gambling-ului“ jucătorii schimbau aproximativ două milioane de dolari pe zi, suma a scăzut în scurt timp la jumătate. Jocul a devenit teren de experimente pentru economişti. Cu un „curs de schimb“ plafonat la 270 „Linden dolari“ pentru un dolar american, Linden Lab a oprit, de la începerea crizei, vânzarea monedei proprii, pentru a compensa supra-ofertele de vânzare ale jucătorilor.