Alegeri: Partidul Democrat va trimite la Bruxelles cei mai mulţi europarlamentari – 14, după ce a obţinut aproape 30% din voturile exprimate vineri, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central. Pe locul doi, cu 26,65% din voturi, PSD va trimite opt politicieni. PNL, cel de-al treilea partid clasat în preferinţele românilor, care a obţinut circa 13% din voturi, va avea opt europarlamentari. Câte doi politicieni vor trimite la Bruxelles PLD, care a reuşit să treacă pe
Alegeri: Partidul Democrat va trimite la Bruxelles cei mai mulţi europarlamentari – 14, după ce a obţinut aproape 30% din voturile exprimate vineri, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central. Pe locul doi, cu 26,65% din voturi, PSD va trimite opt politicieni. PNL, cel de-al treilea partid clasat în preferinţele românilor, care a obţinut circa 13% din voturi, va avea opt europarlamentari. Câte doi politicieni vor trimite la Bruxelles PLD, care a reuşit să treacă peste pragul electoral, şi UDMR. România va avea şi un europarlamentar independent calificat – Laszlo Tokes. Cei 35 de europarlamentari români vor avea un mandat scurt, deoarece în 2009 vor avea loc din nou alegeri pentru Parlamentul European. Alegerile de duminică au avut o prezenţă slabă la vot: sub 29% pentru europarlamentar. Şi mai puţini români au participat la referendumul pentru votul uninominal – puţin peste 25%. Procentul face ca acesta să nu fie validat, deşi aproape 90% dintre cei care au participat s-au declarat în favoarea formulei propuse de preşedintele Traian Băsescu.
Fiscalitate: România, pe locul întâi la birocraţie
România este cea mai birocrată ţară din UE din punctul de vedere al numărului de plăţi pe care trebuie să le facă firmele în contul impozitelor pe profit şi pe salarii, potrivit unui studiu elaborat de PriceWaterhouseCoopers (PWC). Astfel, o firmă românească trebuie să efectueze 96 de plăţi anual, în timp ce, în majoritatea celorlalte state membre UE, numărul de plăţi anuale este sub 20. Potrivit PWC, plata impozitelor necesită, în România, 202 ore. Au fost incluse în calcul plata lunară a contribuţiilor sociale, de sănătate şi şomaj, a TVA şi plăţile trimestriale ale taxelor locale şi ale impozitului pe profit.
Privatizare: Consultant nou la Romtelecom
Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei va selecta un nou consultant pentru listarea la bursă a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom. În august 2006, autorităţile au semnat un contract cu un consorţiu format din Credit Suisse şi Ieba Trust pentru listarea la bursă a pachetului de acţiuni Romtelecom rămas în proprietatea statului. Contractul nu a fost pus însă în aplicare, din cauză că fostul ministrul al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost anchetat într-un caz de corupţie pe tema acordării acestui contract. În plus, acţionarul majoritar al Romtelecom, grupul elen OTE, a anunţat că momentul listării nu este cel mai prielnic, compania pierzând din cota de piaţă în ultimii ani în faţa operatorilor de telefonie mobilă.
Asigurari: Asiban, scos la vânzare
Compania de asigurări Asiban a fost scoasă la vânzare, investitorii putându-şi exprima interesul până la începutul lui decembrie. Acţionarii companiei sunt, în prezent, patru bănci: BCR, BRD, Banca Transilvania şi CEC. „Consultanţii selecţionaţi, respectiv Rotschild & Cie şi Ţuca şi Asociaţii, au finalizat faza de due diligence şi au lansat, la începutul acestei săptămâni, etapa de marketing a tranzacţiei“, se arată într-un comunicat al acţionarilor. Aceştia se aşteaptă ca tranzacţia să se finalizeze în prima parte a lui 2008. Tot săptămâna trecută, Vienna Insurance, acţionarul majoritar al Asirom, a anunţat o ofertă publică pentru pachetul minoritar de 49,82% din acţiuni, pentru care oferă 68,5 milioane euro.
Plata: KazMunaiGaz a plătit pentru Rompetrol
Estimare: 300 miliarde dolari, pierderi provocate de ipotecare
Pierderile provocate de criza ipotecarelor sub-prime din Statele Unite s-ar putea ridica la 300 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Instituţia apreciază că încă nu s-au făcut simţite cele mai grave efecte ale declinului pieţei ipotecarelor. OECD estimează că, în 2008, vor fi reajustate dobânzile pentru credite cu grad ridicat de risc însumând 890 de miliarde de dolari. O astfel de măsură ar putea cauza pierderi de 125 de miliarde de dolari în anul 2008, iar, incluzând şi o categorie specială de credite ipotecare, denumite Alt-A, acordate în condiţii mai relaxate, pierderile totale ar putea urca la 200-300 de miliarde de dolari.
Supraveghere: Comitet pentru stabilitate financiară
Autorităţile care supraveghează şi reglementează diferite domenii financiare – bănci, asigurări, burse, pensii – se vor reuni trimestrial în cadrul Comitetului de Stabilitate Financiară, creat la mijlocul acestui an. Din comitet fac parte reprezentanţii băncii centrale, ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Rolul Comitetului este să analizeze situaţia financiară şi să simuleze care ar fi efectele unei crize financiare. Existenţa sa este o cerinţă a UE. În primul an de funcţionare, Comitetul va fi condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În fiecare an, preşedinţia comitetului este asigurată, prin rotaţie, de către unul dintre conducătorii instituţiilor membre.