Brief

POLITICI: Banca Naţională a României (BNR) a decis săptămâna trecută creşterea dobânzii de politică monetară cu 0,5%, până la 7,5%. Totodată, având în vedere ritmul rapid în care creşte creditul neguvernamental, BNR a hotărât menţinerea ratelor rezervelor minime constituite de băncile comerciale la banca centrală. BNR a aprobat şi Raportul asupra ţintirii inflaţiei; în septembrie, rata anuală a inflaţiei ajunsese la 6,03%, ceea ce, admit reprezentanţii băncii cen

POLITICI: Banca Naţională a României (BNR) a decis săptămâna trecută creşterea dobânzii de politică monetară cu 0,5%, până la 7,5%. Totodată, având în vedere ritmul rapid în care creşte creditul neguvernamental, BNR a hotărât menţinerea ratelor rezervelor minime constituite de băncile comerciale la banca centrală. BNR a aprobat şi Raportul asupra ţintirii inflaţiei; în septembrie, rata anuală a inflaţiei ajunsese la 6,03%, ceea ce, admit reprezentanţii băncii centrale, este de natură să compromită ţinta pentru acest an. Majorarea dobânzii de politică monetară este, de altfel, o încercare de a ţine inflaţia în frâu, însă analiştii sunt de părere că măsura nu va avea efectul aşteptat. În schimb, o dobândă de 7,5% descurajează scenariile de depreciere a leului, dar nu ajută la limitarea deficitului de cont curent.

EXCEDENT: Bugetul, pe plus la zece luni

Bugetul înregistrează, la zece luni, un excedent de aproape 0,4% din produsul intern brut (PIB), a declarat, săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Pentru finele anului, Guvernul proiectase un deficit bugetar de 2,8% din PIB, dar echilibrul veniturilor şi cheltuielilor înregistrat după şapte luni l-a determinat pe ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, să anticipeze că nu va fi depăşi nivelul de 1-1,2% din PIB. Vosganian susţine că situarea cheltuielilor bugetare sub nivelul planificat nu se datorează incapacităţii autorităţilor de a realiza investiţii, ci modului strict în care Guvernul a monitorizat ordonatorii de credit. Şi în anii anteriori, bugetul a fost excedentar în prima parte a anului, pentru a trece pe deficit în decembrie.

ÎNMATRICULĂRI: Înregistrare electronică la Registrul Comerţului

Înregistrarea firmelor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) se va putea realiza şi electronic începând cu 1 decembrie. Directorul general al ONRC, Eugen Ghiulea, a declarat săptămâna trecută că, după aproape şapte luni de pregătire, a fost finalizată implementarea programului care permite acest lucru. Costul programului a fost de 600.000 de euro. „Va fi o afacere foarte bună pentru firmele de consultanţă, contabili, camerele de comerţ şi avocaţi, care vor fi solicitaţi de firme în vederea înregistrării electronice“, a precizat Ghiulea. În opinia sa, numărul firmelor care vor fi înregistrate electronic nu va fi totuşi foarte mare, deoarece întreprinzătorii români sunt slab informatizaţi. El prevede, totuşi, că în trei ani, peste 50% din înregistrările firmelor se vor efectua online.

COMUNICARE: Webstyler, din nou premiată la Internetics

Agenţia interactivă Webstyler a fost desemnată, pentru a doua oară consecutiv, „Agenţia Anului“ în cadrul festivalului Internetics, dedicat industriei online. Webstyler s-a impus – în faţa competitorilor iLeo, Ninespices, Green Pixel, Babel Communications şi MRM Partners – prin campania online şi site-ul dedicate lui Traian Băsescu pentru referendum, precum şi prin creaţiile realizate pentru Axe, Boom şi Kinder. Festivalul a avut trei secţiuni competiţionale: Web Space, Web Promo şi Web Graphic. La ediţia din acest an a festivalului organizat de Millenium Communications s-a acordat pentru prima oară, la secţiunea Web Space, premiul „Publisherul Anului“, care a revenit MediaPro Interactiv.

PRIVATIZARE: Electroputere a schimbat stăpânul

Contractul de privatizare a uzinei din Craiova a fost semnat în această săptămână de către Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi compania saudită Al Arrab. Potrivit formei finale a contractului, cumpărătorul va plăti statului român 2,3 milioane euro pentru un pachet de 62,82% din acţiunile Electroputere, va asigura un capital de lucru de 37 milioane de euro şi va realiza investiţii de aproximativ 20 milioane de euro; totodată, va prelua datoriile Electroputere, evaluate la 61 milioane de euro. Compania română a înregistrat anul trecut pierderi de 50,1 milioane lei, iar cifra netă de afaceri s-a diminuat cu 13%, la 156,5 milioane lei. Electroputere era una dintre cele mai mari companii din portofoliul AVAS.

AVIZ: Erste a primit ok pentru listare de la CNVM

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat, săptămâna trecută, listarea Erste Bank la Bursa de Valori Bucureşti. Decizia a fost luată după ce autoritatea de reglementare din Austria (Financial Market Authority Austria) confirmase că banca îndeplineşte condiţiile impuse prin regulamentul privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare. Preşedintele băncii austriece, Andreas Treichl, a declarat că nu se încearcă evitarea listării Băncii Comerciale Române la BVB, obligaţie impusă prin contractul de privatizare. „Obligaţia noastră este de a lista BCR. Nu avem obligaţia să punem acţiuni pe Bursa de Valori. Putem să facem o listare pur administrativă, dacă vrem“, a arătat Treichl, precizând că Erste nu doreşte să-şi dilueze participaţia la BCR.

CONDUCTĂ: Gazoduct care leagă producătorii arabi de UE

Un grup de state arabe, printre care Egipt şi Irak, va livra gaze naturale Uniunii Europene printr-o conductă a cărei construcţie va fi încheiată în 2008, au anunţat joia trecută reprezentanţi ai ambelor părţi, citaţi de Reuters. Etapa finală a proiectului, constând în conectarea reţelelor din Siria şi Turcia, va fi demarată pe 17 noiembrie şi va dura cel mult 15 luni. Potrivit comisarului UE pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, gazele importate din ţările arabe vor mai putea ajunge în Europa şi prin intermediul viitoarei conducte Nabucco, în lungime de 3.300 de kilometri, care va tranzita Turcia Bulgaria, România, Ungaria şi Austria şi a cărei construcţie va costa 4,6 miliarde de euro. Începerea lucrărilor de construcţie a fost amânată de mai multe ori. Nabucco ar urma să intre în exploatare în 2012-2013, dar analiştii apreciază că termenul va fi depăşit, întrucât planificarea lucrărilor durează mai mult decât s-a estimat.

AUDIT: Sistemul de măsurare a audienţelor, sub lupă

Adunarea generală a Autorităţii Române pentru Măsurarea Audienţei (ARMA) a decis auditarea sistemului de măsurare a audienţelor furnizat de TNS-AGB International, ca urmare a acuzaţiilor formulate de postul Antena 1. Auditarea va fi realizată, în a doua jumătate a lunii noiembrie, de institutul francez CESP. „Primele rezultate vor fi prezentate în luna decembrie, urmând ca raportul final să fie făcut public în ianuarie 2008“, a spus Lucia Romaniuc, preşedintele ARMA. Costul auditului este de 75.000 de euro şi va fi suportat în cea mai mare parte de SRTv, Antena 1, Prima TV şi Pro TV, membri în Consiliul de conducere al ARMA.