Taxa auto, varianta III Ordonanţa de urgenţă referitoare la taxa auto va fi modificată prin introducerea unor prevederi care iau în calcul nivelul emisiilor poluante, a declarat prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu. A treia variantă a proiectului ordonanţei ar putea include aceste modificări în luna iulie, în urma consultărilor cu Comisia Europeană. O modalitate de calcul a taxei care să ţină cont de emisiile de noxe a fost propusă de revista Capital, în ediţia din
Taxa auto, varianta III
Ordonanţa de urgenţă referitoare la taxa auto va fi modificată prin introducerea unor prevederi care iau în calcul nivelul emisiilor poluante, a declarat prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu. A treia variantă a proiectului ordonanţei ar putea include aceste modificări în luna iulie, în urma consultărilor cu Comisia Europeană. O modalitate de calcul a taxei care să ţină cont de emisiile de noxe a fost propusă de revista Capital, în ediţia din 6 februarie. Premierul nu a oferit detalii în legătură cu noua modalitate de calcul a taxei, menţionând doar că au fost examinate taxe similare din legislaţia Franţei şi a Austriei. Actuala variantă a taxei a determinat Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement împotriva României.
STATISTICĂ – Populaţia României, în scădere continuă
Conform celor mai recente informaţii date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică, populaţia României era de 21,53 milioane de persoane la 31 decembrie 2007. Faţă de 2006, populaţia totală a României a scăzut cu circa 40.000 de persoane. Sporul natural al populaţiei a fost negativ şi s-a menţinut la acelaşi nivel ca şi în 2006, de -1,8 la mia de locuitori. Rata natalităţii a scăzut în 2007 la 9,9 nou-născuţi la mia de locuitori, comparativ cu 10,2, cât s-a înregistrat în 2006; în cifre absolute, anul trecut s-au născut peste 252.000 de copii, faţă de peste 258.000 în 2006. Mortalitatea a înregistrat la rândul său o uşoară reducere, de la 12 decese la mia de locuitori, în 2006, la 11,7, anul trecut. În schimb, rata nupţialităţii (numărul căsătoriilor raportat la mia de locuitori) a crescut cu două puncte, de la 6,8 la 8,8.
ACHIZIŢIE – Warren Buffett investeşte în Kraft Foods
CONFLICT – Patriciu doreşte privatizarea Romgaz
Omul de afaceri Dinu Patriciu, acţionar şi director general al grupului Rompetrol, a declarat săptămâna trecută că societatea Romgaz ar trebui desfiinţată. „Cred că vânzarea printr-un proces transparent şi competitiv a licenţelor astăzi deţinute de Romgaz ar face posibile investiţii de câteva miliarde de dolari în România, probabil cinci-şase miliarde de dolari sunt necesare a fi investite pentru a fi transformate câmpurile de gaz în depozite de gaze“, a afirmat Patriciu, care a mai acuzat societatea deţinută de statul român de ineficienţă. În replică, Alexa Iakob, directorul general al Romgaz, a declarat că privatizarea acestei companii ar trebui decisă de stat. Patriciu, a mai spus Iakob, „vrea să obţină nişte perimetre care îl interesează, dar nu poate să cumpere Romgaz“.
PERFORMANŢĂ – Românii, în topul înmatriculărilor de maşini
Numărul înmatriculărilor de maşini noi în România a crescut în luna ianuarie cu 34,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 29.495 de unităţi, conform unor date preliminare date publicităţii de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA). În clasamentul celor mai dinamice pieţe din Europa, ţara noastră se situează pe locul al patrulea, fiind devansată de Lituania, unde numărul înmatriculărilor de maşini noi a crescut cu 55%, Islanda (47,9%) şi Slovacia (36,6%). Automobilele Dacia înmatriculate în Europa au înregistrat un avans de 73,8% în ianuarie, de la 8.735 de unităţi, în aceeaşi perioadă a anului trecut, la 15.178. În vestul Europei, numărul automobilelor Dacia înmatriculate a urcat cu 133,5%, de la 3.699 de unităţi la 8.637 de unităţi.
ALIANŢĂ – Renault-Nissan-Avtovaz, un nou gigant auto
DECIZIE – Avioane Craiova, din nou la privatizare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate din nou la privatizare societatea Avioane Craiova. Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, de 80,9% din capitalul social, va fi realizată prin negociere pe bază de oferte. Anunţul oficial a fost făcut luni, 18 februarie, termenul final pentru depunerea documentelor fiind 17 aprilie. La licitaţia precedentă, din mai 2007, singurul ofertant a fost un consorţiu de patru firme româneşti, dintre care trei controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza. Procesul de privatizare a fost întrerupt în iulie 2007. Avioane Craiova este unicul producător de aeronave de tip militar din România.
RECORD – Restanţele la credite, la maximul istoric
Restanţele populaţiei la plata creditelor contractate au atins în luna decembrie 2007 un volum total de 573,2 milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro), cel mai înalt nivel înregistrat până acum. Cel mai înalt ritm de creştere l-au avut restanţele la creditele în lei, care au urcat, în termeni reali, cu 95%, până la un sold total de 489 de milioane de lei (135,5 milioane de euro). Anul trecut, creditele acordate clienţilor individuali au crescut cu 82%, ajungând la 71,5 miliarde de lei (19,8 miliarde de euro). Ponderea restanţelor s-a situat la nivelul de 0,8%, în vreme ce numărul restanţierilor a crescut în decembrie 2007 faţă de aceeaşi lună a anului anterior cu 27%.