Brief

Probleme in aeroporturi Aeroporturile româneşti au început anul cu stângul. Condiţiile meteo nefavorabile au determinat anularea mai multor curse şi întârzieri pentru majoritatea zborurilor în primele zile din 2008. Aeroporturile internaţionale „Henri Coandă“ - Otopeni şi „Aurel Vlaicu“ - Băneasa au fost chiar închise câteva ore joia trecută, traficul aerian fiind afectat timp de mai multe ore din cauza ninsorii viscolite. Pentru Tarom, problemele

Probleme in aeroporturi

Aeroporturile româneşti au început anul cu stângul. Condiţiile meteo nefavorabile au determinat anularea mai multor curse şi întârzieri pentru majoritatea zborurilor în primele zile din 2008. Aeroporturile internaţionale „Henri Coandă“ – Otopeni şi „Aurel Vlaicu“ – Băneasa au fost chiar închise câteva ore joia trecută, traficul aerian fiind afectat timp de mai multe ore din cauza ninsorii viscolite. Pentru Tarom, problemele create de ninsoare le-au doblat pe cele provocate de avarierea unei aeronave (foto) pe pista aeroportului în data de 30 decembrie. Aeronava este asigurată la Astra Asigurări, poliţa acoperind o sumă de 10 milioane de dolari.

IMPORTURI – Cereale fără taxe

Producătorii români pot importa, de săptămâna aceasta, cereale din afara UE, fără taxe vamale. O decizie a Consiliului Uniunii Europene care suspendă taxele de import pentru cereale, cu excepţia celor pentru ovăz, mei şi hrişcă (grâu negru), intră în vigoare pe 11 ianuarie. Taxele sunt suspendate până la sfârşitul anului comercial 2007-2008, adică până la 30 iunie 2008. Comisia poate însă să reintroducă taxele, în cazul în care preţul FOB din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scădea sub un anumit prag. Măsura este un răspuns la situaţia dificilă de pe piaţa europeană şi mondială a cerealelor. În România, ea ar putea limita creşterea preţului la pâine, prin reducerea costurilor producătorilor şi facilitarea accesului la noi pieţe pentru aprovizionarea cu grâu de panificaţie.

CARBURANŢI – Rompetrol modifică preţurile

Rompetrol a redus, în perioada 7-13 ianuarie, preţul benzinei comercializate în staţiile proprii de distribuţie a carburanţilor cu până la 1,9%, respectiv cu 0,07 lei pe litru, şi a scumpit motorina Efix cu 0,03 lei pe litru. Preţul benzinelor premium Euro 4 şi Efix 95, comercializate de Rompetrol în staţiile proprii şi în reţeaua de benzinării mobile Expres, a scăzut cu 0,07 lei pe litru, respectiv cu 0,06 lei pe litru, ambele ajungând la 3,61 lei. Benzina Euro Super 98 fără plumb s-a ieftinit cu 0,07 lei pe litru, la 4,21 lei. Motorina Efix, un brand propriu al Rompetrol, costă începând de luni 3,76 lei pe litru. Totodată, Rompetrol a menţinut preţul motorinei Super Euro 5 la 4,02 lei pe litru. Rompetrol este controlat, din luna august a anului trecut, de compania de stat din Kazahstan KazMunaiGaz. În România, Rompetrol operează peste 300 de staţii de distribuţie a carburanţilor.

TRANSFER – Utilajele Republica se mută în India

Compania indiană Maharashtra Seamless a finalizat achiziţia utilajelor care alcătuiesc linia de fabricaţie a ţevilor petroliere a uzinei Republica din Bucureşti, pe care intenţionează să le transfere la o nouă unitate din India, potrivit site-ului Myiris.com. Costul total al proiectului, care include investiţiile în modernizarea şi crearea infrastructurii necesare noii fabrici din India, este de trei miliarde de rupii (52,2 milioane euro). Fabrica din India va deveni operaţională în doi ani. Maharashtra Seamless a câştigat, la finele lunii noiembrie, licitaţia pentru vânzarea utilajelor care alcătuiesc linia de fabricaţie a ţevilor petroliere a uzinei Republica, aflată în procedură de faliment, la preţul de pornire de circa 21,5 milioane lei (6,21 milioane euro). Terenul uzinei, cu o suprafaţă de 240.000 mp, şi celelalte active vor fi scoase la vânzare, prin licitaţie, în primăvara acestui an.

Vânzari – Peste 100.000 de Loganuri în 2007

Automobile Dacia a comercializat anul trecut în România 102.062 vehicule, cu 6.000 mai multe decât în 2006. Cu toate acestea, dată fiind creşterea accelerată a pieţei auto naţionale, cota de piaţă a companiei a înregistrat o scădere considerabilă. În afara României, cele trei versiuni Dacia Logan, berlină, MCV şi VAN, au fost vândute într-un număr de 128.411 exemplare, faţă de 88.931 în 2006. Cele 230.473 de maşini comercializate sub marca Dacia în 2007 au dus vânzările totale ale modelului Logan, din 2004 până acum, la 573.203 unităţi. România rămâne prima piaţă a brandului Dacia, urmată de Franţa, Germania şi Ucraina. Grupul Renault a comercializat la nivel mondial, în 2007, aproximativ 2,5 milioane de vehicule, în creştere cu 2,2% faţă de anul anterior. Dacia Logan reprezintă aproximativ 10% din vânzările totale ale grupului Renault.

MĂSURĂ – BNR creşte dobânda

BNR a majorat, săptămâna trecută, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 8%. Măsura instituţiei conduse de guvernatorul Mugur Isărescu a fost luată în condiţiile în care cererea internă continuă să aibă o dinamică înaltă, iar consumul se menţine la un nivel nesustenabil, pe fondul intensificării ritmului de creştere al creditului. Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în prima şedinţă de politică monetară din acest an, şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Totodată, BNR anunţă continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.

ADERARE – Malta şi Cipru intră în zona euro

Malta şi Cipru au adoptat, la 1 ianuarie 2008, moneda unică euro, completând blocul celor 13 state membre UE care utilizau deja euro. În ambele ţări, perioada de dublă circulaţie a mondei locale şi a celei comunitate se va încheia la 31 ianuarie 2008. Comisia Europeană (CE) a lăudat autorităţile din Cipru şi Malta pentru trecerea fără incidente la euro, efectele asupra inflaţiei urmând să fie evaluate mai târziu. Autorităţile locale au semnalat cozi la bănci şi ATM-uri, atât în Cipru, cât şi în Malta, populaţia fiind nerăbdătoare să deţină euro.