Brief

SALONUL SĂPTĂMÂNII Ediţia din acest an a Salonului Internaţional Auto Bucureşti (SIAB) are printre vedete câteva sute de maşini, zeci de motociclete şi aproximativ 50 de lansări în premieră naţională. Vizitatorii care nu au admirat încă minunile pe roţi o mai pot face până duminică, 14 octombrie. Printre cele mai admirate modele din acest an se numără Fiat 500, BMW M3 (foto), Volkswagen Tiguan, Chevrolet Corvette, Dacia Logan Pick-Up, Renault Laguna, Opel Astra Seda

SALONUL SĂPTĂMÂNII

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional Auto Bucureşti (SIAB) are printre vedete câteva sute de maşini, zeci de motociclete şi aproximativ 50 de lansări în premieră naţională. Vizitatorii care nu au admirat încă minunile pe roţi o mai pot face până duminică, 14 octombrie. Printre cele mai admirate modele din acest an se numără Fiat 500, BMW M3 (foto), Volkswagen Tiguan, Chevrolet Corvette, Dacia Logan Pick-Up, Renault Laguna, Opel Astra Sedan şi Mazda6. Pentru cei care doresc să achiziţioneze un autoturism în următoarea perioadă, SIAB este locaţia perfectă pentru a putea compara toate ofertele de pe piaţă, iar companiile au posibilitatea de a-şi completa parcul auto în zona destinată vehiculelor utilitare.

TAXE: Prelungire în sistemul de plată a TVA

Sistemul de plată a TVA în vamă va fi prelungit până la finele anului 2011. Firmele vor continua să plătească TVA în vamă pentru importurile de bunuri din statele din afara UE până la această dată, conform Codului fiscal aprobat, joia trecută, de Guvern. Iniţial, Executivul decisese reintroducerea măsurii de la 15 aprilie 2007 până la finele anului 2008, din cauza pierderilor din încasarea TVA consemnate imediat după 1 ianuarie, ca urmare a evaziunii mult mai uşor de realizat.. Codul fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificată pentru importatorii înregistraţi în scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activităţilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere.

ANALIST: Andrei Postelnicu, editorialist la Capital

Cunoscutul jurnalist Andrei Postelnicu se alătură echipei Capital. Comentariile şi analizele sale vor fi publicate începând cu următoarea ediţie a revistei. Andrei a lucrat pentru prestigioase instituţii internaţionale de presă, având o experienţă jurnalistică remarcabilă. Din 2000 până în 2006, a fost corespondent pentru pieţele financiare din SUA la Financial Times, biroul din New York, fiind numit, în 2004, printre cei mai influenţi 30 de jurnalişti de business sub 30 de ani. Din 2006 până anul acesta a fost, la Bloomberg News, Londra, reporter responsabil cu industria hedge fund din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Ştirile şi analizele sale au fost preluate frecvent, pe prima pagină, de International Herald Tribune, New York Times şi alţi mari clienţi ai Bloomberg. A mai colaborat la Newsweek (ediţia internaţională), European Voice (Bruxelles), BBC World Service Radio & TV (2001-2006), CNBC, CNN International (2000-2006) şi Realitatea TV. Andrei Postelnicu este masterand la Fletcher School of Law & Diplomacy. Studiile sale mai includ Lindsey Wilson College (Columbia, USA), Georgetown University (Washington, USA), Charles University (Praga) şi The Leys School (Cambridge, Marea Britanie).

OFICIALIZARE: Manfred Wimmer devine vicepreşedinte executiv BCR

Banca Natională a României (BNR) a aprobat, săptămâna trecută, propunerea Consiliului de Supraveghere al BCR de numire a lui Manfred Wimmer ca membru în Comitetul Executiv şi vicepreşedinte executiv al băncii. Wimmer, 51 de ani, răspunde de coordonarea procesului de integrare a BCR în Grupul Erste. Până la venirea în BCR, a ocupat poziţia de director al Direcţiei Iniţiative de Dezvoltare la nivelul grupului austriac şi s-a ocupat în mod expres de procesul de achiziţionare a BCR de către Erste şi, înainte de aceasta, de achiziţionarea băncii Ceska Sporitelna şi de integrarea acesteia. Înaintea sosirii în Erste, Wimmer a fost consilier legal la Creditanstalt Viena, în cadrul Departamentului Finanţe Internaţionale, şi vicepreşedinte la Finanţarea Internaţională a Proiectelor.

REDEVENŢE: Taxe majorate, nu şi pentru PETROM

Guvernul a majorat, săptămâna trecută, redevenţele şi taxele miniere şi petroliere pentru firmele de pe piaţa românească, care vor genera venituri la buget de 1.000 de milioane de lei în următorii patru ani. Creşterea nu se va aplica însă şi în cazul Petrom, care beneficiază de menţinerea nivelului şi a bazei de calcul până în 2014. Facilitatea a fost aprobată prin legea de privatizare a companiei, la finele anului 2004, când Petrom a fost preluată de grupul austriac OMV. „Statul s-a angajat prin contractul de privatizare să nu modifice pe o perioadă de zece ani taxele şi redevenţa. Nu putem încălca aceste prevederi, întrucât compania Petrom se poate întoarce împotriva statului român“, a spus premierul Călin Popescu Tăriceanu.

NUMIRE: Preşedinte nou la Ursus Breweries

Stephen Weber este noul preşedinte al companiei Ursus Breweries, operaţiunea grupului SAB Miller în România şi al doilea producător de bere de pe piaţa românească. Numirea intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2007. Weber îl va înlocui în funcţie pe Dieter Schulze, care, după patru ani în România, a fost numit preşedinte al Kompania Piowowarska, subsidiara SAB Miller din Polonia. Stephen Weber a fost Director de Vânzări şi Distribuţie şi Trade Marketing pentru Europa timp de trei ani şi jumătate, având un rol-cheie în dezvoltarea strategiei de vânzări, distribuţie şi trade marketing pentru Europa. Înainte de a se alătura SAB Miller, şi-a început cariera profesională la Procter & Gamble, continuând la British American Tobacco.

RECONFIRMARE: Gabriela Anghelache rămâne preşedintele CNVM

Plenul Parlamentului a reales-o miercuri, 3 octombrie, pe Gabriela Anghelache în funcţia de preşedinte CNVM, pentru un nou mandat de cinci ani. Anghelache ocupă funcţia respectivă din anul 2001, iar din vara lui 2006 şi până acum, a fost preşedinte interimar. A mai fost supusă votului şi alegerea altor trei membri din componenţa CNVM. Este vorba de Eugenia Carmen Negoiţă, care a fost reconfirmată în Comisie şi a avansat la rangul de vicepreşedinte, Dorina Mihăilescu, care va rămâne membru simplu, în loc de vicepreşedinte, şi de Claudia Cătălina Sava, fosta consilieră a vicepreşedintelui Paul Miclăuş. Au rămas în Comisie vicepreşedintele Paul Miclăuş şi comisarii Victor Eros şi Bogdan Mihai Chetreanu, singura persoană înlocuită fiind Ileana Agalopol.

AMENINŢARE: România riscă diminuarea ratingului

Agenţia de rating Coface ar putea diminua ratingul de ţară al României de la „A4“ la „A4 minus“, a anunţat, săptămâna trecută, şeful departamentului de credite al companiei, Joel Paillot. La rândul său, directorul general al Coface România, Cristian Ionescu, a arătat că o potenţială diminuare a ratingului ar reflecta vulnerabilitatea României şi faptul că autorităţile, în afara Băncii Naţionale a României, nu au nicio strategie de combatere a deficitului de cont curent, deprecierii leului şi încetinirii procesului de reformă. Pe de altă parte, un factor pozitiv pentru România rămâne păstrarea încrederii investitorilor.