Vara cu scumpiri
Preţul energiei electrice va creşte începând de la 1 iulie, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş. Deocamdată, conform oficialului, nu se cunoaşte procentajul de majorare, ANRE urmând să finalizeze calculele. Printre cauzele acestei ajustări a preţurilor se află costurile suportate de producători pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. „Costurile cu emisiile de CO2 ar putea fi un factor care să preseze preţurile“, a afirmat vicepreşedintele ANRE. Ultima majorare a tarifelor la energia electrică a avut loc pe 1 aprilie 2007. Preţurile energiei livrate către consumatorii captivi (precum populaţia) sunt reevaluate de obicei de două ori pe an.
ESTIMARE – Vremea bună face recolta mare
Producţia de cereale din România ar putea creşte în acest an, ca urmare a condiţiilor meteo favorabile, de peste două ori prin comparaţie cu anul 2007, ajungând astfel la şapte milioane de tone, conform analiştilor citaţi de agenţia Reuters. Anul trecut, recolta de cereale din ţara noastră, afectată de secetă, a atins nivelul minim al ultimilor patru ani, de circa trei milioane de tone. Conform Ministerului Agriculturii, majorarea producţiei ar putea crea un potenţial de export pe pieţele din Orientul Mijlociu, Egipt şi Turcia, de circa un milion de tone.
Prognoza – Dobânda de referinţă, peste 10%?
Politica monetară este suficient de strictă pentru a reduce inflaţia, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, însă, chiar şi aşa, nu este exclusă o nouă majorare a dobânzii de referinţă, care ar putea trece de pragul a zece procente. BNR a majorat de patru ori rata dobânzii de politică monetară, care a urcat de la 7% la nivelul de 9,5%. „Avem speranţe mari că rata lunară a inflaţiei va continua să scadă treptat“, a declarat Isărescu, în opinia căruia inflaţia ar putea scădea începând cu lunile iulie sau august. În martie, rata inflaţiei a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, de 8,6%. Conform lui Isărescu, la BNR există îngrijorări legate posibila apreciere a leului, provocată de înăsprirea condiţiilor de creditare. Aprecierea pe termen scurt a monedei naţionale ar putea duce la majorarea deficitului de cont curent, cu impact negativ asupra stabilităţii economice a României.
PROIECT – Strategie pentru datoria publică
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a elaborat un proiect de strategie a administrării datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2008-2011. Principalele obiective vizează creşterea controlată a datoriei publice guvernamentale, între limitele prevăzute de Tratatul de la Maastricht, dezvoltarea pieţei titlurilor de stat şi reducerea costurilor cu datoria publică guvernamentală. De asemenea, sunt vizate creşterea ponderii datoriei guvernamentale denominate în lei (în totalul datoriei guvernamentale), precum şi majorarea ponderii datoriei denominate în euro (în totalul datoriei guvernamentale în valută). Conform unui comunicat al instituţiei, MEF va urmări distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei publice guvernamentale.
SUCCES – În sfârşit, Ford e pe profit!
Producătorul de automobile Ford a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 100 milioane dolari, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut raportase o pierdere de 282 milioane dolari. Tot în primele trei luni ale anului, veniturile din operaţiunile din sectorul auto au scăzut cu peste nouă procente, ajungând la 35 de miliarde dolari. Vânzările diviziei auto au scăzut cu 7,2%, la 1.531.000 de unităţi, din cauza excluderii din bilanţ a diviziilor Jaguar Land Rover (vândută către indienii de la Tata Motors) şi Aston Martin, precum şi din pricina performanţelor slabe înregistrate în unele regiuni. Divizia auto a înregistrat un profit înainte de impozitare de 669 de milioane de dolari. În primul trimestru din 2007, aceasta a avut o pierdere înainte de impozitare de 226 de milioane de dolari.
PIERDERI – Oprirea Cernavodă, şoc pentru sistemul energetic
Oprirea funcţionării centralei atomoelectrice de la Cernavodă, provocată de furtuna de la începutul săptămânii trecute, a reprezentat cea mai mare pierdere de sarcină înregistrată în sistemul energetic naţional, conform Transelectrica. Energia pierdută a fost compensată prin rezervele rapide ale Hidroelectrica. Furtuna a rupt mai multe linii de înaltă tensiune care asigură conectarea centralei la sistemul energetic naţional. Capacitatea instalată a centralei de la Cernavodă este în prezent de 1.400 MW, echivalentul a circa 18% din consumul de energie electrică la nivel naţional.
PREVIZIUNE – Creditele imobiliare, opt miliarde de euro în doi ani
Valoarea pieţei creditelor imobiliare din România s-ar putea dubla până în 2009, ajungând la aproximativ opt miliarde de euro, apreciază compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, reprezentantul local al Coldwell Banker. „Piaţa creditelor imobiliare a cunoscut în ultimii ani o creştere remarcabilă de 65%-75% pe an, ca urmare a majorării veniturilor şi a relaxării pieţei“, arată un comunicat al companiei. În 2007, volumul creditelor imobiliare din România a fost de patru miliarde de euro, fiind estimat să atingă în acest an şase miliarde.
AJUTOR – Excepţii de la regulă pentru CEC şi Eximbank
CEC şi Eximbank vor putea utiliza, în perioada 2008-2013, întregul profit net pentru majorarea capitalului social, fiind exceptate de la prevederea conform căreia trebuie să verse la buget minimum 50% din profit. Noua prevedere este cuprinsă într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi se aplică instituţiilor de credit cu capital integral sau majoritar de stat. În prezent, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome au obligaţia de a vărsa la buget, sub formă de dividende, 50% din profitul net. Motivaţia deciziei Guvernului se referă la capitalizarea insuficientă a CEC (care a cunoscut până acum o singură majorare de capital, în 2006).
AVERTISMENT – Reformele structurale, din nou în atenţia FMI
Anul trecut, ţara noastră s-a confruntat cu o încetinire a reformelor structurale, a declarat săptămâna trecută Albert Jaeger, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria. „Analiza arată că România este în urma celor mai multe noi state membre ale UE, mai ales în ceea ce priveşte anumite aspecte legate de mediul de afaceri, precum obţinerea licenţelor sau plata impozitelor“, a afirmat acesta. Totodată, Jaeger a declarat că Banca Naţională a României ar trebui să continue să consolideze politica monetară. „Există şanse ca inflaţia să intre în intervalul ţintit de BNR, dacă se vor lua măsuri monetare şi fiscale adecvate“, a continuat oficialul FMI.
Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008