DESPĂGUBIRI

Statul va despăgubi toate persoanele care au constituit depozite la CEC pentru autoturisme. Guvernul a decis, săptămâna trecută, să extindă lista persoanelor care primesc astfel de despăgubiri, astfel încât să îi includă  şi pe cei care au depus bani până pe 15 februarie 1992, data la care s-a stopat deschiderea de conturi. Legea actuală, aprobată de Parlament în mai 2007, permitea acordarea de despăgubiri băneşti doar pentru persoanele care au depus la CEC până la 1 noiembrie 1990 diverse sume de bani în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia. Guvernul a decis să acorde sume de bani şi persoanelor care au constituit depozite la CEC pentru alte mărci de autoturisme, nu doar pentru Dacia. Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la 759,7 milioane de lei (214,2 milioane de euro). Cei 37.462 de deponenţi vor primi despăgubiri indexate cu indicii preţurilor de consum de la data depunerii.

VOT – Bugetul trece de Parlament

Parlamentul a aprobat, joia trecută, proiectul legii bugetului de stat pe 2008, cu 249 de voturi „pentru“ şi 93 „împotrivă“. De asemenea, Legislativul a aprobat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 342 de voturi favorabile. Premierul Tăriceanu a arătat că, prin bugetul de stat pe 2008, se va menţine cota unică de impozitare, de 16%, scăzând, însă, contribuţiile de asigurări sociale, cu 6 puncte procentuale. Confederaţiile sindicale au solicitat preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare trimisă după votul din Parlament, să nu promulge legea, pentru că a fost aprobată fără să se ţină cont de amendamentele lor. Sindicatele sunt nemulţumite de reducerea contribuţiilor angajatorilor la fondul de risc pentru accidente şi boli profesionale, de la 0,4% la 0,04%, şi a contribuţiilor pentru sănătate, de la 6,5% la 5,5%.

SUPRAVEGHERE – Carburanţii, urmăriţi prin GPS

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să implementeze un sistem de supraveghere a produselor accizabile prin GPS, proiectul vizând combaterea evaziunii fiscale, inclusiv în domeniul petrolier, a declarat preşedintele instituţiei, Daniel Chiţoiu. Astfel, mijloacele de transport al produselor accizabile urmează să fie dotate obligatoriu cu sisteme de poziţionare globală pentru a putea fi urmărite până la punctul de destinaţie. Cistemele GPS vor fi folosite şi pentru antrepozitele fiscale, în paralel cu camerele de luat vederi. În sfera produselor accizabile intră alcoolul şi băuturile alcoolice, tutunul prelucrat şi produsele energetice.

VERIFICĂRI – Logan are probleme în Brazilia

Renault va rechema de pe piaţa braziliană peste 10.000 de autoturisme Logan, fabricate în 2007, pentru verificarea şi eventuala înlocuire a unor piese care ar putea afecta funcţionarea normală a sistemului de direcţie, a anunţat, săptămâna trecută, constructorul francez. Problemele se referă la rotulele axiale de direcţie şi riscă să afecteze buna funcţionare a sistemului de direcţie, provocând accidente severe, chiar fatale, a arătat compania. Renault a publicat numerele de şasiu ale vehiculelor rechemate şi a recomandat proprietarilor să contacteze dealerii pentru efectuarea verificărilor şi a reparaţiilor corespunzătoare. Modelul Logan a fost lansat pe piaţa braziliană în luna aprilie.

FISCALITATE – Cota unică, adoptată în Bulgaria

Vecinii de la sud vor avea cea mai redusă cotă de impozitare din Europa. Parlamentul bulgar a adoptat, săptămâna trecută, amendamentele la legea fiscalităţii privind introducerea unei cote unice de impozitare de 10%, de la 1 ianuarie 2008. În pofida criticilor opoziţiei şi sindicatelor, coaliţia socialistă aflată la guvernare a eliminat şi exceptarea de la impozitare a unei cote de 200 de leva (100 de euro) din salariu. Ca urmare, persoanele cu câştiguri mai mici de 490 de leva (250 euro) vor plăti de anul viitor impozite mai mari decât în prezent. Bulgaria se va alătura astfel mai multor ţări care au cotă unică de impozitare a veniturilor şi profiturilor: Estonia, Slovacia, România, Albania şi câteva foste state sovietice.

NUMIRE – Preşedinte nou la Consiliul Bursei

83-9627-02_sterefarmache_52_mb.jpgDirectorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, a fost numit, săptămâna trecută, preşedinte al Consiliului Bursei. El îl înlocuieşte în funcţie pe Septimiu Stoica. Stere Farmache este director general al Bursei de Valori, încă de la înfiinţarea acesteia, în 1995. Înainte de1995, a ocupat mai multe funcţii în Ministerul de Finanţe. Acţionarii BVB au aprobat şi propunerea privind posibilitatea ca preşedintele Consiliului Bursei să fie şi director general al societăţii. În aceste condiţii, preşedintele Septimiu Stoica şi-a prezentat demisia, aşa cum a anunţat în luna noiembrie. În aceeaşi şedinţă, acţionarii au respins cele două variante de modificare a actului constitutiv al societăţii, prin care numărul membrilor CA ar fi fost redus de la nouă la şapte.

PRECIZARE

La sfârşitul anului 2006, numărul angajaţilor companiei PA&CO International din judeţul Bacău a fost, potrivit reprezentanţilor firmei, de 1.200 de persoane şi nu de 730 aşa cum, dintr-o regretabilă eroare, se menţionează în textul publicat în ediţia din acest an a suplimentului „Top 300 cei mai bogaţi români“. „În istoria de 18 ani a companiei, dezvoltarea s-a produs într-un ritm constant, atât în ceea ce priveşte numărul salariaţilor, cât şi cifra de afaceri“, a precizat Costel Căşuneanu, preşedinte al PA&CO International. Compania a fost înfiinţată în 1990, având ca principal obiect de activitate transportul internaţional. Ulterior, activitatea sa s-a diversificat, astfel că, în prezent, holdingul este prezent şi în alte domenii, precum prelucrarea lemnului, construcţiile civile şi industriale, transportul de mărfuri şi comisionariat vamal, oferind, în acelaşi timp, servicii conexe acestor activităţi, având relaţii de afaceri tradiţionale cu firme din Europa.