BRIEF

PRIVATIZARE Tranzacţia de privatizare a Electroputere Craiova a fost finalizată săptămâna trecută. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis, în Consiliul Director, vânzarea a 62,82% din titlurile societăţii către firma saudită Al Arrab Contracting Company. Autoritatea a aprobat şi forma finală a contractului de privatizare, care nu cuprinde scutiri de la plata datoriilor firmei craiovene la stat. Oferta Al Arrab pentru Electroputere a fost selectat

PRIVATIZARE

Tranzacţia de privatizare a Electroputere Craiova a fost finalizată săptămâna trecută. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis, în Consiliul Director, vânzarea a 62,82% din titlurile societăţii către firma saudită Al Arrab Contracting Company. Autoritatea a aprobat şi forma finală a contractului de privatizare, care nu cuprinde scutiri de la plata datoriilor firmei craiovene la stat. Oferta Al Arrab pentru Electroputere a fost selectată în luna iunie a acestui an. Valoarea tranzacţiei depăşeşte 120 de milioane euro şi include plata acţiunilor, preluarea datoriilor de circa 60 milioane de euro, investiţii şi capital de lucru. Statul va încasa 2,3 milioane euro pentru pachetul de acţiuni, cumpărătorul angajându-se să asigure un capital de lucru de 37 milioane euro şi să realizeze investiţii de circa 20 milioane euro.

DEPRECIERE: Euro a sărit de 3,4 lei

Euro a depăşit pragul de 3,4 lei la sfârşitul săptămânii trecute. Scăderea cotaţiei monedei naţionale faţă de cea unică europeană a început uşor în urmă cu două săptămâni, culminând cu ultimele zile ale săptămânii trecute, când deprecierea a fost mult mai abruptă. Contextul internaţional şi intrarea într-un oarecare con de umbră a economiilor ţărilor emergente, faţă de care investitorii străini manifestă tot mai multă neîncredere, par să fie principalele cauze ale deprecierii. Dealerii explică evoluţia cursului prin sentimentul negativ al investitorilor faţă de indicatorii economiei româneşti, în special cel al deficitului de cont curent. Leul s-a depreciat în ultimele două luni cu peste 10%.

STUDIU: Mai multe falimente

Numărul falimentelor a urcat cu 50% în primul semestru, potrivit unui studiu al companiei de asigurări de credit Coface. Ritmul de creştere este comparabil cu nivelul din anii precedenţi, potrivit directorului general al Coface, Cristian Ionescu, care a arătat că mai mult de 95% din firmele din România se confruntă cu întârzieri la plata creanţelor din partea clienţilor. Dacă obişnuiesc să îşi asigure frecvent activele tangibile (proprietăţi, utilaje), firmele neglijează asigurarea activelor volatile. Creanţele de la clienţi ajung să concentreze, în medie, 40% din totalul activelor curente. Anul trecut au fost înregistrate 10.431 de firme în faliment, comerţul reprezentând cel mai riscant sector de activitate, cu o pondere de 37% din total.

FINANŢĂRI: Cresc dobânzile la creditele în euro

Majorarea dobânzilor în euro la nivel internaţional începe să-şi facă simţite efectele şi în România. Volksbank a anunţat săptămâna trecută că a fost nevoită să crească dobânzile la împrumuturile în euro cu 1,5%, începând cu data de 17 septembrie. Reprezentanţii băncii susţin că majorarea indicelui Euribor a contribuit cu 1% la această majorare, iar celelate costuri indirecte (în special rezerva minimă obligatorie) – cu 0,6%. Clienţilor băncii li s-au trimis scrisori cu noul plan de rambursare a ratelor majorate.

TAXE: Modificări în Codul fiscal

Statul va elimina sistemul simplificat de plată a TVA în construcţii şi va păstra prevederile privind plata TVA în vamă la bunurile de import până în 2012, potrivit proiectului de Cod fiscal pentru 2008. Aceste modificări vor fi principalele surse de creştere a veniturilor la bugetul de stat. Iniţial, proiectul mai prevedea şi că românii care au venituri în străinătate, în ţări cu impozit mai mic decât în România, vor plăti Fiscului diferenţa de impozit, până la 16%. Prevederea a fost însă eliminată săptămâna trecută. Alte modificări vizează introducerea din 2008 a unui impozit de 2% din sumele încasate de producătorii din agricultură. Valoarea acestui impozit va creşte la 4% în 2010. De asemenea, impozitul pe venit de 16% se va aplica pensiilor peste 1.000 de lei, faţă de pragul de 900 de lei din prezent. Pe lista veniturilor taxabile au fost introduse şi câştigurile din jocuri de noroc de peste 600 de lei, cota de impozitare fiind de 20% pentru sumele sub 10.000 de lei, respectiv de 25% pentru ce depăşeşte acest prag.

TRANZACŢIE: Lehman Brothers preia acţiuni Impact

Grupul israelian Lehman Brothers a achiziţionat, joia trecută, prin intermediul diviziei imobiliare Lehman Brothers Real Estate Partners, 3,08% din capitalul Impact Developer& Contractor, de la Ioan Dan Popp (foto), printr-o tranzacţie specială în valoare de 32,41 milioane de lei, derulată la Bursa de Valori Bucureşti. Director executiv al companiei, Popp a vândut acţiunile prin negociere directă, pe piaţa Deal, la acelaşi preţ de la închiderea de miercuri, de 1,05 lei. Anterior transferurilor de joi, el deţinea 30,2% din capitalul companiei. Lehman Brothers a fost înfiinţată în 1850, iar în prezent are sediul în New York, cu sedii secundare în Londra si Tokio, şi operează într-o reţea de sedii situate în toată lumea.

DECIZIE: Fed reduce dobânda

Rezerva federală americană (Fed) a decis, săptămâna trecută, reducerea ratei dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 4,75%, pentru a limita efectele crizei din sectorul locuinţelor şi ale turbulenţelor financiare asupra economiei. Aceasta a fost prima diminuare a dobânzii de referinţă, principalul instrument de influenţare a economiei, din iunie 2003, valoarea de 4,75% fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din luna mai a anului trecut. O altă reducere, cu 0,5 puncte procentuale, până la 5,25%, a fost operată şi pentru dobânda la care acordă împrumuturi băncilor.

RECORD: Barilul de petrol trece de 82 de dolari

Cotaţia ţiţeiului bate record după record. Săptămâna trecută a atins un nou maxim istoric, ajungând la 82,23 dolari pe baril. Preţul a crescut după ce Rezerva federală americană (Fed) a redus dobânda de referinţă la 4,75% pentru a calma investitorii cu privire la creşterea economică, înainte de sezonul de iarnă. De la începutul anului, preţul a urcat cu peste o treime, influenţat de intensificarea ameninţărilor uraganelor şi a altor riscuri legate de oferta de produse petroliere. Rezervele petroliere ale SUA au scăzut, săptămâna trecută, pentru a patra oară consecutiv, cu două milioane de barili.

Schimbare: O nouă conducere pentru Cable Direct

Regia de media Cable Direct, parte a grupului Centrade USA, are un nou management, format din Florin Vişenescu şi Bogdan Lăzărescu. Cei doi îl înlocuiesc la conducere pe Vlad Tudosie, care a fost managing director al regiei timp de şase ani. În prezent, Cable Direct are în portofoliul de clienţi posturile TV Discovery Channel, AXN şi HBO, cotidianul 7 Plus, reţelele de cinema Movieplex şi Glendale şi câteva site-uri. De la 1 ianuarie 2008, Discovery Chanell îşi va vinde spaţiul de publicitate printr-un departament intern condus de Vlad Tudosie, advertising sales director pentru România. Pe viitor, Cable Direct îşi propune să câştige noi clienţi, atât televiziuni de nişă, cât şi publicaţii. Totodată, regia a dezvoltat o divizie de vânzari internet coordonat de Irina Giosan.

PREMIU: Ziaristul anului în comerţul electronic

Cele mai bune performanţe obţinute în comerţul electronic românesc vor fi premiate, pe 29 septembrie,
la Club ARO, la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor eCommerce. Organizatorii vor analiza rezultatele obţinute în ultimul an şi junătate de bănci procesatoare de plăţi şi magazine online, fără a neglija nici eforturile jurnaliştilor care au contribuit la informarea pieţei. Revista Capital, împreună cu Link2eCommerce, organizatorul galei, vor decide cine este Ziaristul Anului în comerţul electronic. Jurnaliştii pot trimite cele mai bune articole de profil publicate în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2007 (scan-uri, link-uri sau textul în sine) pe adresa de e-mail: office@link2ec.ro şi redactie@capital.ro până la 25 septembrie 2007. Articolele vor fi analizate ţinând cont de acurateţea informaţiilor, obiectivitatea, gradul de dificultate al subiectului dezbătut, simplitatea şi claritatea transmiterii mesajului.