DEZASTRU
Société Générale, a doua bancă din Franţa ca mărime, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a înregistrat pierderi în valoare de 4,9 miliarde de euro, ca urmare a unor tranzacţii neautorizate, derulate de un singur trader al instituţiei, pe nume Jérôme Kerviel, în vârstă de 31 de ani. Acesta, descris de oficialii băncii ca un angajat cu relativ puţină experienţă, s-a predat poliţiei franceze sâmbătă. Până la această dată, nu au fost date publicităţii explicaţii ale motivelor pentru care Kerviel a acţionat în acest fel. Conducerea băncii afirmă că traderul a operat tranzacţii neautorizate cu fonduri în valoare totală de circa 50 de miliarde de euro, sumă care depăşeşte capitalizarea Société Générale (35,9 miliarde de euro). Conform unui comunicat al Société Générale, pierderile au fost înregistrate în urma unor contracte futures cu indici ai unor burse europene (Eurostoxx, DAX şi FTSE). Daniel Bouton, CEO al băncii, a declarat, citat de agenţia Associated Press, că în 2007 traderul a mizat sume enorme pe scăderea indicilor bursieri europeni (din care banca ar fi câştigat), însă şi-a depăşit responsabilităţile, angajând fonduri cu mult mai mari decât cele la care ar fi avut dreptul. Pentru a-şi acoperi urmele – prin neutralizarea câştigurilor – Kerviel a început să mizeze deliberat în pierdere la începutul lui ianuarie, însă prăbuşirea pieţelor financiare din această lună a condus în final la pierderi uriaşe. Tot săptămâna trecută, Société Générale a anunţat pierderi legate de criza creditelor ipotecare din SUA, în valoare de 2,05 miliarde de euro.
DEMISIE – Prodi a demisionat, revine Berlusconi?
Romano Prodi, premierul Italiei, a demisionat din funcţie pe 24 ianuarie, după ce cabinetul său nu a reuşit să îşi asigure un vot de încredere în Senat. Prodi a pierdut scrutinul din camera superioară a Legislativului din Peninsulă cu 161 de voturi împotrivă şi 150 pentru, după ce, în ultimele 20 de luni, a pierdut sprijinul unor aliaţi–cheie din Senat. Pentru deblocarea crizei guvernamentale, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a convocat discuţii cu reprezentanţii partidelor politice din Parlament, încercând să ajungă la o soluţie de compromis, vizând un nou cabinet de tehnocraţi condus, probabil, tot de Prodi. O altă soluţie, convocarea alegerilor anticipate, ar însemna dizolvarea actualului Legislativ. Între timp, fostul premier Silvio Berlusconi a cerut deja organizarea de alegeri anticipate în luna aprilie, propunând un program politic cu zece puncte, după modelul pragmatic al fostului prim-ministru britanic Tony Blair. Indirect, Berlusconi se află la originea actualei crize; în 2005, pe vremea când deţinea portofoliul de şef al Executivului de la Roma, el a promulgat o lege electorală care acordă partidelor reprezentare proporţională, ceea ce s-a tradus printr-un avantaj pentru partidele mici. În prezent, nu mai puţin de 39 de formaţiuni politice sunt reprezentate în Legislativul italian.
CLASAMENT – Google, cel mai bun angajator din SUA şi Italia
Google ocupă, pentru al doilea an consecutiv, prima poziţie în cadrul clasamentului „100 de companii din Statele Unite pentru care să lucrezi“, realizat de Great Place to Work Institute din San Francisco pentru revista Fortune. Este a 11-a listă anuală de acest gen publicată de Fortune. Lista a fost realizată pe baza răspunsurilor oferite de peste 100.000 de angajaţi ai unui număr de 406 companii la un chestionar alcătuit din 57 de întrebări. Două treimi din scorul unei companii se bazează pe acest chestionar, trimis unui număr minim de 400 de angajaţi, selectaţi la întâmplare, din cadrul fiecărei firme. Alte nume importante din top 10 sunt Cisco Systems şi Starbucks. Potrivit studiului realizat de acelaşi institut în Italia, Google s-a plasat în fruntea clasamentului şi în această ţară.
TITLURI – Fondul Proprietatea, tranzacţii în afara Bursei
Începând din această săptămână, titlurile Fondului Proprietatea pot fi tranzacţionate, eventualii cumpărători fiind recunoscuţi drept cumpărători. Înfiinţat în anul 2005 ca soluţie pentru despăgubirea celor deposedaţi de proprietăţi de către regimul comunist, în marea lor majoritate la naţionalizarea din 1948, Fondul Proprietatea are în portofoliu titluri ale 88 de companii, precum Romgaz, Transgaz, Petrom, Transelectrica, Alro sau Nuclearelectrica. Cu o capitalizare de 14,24 de miliarde de lei, Fondul are un număr de circa 3.000 de acţionari privaţi. Moştenitorii foştilor mari industriaşi ai perioadei interbelice Nicolae Malaxa şi Max Auschnit deţin împreună circa opt procente din acţiunile fondului, 88% fiind controlate de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Conform presei centrale, care citează avocaţii familiilor Malaxa şi Auschnit, cele două familii ar fi dispuse să vândă un pachet de aproximativ un procent din acţiuni. Deocamdată, Fondul nu este listat la bursă.
INIŢIATIVĂ – Taxă pe pungile de plastic
Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat săptămâna trecută că va propune ca pungile de plastic nebiodegradabil utilizate de retaileri să fie supuse unei taxe, pentru a-i determina pe aceştia să folosească ambalaje ecologice (din plastic biodegradabil, pânză sau hârtie reciclată). Noua reglementare ar urma să fie definitivată în această primăvară, urmând să producă efecte din 2009. Ministrul Korodi a mai afirmat că ambalajele din materiale biodegradabile au un cost de producţie cu doar cinci procente mai mare decât cele obişnuite, care poluează.
SCANDAL – CE cere Bulgariei îngheţarea fondurilor pentru infrastructură
Comisia Europeană a cerut Ministerului bulgar de Finanţe să îngheţe finanţările din surse europene pentru proiecte de infrastructură, ca urmare a unui scandal de corupţie în care au fost implicaţi doi oficiali ai Fondului pentru Infrastructură Rutieră (FIR) din ţara vecină. Liubomir Lilov, director al Directoratului pentru Utilizarea Fondurilor Europene al FIR, şi adjunctul său, şef al Departamentului pentru Programe ISPA, au fost acuzaţi că au solicitat mită de la proprietarul unui teren din apropierea unei autostrăzi aflate în construcţie. Conform oficialilor bulgari, mita, în valoare de aproximativ 25.000 de euro, ar fi fost cerută pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie pe suprafeţe agricole.
PRECIZARE
Dintr-o regretabilă eroare, în articolul „Revoluţie pe piaţa pieselor de schimb“, apărut în ediţia din 17 ianuarie a revistei noastre, preţurile pentru componentele comercializate de Augsburg Internaţional au apărut ca fiind pentru piese „identice cu cele originale“ şi nu „de origine“. Conform directorului de retail al companiei, Claudiu Gherghelaş, preţurile cu TVA pentru componentele after-market prezentate sunt: capota motor – 495,5 lei, aripa faţă – 195,5 lei, bara faţă – 397 lei, far stânga – 411,9 lei, iar pentru uşi faţă şi spate nu pot fi comercializate decât componente originale. Toate aceste preţuri sunt mult mai mici decât cele ale produselor originale pentru modelul Volkswagen Golf.