Ford, oficial la Craiova Compania americană Ford a preluat în mod oficial, vineri, 21 martie, pachetul majoritar de 72,4% din acţiuni al Automobile Craiova. Documentele finale au fost semnate la Craiova de către Lyle Watters, negociatorul-şef al Ford Europa, şi de Sebastian Vlădescu, preşedintele comisiei de privatizare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, prezent la ceremonie, a afirmat că privatizarea Automobile Craiova va face ca România să devină cea mai importantă ţar
Ford, oficial la Craiova
Compania americană Ford a preluat în mod oficial, vineri, 21 martie, pachetul majoritar de 72,4% din acţiuni al Automobile Craiova. Documentele finale au fost semnate la Craiova de către Lyle Watters, negociatorul-şef al Ford Europa, şi de Sebastian Vlădescu, preşedintele comisiei de privatizare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, prezent la ceremonie, a afirmat că privatizarea Automobile Craiova va face ca România să devină cea mai importantă ţară din sud-estul Europei în industria constructoare de maşini. Tăriceanu a mai declarat că planurile Ford prevăd înfiinţarea unui număr de 7.000-9.000 de locuri de muncă la Automobile Craiova. John Fleming, preşedintele Ford Europa, a declarat că primul model produs în România va fi un vehicul comercial uşor, Ford Transit Connect, care urmează să fie lansat în 2009. Din 2010, Ford va produce exclusiv la Craiova un vehicul din clasa mică, dar nu Ford Fiesta.
ANCHETĂ – Consiliul Concurenţei investighează retailerii
Panica – Fibrilaţie la Bursa de Valori Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti şi-a revenit parţial vineri, 21 martie, după ce în ziua precedentă cotaţiile acţiunilor listate înregistraseră o scădere medie de 6,72%, indicele general, BET-C, coborând la cel mai redus nivel al ultimelor 18 luni. Pentru cele mai lichide acţiuni, corecţia negativă de joi a fost şi mai pronunţată, respectiv de 7,29%. Valoarea acţiunilor listate la BVB a scăzut în acea zi cu 4,48% (5,09 miliarde de lei, echivalentul a 1,33 miliarde de euro). Acţiunile au încheiat şedinţa de tranzacţionare din ziua următoare la un nivel cu 1,86% peste cel de joi, însă lichiditatea de ansamblu a Bursei s-a redus cu 68,4%, la 21,8 milioane de lei (aproximativ 5,8 milioane de euro).
REUŞITĂ – Tarom, într-un club select al companiilor aeriene
Compania naţională de transport aerian va deveni membră a alianţei internaţionale Sky Team în cel mult o lună de zile. Din alianţa Sky Team fac parte 11 operatori de transport aerian, ca Air France, Delta AirLines, Alitalia, Aeroflot, Aeromexico, KLM, Continental Airlines şi Czech Airlines. Conform Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene, anul trecut, Tarom a transportat 1,69 milioane de pasageri, cu 32,1% mai mult faţă de 2006, procentaj care plasează compania pe locul al doilea în Europa ca rată de creştere. Gradul mediu de ocupare al curselor Tarom a fost în 2007 de 67,1%, în urcare cu 4,8% faţă de anul precedent.
DECLARAŢIE – BM se opune companiei energetice integrate
Banca Mondială (BM) nu sprijină proiectul de înfiinţare a unei companii energetice naţionale, a afirmat reprezentantul instituţiei în România, Doina Vişa. „Guvernul are o poziţie suficient de puternică pe piaţa producţiei de energie, prin Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii care acoperă aproape 50% din producţia internă de energie“, a declarat oficialul BM. Viitoarea companie energetică naţională ar urma să fie formată din termocentrale, hidrocentrale şi cele trei filiale de distribuţie ale Electrica neprivatizate, fără Nuclearelectrica şi Transelectrica. Toate unităţile de producere a energiei din structura companiei vor trebui să nu fie grevate de datorii. Compania va avea management privat şi va fi privatizată în proporţie de cel puţin 60%.
Performanta – Visa bate recordul listărilor la Bursă din SUA
Operatorul celei mai mari reţele de carduri de credit din lume, Visa, a obţinut 17,9 miliarde de dolari în cadrul unei oferte publice iniţiale (IPO) derulate săptămâna trecută, un record pentru piaţa americană. Suma obţinută depăşeşte valoarea listării companiei americane AT&T, care a obţinut în anul 2000 10,6 milioane de dolari în urma propriului IPO. Visa a vândut 406 milioane de titluri clasa A, la preţul de 44 de dolari pe unitate, intervalul estimat iniţial fiind de 37 – 42 de dolari pe acţiune. Titlurile Visa sunt considerate un bun plasament, graţie expunerii directe la criza creditelor ipotecare din Statele Unite. Compania va folosi circa 10,2 miliarde de dolari din fondurile obţinute în urma listării, pentru a răscumpăra acţiunile deţinute de marii acţionari, printre care se află băncile J.P. Morgan, Bank of America, National City şi Citigroup.
SPECULAŢII – Acord Turcia-UE pentru Nabucco?
Un oficial al ministerului turc de Energie, citat de agenţia Reuters, a afirmat că Turcia şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord în privinţa locului de unde va începe traseul gazoductului Nabucco. Acesta ar fi, conform sursei citate, localitatea Ahiboz de lângă Ankara. „Sprijinul Uniunii Europene, inclusiv cel financiar, va susţine construcţia infrastructurii, care va transforma localitatea Ahiboz într-un centru energetic“, a afirmat oficialul. Proiectul gazoductului Nabucco urmează să lege furnizorii din Asia Centrală de Europa de Vest, tranzitând Turcia şi regiunea Balcanilor, pe o distanţă totală de circa 3.300 de kilometri. Nabucco este consierat un element strategic al UE de reducere a dependenţei statelor europene de importurile de gaze din Rusia. Proiectul Nabucco, în valoare de cinci miliarde de euro, este condus de un consorţiu format din şase companii: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia).
PROIECT – Metroul spre Otopeni, un sfert de miliard de euro
Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008