Proces cu Petrom

Statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a acţionat în judecată Petrom, în urma unei şedinţe AGA a companiei petroliere din 27 noiembrie 2007, în care bugetul de investiţii a fost modificat. Instituţia condusă de Teodor Atanasiu acuză că la respectiva şedinţă ar fi fost aprobată în mod indirect alocarea de fonduri pentru achiziţia diviziei de servicii petroliere a companiei Petromservice, tranzacţie în valoare de 328,5 milioane de euro. AVAS consideră că prin decizia AGA ar fi fost afectat nivelul profitului prognozat pentru 2007 şi pentru anii următori. De asemenea, instituţia mai afirmă că decizia AGA contravine intereselor companiei şi ale acţionarilor minoritari şi din cauza valorii mari de achiziţie a Petromservice. Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni, în timp ce AVAS deţine 20,6%.

PRELUĂRI – CB Richard Ellis şi BNP Paribas au cumpărat companii locale

Compania CB Richard Ellis Inc. (CBRE) a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, achiziţionarea celei mai mari firme independente româneşti de real estate, Eurisko Consulting. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 35 de milioane de dolari. Din 2001, CBRE a operat în România pe baza unui contract de franciză; în iulie 2007, compania a decis să retragă licenţa firmei locale, care şi-a schimbat ulterior denumirea în Cornerstone International. Eurisko a fost înfiinţată în anul 1997 şi a raportat pentru anul 2007 o cifră de afaceri de 14,3 milioane de euro. Anterior tranzacţiei, acţionarul majoritar al companiei era Fastahead, companie înregistrată în Cipru, care deţinea 71% din părţile sociale. La începutul acestei săptămâni, oficiali ai grupului financiar francez BNP Paribas au informat că firma Cornerstone International a fost cumpărată de Atisreal, companie de servicii imobiliare a BNP. Astfel, Atisreal şi-ar face debutul pe piaţa imobiliară din România. Compania a înregistrat în 2006 o cifră de afaceri de 340 de milioane de euro.

SUSPENDARE – Ad’Or ia o pauză de un an

Ad’Or, cel mai mare festival de creaţie publicitară din România, nu se va mai organiza în acest an, în premieră după şapte ediţii consecutive. Decizia a fost luată de conducerea Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR), organism care reprezintă interesele agenţiilor de publicitate din ţară. Următoarea ediţie a Ad’Or va avea loc, probabil, în martie 2009. Unul dintre motivele invocate pentru suspendarea festivalului a fost prezenţa la ultimele ediţii a unui număr din ce în ce mai mare de „ghosts“ (lucrări înscrise în competiţie, care nu avuseseră însă o expunere media suficient de largă, aşadar mult mai puţin relevante decât campaniile rulate intens pe diferite media). La ultimele două ediţii, mai multe agenţii importante au decis să nu participe.

PROGNOZĂ – BNR: ţinta de inflaţie pe 2008 va fi depăşită

89-10732-2_mugurisarescu_c_06.jpgBanca Naţională a României a estimat săptămâna trecută că ţinta de inflaţie pentru anul în curs, de 3,8%, cu o marjă de variaţie de un punct procentual, ar putea fi ratată. Actuala prognoză a băncii centrale indică o inflaţie medie anuală de 5,9%, cu 1,6% peste nivelul prognozei anterioare, de 4,3%. La sfârşitul anului trecut, rata anuală a inflaţiei a fost de 6,57%, în timp ce ţinta BNR fusese de doar patru procente, cu un interval de variaţie de un procent. Pentru 2008, banca centrală a decis totuşi să păstreze ţinta de inflaţie la acelaşi nivel, de 3,8 procente.

INIŢIATIVĂ – TVA redus la alimentele de bază

Senatul României a aprobat la mijlocul săptămânii trecute reducerea TVA la alimentele de bază la 5%, ca urmare a unei inţiative legislative a cinci senatori PSD. Reprezentanţii guvernului au estimat că impactul bugetar se va ridica la circa 200 de milioane de lei. Fondurile pentru acoperirea acestor pierderi bugetare ar urma să provină din creşterea accizelor unor produse de lux, dar şi a ţigărilor, precum şi dintr-o majorare cu 50% a accizelor pentru iahturi, avioane şi elicoptere private. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Cătălin Doica, prezent la dezbateri, a afirmat că pentru acciza la produse de tutun există un calendar deja negociat cu UE.

PERFORMANŢĂ – Germania, primul exportator al lumii

89-10731-2_angelamerkel_06_rompres.jpgGermania şi-a păstrat şi în 2007 statutul de cel mai mare exportator mondial, cu un volum total al schimburilor comerciale destinate altor state de 1.400 de miliarde de dolari (circa 969 de miliarde de euro). Germania a înregistrat anul trecut un excedent al balanţei schimburilor comerciale de 199 de miliarde de euro, cu 40 de miliarde mai mult decât în 2006. Principalii parteneri comerciali ai acestui stat sunt ţările membre ale Uniunii Europene, fapt care, în opinia analiştilor, a ajutat Germania să suporte mai uşor impactul aprecierii monedei unice europene.

Decizie – Yahoo spune „nu“ ofertei Microsoft

Consiliul de administraţie al companiei Yahoo a decis să respingă oferta de preluare înaintată de gigantul IT Microsoft, în valoare totală de 44,6 miliarde de dolari, echivalând cu circa 31 de dolari pe acţiune, informează cotidianul „Wall Street Journal“. Conform unor surse anonime citate de WSJ, membrii board-ului Yahoo consideră că oferta companiei deţinute de Bill Gates „subevaluează masiv“ valoarea de piaţă a Yahoo. De asemenea, aceştia susţin că preţul ofertei nu ia în calcul şi eventualitatea ca acordul de preluare să fie invalidat de autorităţile antitrust. Board-ul Yahoo nu ar fi dispus să accepte o ofertă de mai puţin de 40 de dolari pe acţiune, ceea ce ar însemna că Microsoft ar trebui să achite încă 12 miliarde de dolari în plus.

Statistica – Deficitul comercial explodează

Anul trecut, deficitul comercial s-a majorat cu 44,4%, până la nivelul de 21,5 miliarde de euro, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică. Exporturile realizate în 2007 au avut o valoare totală de circa 29,38 miliarde de euro, în timp ce importurile au ajuns la 50,88 miliarde. Comparativ cu anul 2006, exporturile au crescut cu 13,7%, iar importurile cu 24,9% (calculat la valori în euro).