Înca o incercare
Guvernul a trimis Comisiei Europene, săptămâna trecută, o nouă propunere privind taxa auto . Este a doua tentativă a Executivului de a ajunge la un consens cu autorităţile de la Bruxelles, după ce, în martie anul trecut, Comisia Europeană a demarat procedurile de sancţionare a României pentru încălcarea legislaţiei europene. UE consideră că modul de calcul al taxei de primă înmatriculare, care penalizează maşinile vechi, contravine principiilor de liberă concurenţă. Potrivit proiectului Ministerului Economiei şi Finanţelor, care n-a fost făcut public integral, taxa pentru maşinile noi va creşte de trei ori faţă de nivelul actual, în timp ce la maşinile mai vechi de 20 de ani, nivelul va fi foarte mic. Se va respecta astfel recomandarea Bruxelles-ului ca taxa să fie proporţională cu durata de viaţă rămasă a maşinii. Rămâne însă problema că autoturismele second hand din import sunt taxate, dar cele româneşti – nu.
EŞECURI – Ţinta de inflaţie, ratată din nou
Preţurile au crescut, în medie, cu 6,57% în 2007. În condiţiile în care BNR şi-a propus o ţintă de 4%, plus/minus 1%, nici anul acesta banca centrală n-a reuşit să-şi atingă obiectivele. De vină pentru revirimentul inflaţiei a fost seceta, care a determinat scumpirea mărfurilor alimentare cu 9,14%, potrivit INS. De asemenea, tarifele la unele servicii ale companiilor de stat au înregistrat creşteri procentuale cu două cifre: CFR – 27,35% şi Poşta – 23,26%. Deprecierea leului din ultima parte a anului a fost un factor de presiune în plus, determinând majorarea preţurilor la produsele de import.
RESPINGERE – Norica Nicolai, neacceptată la Justiţie
Preşedintele Traian Băsescu a respins, săptămâna trecută, numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. „Analizând performanţa profesională şi incidentele profesionale ale doamnei Norica Nicolai, plus incidentele din Senat, am înţeles că adesea falsul este un mod de a lucra al dânsei, atât profesional, cât şi politic. Din acest motiv, nu o voi numi niciodată ministru al Justiţiei“, a spus Băsescu. El a adăugat că premierul are ca variantă pentru numirea Noricăi Nicolai la şefia Ministerului Justiţiei „trecerea prin Parlament“. Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a declarat că, în urma refuzului preşedintelui, partidul său va recurge la arbitrajul Curţii Constituţionale.
PROPUNERE – Randament minim la fondurile de pensii
Mai multe organizaţii ale societăţii civile au propus într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor centrale introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii, egal cu rata anuală a inflaţiei, care ar trebui asigurat de administratori. Potrivit legislaţiei, administratorul unui fond de pensii pe Pilonul II garantează doar contribuţiile nominale, minus comisionul de administrare al societăţii. Propunerea a fost criticată de reprezentanţii administratorilor de pensii private, care au susţinut că aplicarea ei ar fi riscantă pentru plasamente. Introducerea unui randament minim anual garantat s-a mai încercat şi în 2004, iar în momentul în care legea a fost publicată, niciun administrator de pensii cu experienţă nu şi-a manifestat interesul de a investi în acest domeniu.
NUMIRE – Preşedinte nou la bursa de mărfuri
Bursa Română de Mărfuri (BRM) are un nou preşedinte director general. Acţionarii instituţiei l-au ales joia trecută în această funcţie pe Radu Popa, care primise, în noiembrie 2007, un mandat provizoriu pentru poziţia respectivă. Consiliul de Administraţie al BRM este compus din Radu Popa – preşedinte, Gabriel Purice – vicepreşedinte, Otilia Manta, Gabriel Subţirelu, Ion Gheorghe, Florin Isachievici, Mihai Daraban, Dan Lilion Gogoncea, Alexandru Marian Pârvescu – membri. Radu Popa lucrează la BRM de nouă ani, printre funcţiile ocupate numărându-se cele de director reţea teritorială şi director de proiect al ringului de produse petroliere.
DECLIN – Investiţiile străine directe scad cu 21,3%
Investiţiile străine directe în România au scăzut anul trecut cu 21,3%, la nouă miliarde de dolari, de la 11,4 miliarde de dolari în 2006, potrivit estimărilor preliminare ale Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) pentru 105 state din întreaga lume. Potrivit datelor BNR, România a atras în primele zece luni ale anului trecut investiţii străine directe de 5,93 de miliarde de euro (8,7 mld. dolari). Investiţiile din România au fost mai mari decât cele atrase de Cehia (7,6 miliarde de dolari), ţară care a înregistrat un avans de 27,3%, şi sub nivelul din Polonia (18,1 miliarde de dolari), care a raportat o creştere de 30,3%. La nivelul celor zece state care au aderat la UE în 2004 a avut loc un declin de 2,3% al investiţiilor, la 38 de miliarde de dolari.
CONSILIER – Tony Blair, în ograda JPMorgan
Fostul premier britanic Tony Blair a devenit consilier al băncii americane JPMorgan Chase&Co în probleme de politică globală. „Aştept cu nerăbdare să ofer variante de abordare a uriaşelor schimbări politice şi economice aduse de globalizare“, a declarat Blair. Potrivit publicaţiei londoneze Evening Standard, Blair ar putea primi 500.000 de lire sterline pe an (980.000 de dolari) pentru activitatea la JP Morgan. În prezent, Blair activează ca reprezentant al UE, Rusiei, ONU şi Statelor Unite în negocierile de pace din Orientul Mijlociu. Funcţia de la JP Morgan va fi part-time, dar va participa la întâlnirile cu clienţii importanţi ai băncii.
ACŢIUNI – Liber la vânzare înainte de listare
Acţionarii Fondului Proprietatea pot să vândă acţiunile începând de vineri, 11 ianuarie, conform legii societăţilor comerciale, aplicabilă înainte de listarea companiei la BVB. Vânzarea a devenit posibilă după ce a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea prin care Guvernul a modificat statutul Fondului. Aceasta clarifică modalitatea de înstrăinare a titlurilor, prevăzând reguli pentru cesiunea parţială sau totală a acţiunilor între acţionari sau terţi.
LANSARE – Cea mai ieftină maşină din lume
Constructorul auto indian Tata Motors a prezentat, joia trecută, cel mai ieftin autoturism din lume, denumit Nano. Cu un preţ iniţial de 2.500 de dolari, acesta facilitează accesul mai multor milioane de consumatori din ţările emergente la un vehicul personal, transmite Reuters. Noul autoturism, cu o capacitate de patru locuri, va fi disponibil pentru vânzare în acest an. Impozitele şi marjele aplicate de dealeri pentru obţinerea de profit vor urca preţul de retail perceput consumatorilor finali, însă Nano va rămâne în continuare de două ori mai ieftin decât cel mai apropiat concurent la nivel de preţ comercializat în prezent pe piaţa auto şi realizat de Maruti Suzuki.