Brief

Uniunea giganţilor? Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a anunţat vinerea trecută o ofertă de preluare a companiei Yahoo Inc. în valoare de 44,6 miliarde de dolari. La data anunţului, compania deţinută de Bill Gates oferea un preţ de 31 de dolari pe acţiune, cu 62% mai mult decât preţul de tranzacţionare al titlurilor Yahoo de la închiderea şedinţei bursiere din ziua precedentă. Tot săptămâna trecută, cotaţia acţiunilor Yahoo atinsese minimul

Uniunea giganţilor?

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a anunţat vinerea trecută o ofertă de preluare a companiei Yahoo Inc. în valoare de 44,6 miliarde de dolari. La data anunţului, compania deţinută de Bill Gates oferea un preţ de 31 de dolari pe acţiune, cu 62% mai mult decât preţul de tranzacţionare al titlurilor Yahoo de la închiderea şedinţei bursiere din ziua precedentă. Tot săptămâna trecută, cotaţia acţiunilor Yahoo atinsese minimul istoric al ultimilor patru ani, iar Jerry Yang, cofondator şi CEO al companiei, a anunţat că va disponibiliza 1.000 de angajaţi (circa 7% din total). Ca urmare a scăderii constante a profiturilor, Terry Semel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Yahoo, a demisionat în seara de dinaintea anunţului Microsoft. Steve Ballmer, CEO al Microsoft, a trimis companiei Yahoo o scrisoare în care prezintă termenii ofertei de preluare, dezvăluind totodată că Yahoo a refuzat, cu un an în urmă, o altă astfel de propunere din partea Microsoft. Tranzacţia ar consta în 50% din sumă cash, iar restul, în acţiuni Microsoft. Dacă va fi aprobată de board-ul Yahoo şi de autorităţile responsabile de reglementarea liberei concurenţe, achiziţia ar putea fi finalizată în a doua jumătate a acestui an. Ca urmare a unei eventuale preluări, compania lui Gates prevede reduceri de costuri de minimum un miliard de dolari. Oficialii Yahoo au declarat că vor analiza cu atenţie oferta.

OFERTĂ – OMV vrea să preia MOL

Grupul austriac OMV a notificat Comisia Europeană (CE), pe 31 ianuarie, de intenţia de a prelua compania ungară MOL, la care OMV deţine deja o participaţie de 20,2%. Un comunicat al companiei austriece informează că notificarea a fost depusă după ce conducerea OMV a avut consultări confidenţiale cu oficiali ai CE în domeniul normelor antitrust. Comisia urmează să îşi anunţe decizia în termen de 25-35 de zile de la primirea notificării (perioadă care poate fi extinsă până la 90-105 zile). OMV a făcut publică intenţia de a achiziţiona MOL în septembrie 2007. Compania a avansat un preţ de aproximativ 124 de euro pe acţiune, în numerar şi acţiuni OMV, cu condiţia eliminării unei prevederi din statutul MOL care limitează drepturile de vot ale acţionarilor la 10%. Pe 30 ianuarie, acţiunile MOL au închis şedinţa de tranzacţionare la 89 de euro.

DECIZIE – BNR ridică dobânda la 9%. Cresc provizioanele creditelor în valută

La începutul săptămânii, banca centrală a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9%. Este cea mai mare majorare de dobândă operată de BNR în ultimii ani. Totodată, oficialii băncii spun că se va continua gestionarea fermă a lichidităţilor prin operaţiuni de piaţa monetară. În aceeaşi şedinţă, BNR a mărit provizioanele aferente creditelor în valută acordate de băncile comerciale debitorilor expuşi la riscul valutar. Chiar dacă nu a majorat nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, BNR arată clar că luptă pentru limitarea creditării atât în lei, cât şi în valută, pentru temperarea consumului.
 

EVALUARE – Ratingul de ţară, perspectivă în scădere

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit săptămâna trecută perspectiva calificativului României de la „stabil“ la „negativ“, citând ca motive ale acestei decizii adâncirea deficitului de cont curent, expansiunea creditului şi cererile de finanţare externă. Analiştii Fitch estimează că deficitul de cont curent va ajunge în acest an la 14% din PIB. Andrew Colquhoun, director pentru statele emergente al Fitch, a declarat, citat de Mediafax, că agenţia ar putea lua o decizie privind evoluţia calificativului României în circa doi ani, însă acest termen nu este ferm stabilit. Anul trecut, şi agenţia Standard&Poor’s a modificat – de două ori – perspectiva ratingului României, de la „pozitiv“ la „negativ“.

LISTARE – Erste Bank se listează la Bursă pe 14 februarie

Titlurile băncii austriece Erste Bank vor începe să fie tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începând de pe 14 februarie. Erste este prima companie străină care se listează la BVB; instituţia financiară mai este în prezent listată la bursele din Viena şi Praga. Conform lui Arjen Janmaat, senior manager pentru strategie de grup al Erste Bank, citat de Mediafax, în acest an, circa 75% din titlurile Erste Bank vor fi tranzacţionate la Viena, 20%, la Praga şi 5%, la BVB. Aproximativ un procent din acţiunile Erste sunt deţinute de investitori din România, majoritatea angajaţi ai BCR (instituţie în care banca austriacă este acţionar majoritar).

MAJORARE – Gazele se scumpesc din nou

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a crescut de la 1 februarie cu 8,5%. Această majorare este determinată, în principal, de creşterea preţului gazelor din import şi de ajustărea tarifelor de distribuţie. În ceea ce priveşte preţul gazelor din producţia internă, acesta s-a majorat şi el cu 5%, până la 495 de lei, la 1.000 de metri cubi. Pentru un consum anual de 2.400 de metri cubi, clienţii Distrigaz Sud vor plăti 989,55 lei/1.000 mc, în timp ce preţul practicat de E.ON Gaz România, pentru aceeaşi categorie de consum, este de 983,1 lei/1.000 mc.

INIŢIATIVĂ – Şapte miliarde de euro pentru transportul urban al Capitalei

Adriean Videanu, primarul general al Bucureştiului, a lansat în dezbatere publică Master Planul pentru transportul urban din Capitală. Proiectul actualizează studiul elaborat de Japan International Cooperation Agency în 1998, definind strategia de dezvoltare a sistemului de transport public şi privat, precum şi a infrastructurii rutiere, în două etape: 2007-2013 şi 2014-2027. Potrivit lui Videanu, implementarea tuturor proiectelor recomandate de acest plan general va costa municipalitatea aproximativ şapte miliarde de euro.

LISTARE -Producătorii de energie din Oltenia intră pe Bursă

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a aprobat listarea la Bursă a complexurilor energetice din Oltenia, precum şi a filialelor de distribuţie şi furnizare a energiei deţinute de Electrica. Pachetele de acţiuni listate vor fi minoritare, iar operaţiunea nu va începe decât după înfiinţarea companiei energetice integrate, la care acţionar majoritar va fi statul. Termenul avansat de AVAS pentru listare este de câteva luni. Producătorii de energie din Oltenia acoperă aproape o treime din consumul de energie la nivel naţional.