TRATAT Şefii de state şi de guverne din statele membre UE au stabilit, săptămâna trecută, la Lisabona, forma finală a tratatului de reformă a Uniunii. Acesta va înlocui vechiul tratat constituţional, care a fost respins de Franţa şi Olanda acum doi ani. Documentul va fi semnat oficial pe 13 decembrie, urmând să fie ratificat de către toate statele membre, astfel încât să intre în vigoare în 2009. Conform noului tratat, Uniunea Europeană devine persoană juridică, având capacitatea de reprezentare pentru toate statele membre. Din 2014, Executivul de la Bruxelles va avea un număr de comisari egal cu două treimi din numărul de state, situaţie în care vor fi ţări care nu-şi vor trimite un reprezentat în Comisia Europeană. Preşedintele Consiliului European va fi ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate.
RISCURI Investitorii îşi reduc portofoliile din România şi Bulgaria
Investitorii îşi reduc portofoliile deţinute pe pieţele financiare din România şi Bulgaria, pe fondul riscurilor macroeconomice crescute, şi se orientează către alte state, precum Ungaria, au declarat, vineri, dealeri şi analişti citaţi de Reuters. „Reducerea portofoliilor deţinute de investitori în Bulgaria şi România şi orientarea plasamentelor în Ungaria reprezintă, de un timp, o evoluţie standard“, a declarat analistul Simon Quijano-Evans de la UniCredit. Riscurile principale care provoacă reticenţa investitorilor sunt legate de creşterea deficitului de cont curent al României, până la 13,4% din PIB la finele lui 2007, potrivit estimărilor FMI şi de supraîncălzirea economiei bulgare.
DECIZIE Sebastian Vlădescu, eliberat din funcţie
Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost eliberat din funcţie, prin decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu. Vlădescu a fost numit secretar de stat în luna aprilie, în contextul reorganizării Guvernului, fiind retrogradat din funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Vlădescu, alături de ministrul Sănătaţii, Eugen Nicolăescu, a fost artizanul introducerii taxei pe viciu şi al taxei pe prima înmatriculare a autovehiculelor, criticată de UE. Recent, el a avut o poziţie diferită de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, în ceea ce priveşte majorarea pensiilor. Vlădescu anunţase în cursul acestui an că îşi va da demisia din funcţia de secretar de stat după ce va finaliza proiectul de la Craiova privind privatizarea Automobile, iar ulterior şi-a retractat declaraţia.
ÎNMATRICULĂRI Cea mai puternică piaţă auto din ECE
Statistica realizată de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că, după primele nouă luni ale acestui an, România este cea mai mare piaţă de auto din Europa Centrală şi de Est (ECE). La finalul lunii septembrie, înmatriculările de autoturisme din ţara noastră au atins 231.788 de unităţi, cu peste 14.000 de unităţi mai mult decât ţara plasată pe locul doi în zonă, Polonia. La nivelul întregii Uniuni Europene, România se clasează pe locul opt, după ce, în urmă cu un an, ne aflam pe locul 11. În intervalul menţionat, am reuşit să depăşim state precum Austria, Grecia sau Elveţia. Dacă luăm în calcul şi ritmul de creştere şi previziunile analiştilor, niciunul dintre aceste state nu va putea să ne depăşească până la sfârşitul anului.
NUMIRE Director nou la BERD
Biroul BERD din România va avea un nou director, începând cu 26 noiembrie 2007: Claudia Pendred, care va prelua atribuţiile după ce Hildegard Gacek a părăsit funcţia la începutul lunii septembrie, pentru conducerea biroului instituţiei financiare de la Belgrad. Claudia Pendred a deţinut, anterior, funcţii în afara BERD. În prezent, interimatul este asigurat de directorul adjunct al biroului în România, Şerban Ghinescu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori din România, concentrându-se asupra proiectelor din domeniul infrastructurii şi energiei. Investiţiile BERD în România se situează în jurul valorii de 3,5 miliarde de euro.
LICITAŢIE 25 de instituţii financiare, interesate de eurobonduri
Un număr de 25 de instituţii financiare a trimis oferte pentru a administra emisiunea de eurobonduri a României, a declarat Bogdan Drăgoi, consilier în Ministerul Economiei şi Finanţelor. Valoarea emisiunii se ridică la cel puţin 500 de milioane de euro, iar termenul limită pentru trimiterea ofertelor a fost vinerea trecută. Scadenţa eurobondurilor va fi la zece ani, iar listarea acestora ar trebui să se facă până la finele anului în curs sau la începutul anului viitor.
Valoarea indicativă a cuponului va fi de 5%, potrivit lui Ştefan Nanu (foto), directorul general al Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Ultima emisiune de eurobonduri a României a avut loc în 2003, iar suma atrasă atunci a fost de 700 de milioane de euro.
STUDIU Premii pentru investiţiile în capital uman
Indesit Company a fost desemnată câştigătoarea distincţiei „Intellectual Capital Value“ pentru angajamentul în dezvoltarea capitalului uman. Festivalul „Intellectual Capital Value“, aflat la prima ediţie, are scopul de a evalua interesul companiilor în dezvoltarea resurselor umane. Premiile au fost desemnate pe baza rezultatelor unui studiu la care au participat peste 500 de manageri. Rezultatele au arătat că cei mai mulţumiţi angajaţi sunt cei din domeniul serviciilor şi că echipele cele mai creative sunt cele din domeniul finanţelor. De asemenea, studiul arătă că imaginea industriilor mari este una pozitivă (70%), în timp ce băncile şi companiile de asigurări au o imagine învechită (44%). Capacitatea de inovaţie este mai mare în cadrul industriilor mari (72%), dar se menţine la o valoare semnificativă şi în cadrul companiilor medii de finanţe şi servicii. Industriile medii se află pe ultimele poziţii ale clasamentului.
PREMII România ia caimacul în publicitate
România s-a impus pentru a treia oară consecutiv la Golden Drum, cel mai mare festival de publicitate din Europa Centrală şi de Est, după ce McCann Erickson a fost desemnată „Agenţia Anului 2007“, iar alte opt agenţii româneşti au obţinut laurii la diferite categorii. Pentru al doilea an consecutiv, McCann Erickson a obţinut cel mai mare punctaj din festival (46 de puncte în 2007). Tot o agenţie românească, Leo Burnett, s-a impus la ediţia din 2005. Din cele 55 de lucrări înscrise în festivalul din acest an de McCann, opt au ieşit câştigătoare. Pe lângă McCann Erickson, au mai primit distincţii agenţiile româneşti Starlink Group, Ogilvy&Mather, Publicis, GMP Advertising, Grey Bucharest, Webstyler, Starcom Media, Graffiti BBDO şi Friends Advertising.