Brief

CARBURANŢI Petrom a majorat, sâmbătă, preţurile la motorina şi benzina comercializate în reţeaua proprie cu opt bani, respectiv patru bani pe litru. Motivul: creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei. Benzina ECO Premium 95 va costa, astfel, 3,55 lei/litru, Premium fără plumb – 3,52 lei, iar cea Top Premium – 3,85 lei. Litrul de benzină OMV Carrera 95 va costa 3,62 lei, iar OMV Carrera 100, cel mai scump, 4,25 lei. Noul preţ al motorinei OMV Premium Di

CARBURANŢI

Petrom a majorat, sâmbătă, preţurile la motorina şi benzina comercializate în reţeaua proprie cu opt bani, respectiv patru bani pe litru. Motivul: creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei. Benzina ECO Premium 95 va costa, astfel, 3,55 lei/litru, Premium fără plumb – 3,52 lei, iar cea Top Premium – 3,85 lei. Litrul de benzină OMV Carrera 95 va costa 3,62 lei, iar OMV Carrera 100, cel mai scump, 4,25 lei. Noul preţ al motorinei OMV Premium Diesel Alpine va fi de 3,95 lei/litru, iar cel al Top euro Diesel 4 va urca la 3,59 lei/litru. Petrom, care operează în România circa 500 de staţii, a scumpit ultima dată carburanţii în urmă cu o lună, cu circa 9-10 bani/ litru.

COMUNICAT– CAPITAL nu se mai cumpără de la Rodipet

Ringier România SRL, editor al publicaţiilor Capital, Compact, Evenimentul zilei, Libertatea, Bolero, Bravo, Bravo Girl, Libertatea pentru femei, Lumea femeilor, TV Mania, TV Satelit şi Unica, va sista pentru o perioadă nedeterminată livrarea produselor mai sus menţionate către difuzorul de presa Rodipet SA. Ringier România SRL va face tot posibilul pentru a redirecţiona exemplarele distribuite până în prezent de Rodipet SA către ceilalţi difuzori de presă, asftel încât cititorii noştri să fie cât mai puţin afectaţi de această decizie. Motivul stopării distribuţiei prin intermediul lanţului de chioşcuri Rodipet este acumularea de către acesta de datorii foarte mari faţă de trustul de presă Ringier. Compania noastră a făcut toate demersurile pe lângă conducerea Rodipet SA în vederea remedierii măcar parţiale a acestei situaţii, din păcate, fără rezultat. Ţinem să menţionăm că Ringier România SRL nu a trecut la aplicarea măsurilor imediate prevăzute în contractele dintre cele două companii tocmai pentru a evita să provoace neplăceri cititorilor publicaţiilor sale. În prezent, din cauza agravării situaţiei, ne vedem obligaţi să procedăm la aplicarea acestor măsuri. Subliniem, în acelaşi timp, faptul că pe toată perioada derulării contractelor, societatea Ringier România SRL şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate faţă de Rodipet SA.
Conducerea Ringier România

INDECIZIE – SIF-urile, fără reprezentanţi la BCR

Consiliul de Supraveghere al BCR rămâne cu cinci membri. Acţionarii băncii nu au aprobat completarea locurilor vacante în Consiliul de Supraveghere, întrucât societăţile de investiţii financiare (SIF) nu au făcut o nominalizare validă, respectiv două persoane. Reprezentanţii SIF au nominalizat patru candidaţi, ceea ce nu concordă cu prevederile actului constitutiv al băncii. Consiliul de Supraveghere este compus din şapte membri, din care cinci au fost desemnaţi de Erste Bank, acţionarul majoritar: Andreas Treichl, Peter Kisbenedek, Herbert Juranek, Bernhard Spalt, toţi din cadrul Erste Bank, şi Daniel Dăianu, profesor de economie.

SCUMPIRI – Creştere ambiguă la preţul gazelor

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, nu a putut spune, săptămâna trecută, cu cât se vor scumpi gazele naturale de la 1 ianuarie, dar a ţinut să arate ce creştere „nu va avea“ preţul acestora. „Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor plătite de populaţie pentru gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei“, a declarat Vosganian, vineri, la Bazna, judeţul Sibiu. Preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor plătite de populaţie. Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, preţul urmând să ajungă la 360-365 dolari/1.000 metri cubi.

NUMIRE – Borbely Karoly este noul ministru al comunicaţiilor

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, săptămâna trecută, decretul de numire a lui Borbely Karoly în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor. Fostul deţinător al postului, Iuliu Winkler, a trimis, sâmbătă, la Guvern, demisia sa din funcţia de ministru al Comunicaţiilor, întrucât a devenit europarlamentar prin preluarea mandatului lui Gyorgy Frunda, care a preferat să rămână membru al APCE, unde i s-a propus funcţia de preşedinte al Comisiei juridice. Borbely Karoly a deţinut până în prezent funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret.

PREŢURI – Locul şase în UE la inflaţie

România se află pe poziţia a şasea în Uniunea Europeană în funcţie de rata inflaţiei anuale. În noiembrie, aceasta a atins nivelul de 6,8%, după cel de 6,9% raportat cu o lună în urmă. Datele publicate vineri de biroul european de statistică mai arată pentru luna noiembrie o creştere a preţurilor de consum din România de 0,9%, comparativ cu luna precedentă. Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%. La nivelul UE, cea mai ridicată inflaţie anuală a fost consemnată în Letonia – 13,7%, urmată de Bulgaria -11,4%, şi Estonia – 9,3%. Olanda a înregistrat cel mai redus nivel al inflaţiei anuale – 1,8%.

FISCALITATE– Modificări în declaraţia privind impozitul pe profit

Fiscul vrea să includă în declaraţia privind impozitul pe profit un indicator pentru firmele mici. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va modifica în acest sens formularul declaraţiei în cazul microîntreprinderilor care obţin într-un an câştiguri mai mari de 100.000 de euro. Microîntreprinderile plătesc impozit pe venit: 2% în acest an, şi 2,5% în 2008. Dacă realizează venituri mai mari de 100.000 de euro în cursul anului fiscal sau depăşeşte proporţia de 50% din venituri realizate din consultanţă sau management, firma va plăti impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita a fost depăşită.