Logan începe să dea rateuri

Cota de piaţă a Dacia a scăzut în România de la 36,3%, în 2006, la 27,8% la sfârşitul lui 2007, iar în prima lună a lui 2008 a ajuns la  numai 27,3%. Din nefericire pentru modelul Logan, nici în Maroc situaţia nu este bună, din cauza furnizorilor care nu au respectat termenele, afectând astfel capacitatea de producţie a fabricii. În India, o piaţă strategică, au fost vândute în 2007 numai 17.706 unităţi. Uzina Mahindra, unde este produs autoturismul, are o capacitate anuală de 50.000 de maşini. Conform site-ului Autoindustry World, vânzările slabe ale Logan din India au drept cauză dobânzile mari percepute de bănci, ca şi preţul de 7.350 de euro, considerat mare prin comparaţie cu alte maşini, care costă între 4.000 şi 5.000 de euro. Contraperformanţa Logan din India ar putea duce la amânarea deschiderii noii facilităţi de producţie de la Chennai, cu o capacitate de 400.000 de unităţi, prevăzută pentru 2009.

DECLARAŢII – Bilanţuri fără ştampila consultanţilor

Firmele au scăpat de obligaţia de a depune declaraţii fiscale însoţite de certificarea unui consultant fiscal. Guvernul a emis săptămâna trecută o ordonanaţă prin care modifică prevederile Codului de Procedură Fiscală, eliminând obligativitatea avizului unui consultant. Aceasta fusese introdusă în vara lui 2007, la scurt timp după constituirea unei noi „bresle“ – cea a consultanţilor fiscali. Ordonanţa aprobată de Guvern reglementează şi plata impozitelor prin card şi dă posibilitatea ANAF să angajeze recuperatori ai creanţelor fiscale.

NUMIRE – Nou ministru al Justiţiei

92-11293-2_catalinmarianpredo8edf.jpgNoul ministru al Justiţiei este Cătălin Marian Predoiu, avocat asociat al casei Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP). Cătălin Predoiu este specializat în tranzacţii bancare şi financiare. Noul ministru este membru în Consiliul de Administraţie al CEC şi deţine participaţii în două companii de consultanţă pentru afaceri şi management, Mergers&Acquisitions International şi P&R Forus Strategies. Din motive de incompatibilitate, Predoiu a cerut Consiliului Baroului Bucureşti suspendarea din exerciţiul profesiei de avocat. De asemenea, el a semnat actul de înstrăinare a părţilor de capital şi industrie deţinute la ZRP şi a renunţat la mandatul de membru în Consiliul de Administraţie al CEC.

ACHIZIŢIE – Heineken a cumpărat Bere Mureş

Heineken a achiziţionat Bere Mureş, unul dintre cei mai mari producători independenţi de bere din România, pentru 150 de milioane de euro. În tranzacţie au fost incluse toate activele societăţii, şi anume fabrica de bere, cea de apă minerală, precum şi complexul turistic Germisara, din staţiunea Geoagiu-Băi. Bere Mureş deţine în portofoliu mărcile de bere Neumarkt, Dracula şi Sovata, cele de apă minerală Cezara şi Cheile Cibului. Compania a raportat în 2006 un profit net de 15,2 milioane de euro. Acţionarii Bere Mureş sunt Virgil Mailat (24,2%), Emil Morariu (24,29%), Gheorghe Grec (24,29%) şi Alexandru Rus (9,85%).

PRIVATIZARE – Carom şi-a găsit cumpărător

Carom Oneşti, singurul producător de cauciuc sintetic din România, a fost cumpărată de compania austriacă Energy Bio Chemicals, pentru 77 de milioane de lei, fără TVA, preţul de pornire fiind de 49,5 milioane de lei. Bogdan Mărculescu, reprezentantul Fincota Consulting, lichidatorul societăţii, a declarat că suma urmează să fie achitată în patru tranşe egale. Carom a a fost privatizată în iunie 2003, când societatea Tender din Timişoara a cumpărat de la fosta APAPS, cu 5,5 milioane de euro, 51% din acţiuni. Firma a intrat în faliment în noiembrie 2005, după care a fost scoasă de mai multe ori la vânzare, însă nu au existat ofertanţi. Preţul de pornire al primei licitaţii, din vara lui 2006, a fost de aproximativ 184 de milioane de lei.

INIŢIATIVĂ – Negocieri de vânzare la E.ON?

Grupul energetic german E.ON se află în negocieri avansate pentru vânzarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din Germania, informează agenţia Reuters. În prezent, Departamentul pentru Concurenţă al Comisiei Europene derulează o anchetă care vizează grupurile energetice integrate pe verticală (cu activităţi atât de producţie, cât şi de distribuţie), pentru a stabili dacă acestea se fac vinovate sau nu de abuz de poziţie dominantă. În principiu, cele 27 de state membre ale UE au căzut de acord să liberalizeze piaţa energiei, prin separarea operaţiunilor de distribuţie de cele de producţie ale companiilor din domeniul energiei, însă opt ţări, printre care Germania şi Franţa, se opun.

RECORD – Visa, IPO de 18,8 miliarde de dolari

Compania de carduri de credit Visa ar putea obţine până la 18,8 miliarde de dolari în cadrul unei oferte publice iniţiale (IPO), transmite agenţia Reuters. Conform unui comunicat remis Securities and Exchange Commission, compania intenţionează să îşi listeze acţiunile la bursa din New York, prin vânzarea a 406 de milioane de titluri clasa A, cu un preţ cuprins între 37 dolari şi 42 de dolari fiecare. În cazul în care există cerere, Visa ar putea vinde alte 40,6 milioane de acţiuni, pentru o valoare potenţială totală a ofertei de 18,8 miliarde de dolari. Precedentul record aparţinea companiei AT&T Wireless, care a derulat o IPO de zece miliarde de dolari, în anul 2000. Visa intenţionează să folosească 10,2 miliarde de dolari pentru răscumpărarea unor acţiuni.

ALEGERI – Dimitri Medvedev, succesorul lui Putin

Dimitri Medvedev este noul preşedinte al Federaţiei Ruse. La alegerile prezidenţiale desfăşurate pe 2 martie, acesta a adunat 70,23% din voturi, după numărarea a 99,45% din acestea. Medvedev, fost profesor de Drept, a primit în alegeri sprijinul fostului preşedinte, Vladimir Putin, fiind considerat de majoritatea analiştilor succesorul acestuia. În vârstă de 42 de ani, el este cel mai tânăr conducător al Rusiei de la ţarul Nicolae al II-lea încoace. Opoziţia a acuzat însă Kremlinul de organizarea unei farse electorale, Medvedev câştigând fără a participa la nici o dezbatere cu contracandidaţii săi.

PROIECT – S-a lansat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

92-11294-2_dacianciolos_09_mediafax.jpgMinisterul Agriculturii a lansat oficial Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care România poate accesa fonduri europene în valoare de circa opt miliarde de euro până în 2013. Prima tranşă de fonduri, de circa 250 de milioane de euro, va fi virată în luna mai, iar a doua, de valoare egală, va fi virată până la sfârşitul anului. Accesarea fondurilor va fi similară modelului SAPARD, fiind bazată pe depunerea de proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Priorităţile avute în vedere sunt modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor. Pentru renovarea şi dezvoltarea satelor au fost prevăzute fonduri de 1,54 miliarde de euro.