Acorduri energetice
Rusia şi Bulgaria au semnat la Sofia, vineri, 18 ianuarie, acordul pentru dezvoltarea proiectului gazoductului South Stream, un joint venture între compania rusă Gazprom şi cea italiană Eni. Astfel, Bulgaria va deveni una dintre cele mai importante porţi de acces pentru gazele naturale ruseşti în Europa. Gazoductul South Stream, cu un cost de construcţie estimat la zece miliarde de euro, ar putea transporta anual circa 30 de miliarde mc de gaz, intrând în concurenţă directă cu proiectul Nabucco, sprijinit de UE, şi care ar urma să facă legătura între exportatorii de gaz din zona Asiei Centrale şi Europa. Astfel se reduce dependenţa statelor vest-europene de resursele naturale ruseşti. Deocamdată au fost luate în considerare două rute alternative dinspre Bulgaria către Europa de Vest – una prin nord, tranzitând România, Ungaria şi Austria, cealaltă prin sud, prin Grecia şi Italia, o decizie în acest sens nefiind încă luată.
Acordul South Stream a fost semnat la Sofia de Vladimir Putin (foto), în prezenţa lui Dmitri Medvedev, actualul preşedinte al Gazprom şi, totodată, persoana care deţine sprijinul actualului preşedinte al Federaţiei Ruse pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din luna martie.
Acuzatii – George Copos, Gică Popescu şi Ioan Becali, în vizorul DNA
DNA a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute începerea urmăririi penale împotriva a zece personalităţi din fotbalul românesc, acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei zece sunt Ioan Becali (fost impresar), Victor Becali (impresar), Gheorghe Popescu (fost internaţional şi impresar), Jean Pădureanu (preşedintele clubului Gloria Bistriţa), Cristian Borcea (preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo), Mihai Stoica (fost director al clubului Oţelul Galaţi), Gheorghe Neţoiu (fost acţionar al clubului Dinamo), Gheorghe Copos (acţionar al clubului Rapid Bucureşti, foto), Mircea Stoenescu (fost preşedinte al clubului Dinamo) şi Sică Puşcoci (avocat). Procurorii DNA afirmă că aceştia au prejudiciat bugetul de stat, prin neînregistrarea sumelor provenite din transferul a 12 jucători, cu 1,7 milioane de euro. Sumele care ar fi trebuit încasate de către Federaţia Română de Fotbal din aceste transferuri se ridică la circa 600.000 de euro. Conform DNA, cei zece ar fi externalizat, prin tranzacţii ilegale desfăşurate cu companii offshore din Olanda şi Insulele Virgine, peste zece milioane de euro din banii cuveniţi cluburilor.
Dezastru – Pierderi record pe Wall Street
Merrill Lynch, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Statele Unite, a anunţat săptămâna trecută pierderi în valoare de 9,8 miliarde de dolari pentru al patrulea trimestru din 2007. În urma crizei creditelor ipotecare de pe piaţa americană, activele companiei au fost reevaluate în scădere cu 16,7 miliarde de dolari. De asemenea, grupurile Bear Stearns şi Morgan Stanley au anunţat pierderi pentru aceeaşi perioadă. Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, a anunţat la rândul său reducerea valorii contabile a activelor cu 18,1 miliarde de dolari, reflectate în pierderi de 9,8 miliarde de dolari, aferente trimestrului al patrulea din 2007.
Demisie – Plecări în masă de la Zapp
La câteva zile după anunţul preluării companiei Telemobil (operatorul reţelei de telefonie mobilă Zapp) de către grupul Saudi Oger, din Arabia Saudită, a urmat un val de demisii ale executivilor Zapp. Astfel, Piermario Di Pietro, CEO al companiei, a demisionat, fiind înlocuit de Chris Bataillard, fost CEO al Zapp Holdings. Pe lista demisionarilor se mai află Victor Stan (fost chief technical officer, a cărui poziţie va fi ocupată de Vicenţiu Dragomir, general manager, Network Operation) şi Valentin Costache (fost regional direct sales manager pentru operaţiunile de vânzări din Capitală). Di Pietro va rămâne însă în consiliul de administraţie al Telemobil.
Propunere – Programul „rabla“, de şase ori mai mare?
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) a propus creşterea numărului de maşini vechi care vor fi casate prin programul de reînnoire a parcului auto (programul „rabla“) de la 16.500 până la 100.000. Totodată, APIA susţine acordarea primelor de casare şi pentru camioane; propunerea asociaţiei vizează o pondere a acestora de 10% din numărul total de unităţi casate. Conform vicepreşedintelui asociaţiei, Brent Valmar, în acest an vor fi casate prin acest program peste 32.000 de maşini, de două ori mai multe decât în 2007.
Dispută – Relocarea Nokia în România inflamează Germania
Deschiderea fabricii Nokia din comuna Jucu (Cluj) a generat proteste în Germania din cauza deciziei producătorului finlandez de a închide fabrica din oraşul Bochum, 2.300 de muncitori germani urmând să îşi piardă locurile de muncă. Cancelarul Angela Merkel a solicitat companiei să facă publice motivele închiderii fabricii. Peer Steinbrück, ministrul de Finanţe al guvernului federal, a afirmat că iniţiativa Nokia „este expresia capitalismului nomad“. De asemenea, Kurt Beck, preşedintele Partidului Social Democrat, şi Horst Seehofer, ministrul Agriculturii, au declarat că nu vor mai folosi în viitor telefoane mobile produse de Nokia. Christa Thoben, ministrul Economiei în landul Renania de Nord-Westfalia, a declarat că landul va trage Nokia la răspundere pentru costurile financiare de reconversie profesională şi de ocupare a locurilor de muncă. Preşedintele filialei Confederaţiei sindicatelor germane (DGB) din Renania-Palatinat, Dietmar Muscheid, a cerut la rândul său boicotarea produselor Nokia, însă conducerea federală a DGB a anunţat că nu va fi cazul.
Performanţă – Kanal D intră în topul canalelor TV
Postul de televiziune Kanal D a urcat, în intervalul 7-16 ianuarie, pe poziţia a cincea în ceea ce priveşte audienţa TV pe durata întregii zile (pe segmentul de public urban, cu vârste între 18 şi 49 de ani), cu un rating mediu de 0,8% şi o cotă de piaţă de 4,6%, conform monitorizărilor GfK. Kanal D a fost devansat de Pro TV (rating de 3,1% şi o cotă de piaţă de 17,6%), Antena 1 (1,6% rating şi 9,2% cotă de piaţă), Acasă TV (1,3% rating şi 7,6% cotă de piaţă) şi Prima TV (0,8% rating şi 4,8% cotă de piaţă). În urma Kanal D s-au situat TVR 1 şi Realitatea TV, ambele cu un rating mediu de 0,8 procente şi o cotă de piaţă de 3,6%. Pe întreg segmentul de public urban, postul TV turcesc se găseşte abia pe poziţia a şaptea. Kanal D este parte Dogan Media International, subsidiara grupului de media turc Dogan Yayin Holding (DYH). Trustul Ringier deţine o participaţie de 25% în Kanal D.