Confortul termic: 2,7 miliarde de euro

Programul de modernizare a sistemelor centralizate de încălzire şi reabilitare termică a clădirilor a fost prelungit cu şase ani, până în 2015, printr-o recentă hotărâre a Guvernului. Anterior, acest program ar fi urmat să fie finalizat la sfârşitul anului viitor. Investiţiile totale în sistemul urban de energie termică au fost estimate pentru perioada 2008-2015 la 2,7 miliarde de euro. „Strategia naţională privind alimentarea cu energie termică a localităţilor prin sisteme de producţie şi distribuţie centralizate evaluează necesarul de investiţii până în anul 2015 la circa 340 milioane de euro anual“, se spune în textul hotărârii. O pondere de 70% din costurile aferente programului vor fi acoperite din fonduri de la bugetul de stat, iar diferenţa va fi suportată de autorităţile locale beneficiare (în cazul sistemelor de încălzire), respectiv de asociaţiile de proprietari (pentru reabilitarea termică).

PREVIZIUNI BCR: În 2008 vor creşte investiţiile străine directe

Analiştii Băncii Comerciale Române (BCR) estimează că valoarea investiţiilor străine directe din România ar putea urca în acest an la 7,8 miliarde de euro, faţă de 7,06 miliarde de euro anul trecut, graţie atragerii de noi investiţii în industrie şi finalizării unor privatizări. „Având în vedere valoarea ridicată înregistrată de investiţiile străine directe în primele două luni din acest an, de 1,2 miliarde de euro, şi perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit în creştere estimarea pentru finalul anului, la 7,8 miliarde de euro“, se spune în raportul BCR. Conform analiştilor băncii, printre factorii de stimulare a investiţiilor străine directe se numără raportul dintre costul unitar al forţei de muncă şi productivitatea muncii, care plasează România în topul preferinţelor investitorilor străini.

RECORD – Şeful Oracle, cel mai bine plătit manager american

102-13042-02_larryellison_18.jpgLawrence Ellison (foto), CEO al companiei Oracle Corporation, cel mai mare producător de software de business din lume, a fost cel mai bine plătit manager american în anul 2007, cu venituri totale în valoare de 183 de milioane de dolari, conform revistei americane Forbes. Ellison a primit un salariu de un milion de dolari, la care s-au adăugat alte 182 de milioane provenite din exercitarea unor opţiuni legate de acţiuni Oracle. Veniturile totale ale şefilor celor mai mari 500 de companii din Statele Unite s-au cifrat în 2007 la 6,4 miliarde de dolari, cu 15% mai puţin decât în 2006. Jeff Bezos, CEO al portalului Amazon, este directorul cu cel mai bun randament din clasamentul Forbes; în ultimii şase ani, el a avut câştiguri anuale de doar un milion de dolari, în timp ce creşterea netă a acţiunilor companiei sale a avansat cu 32%.

PRELUARE – Deutsche Telekom doreşte controlul OTE

Grupul german Deutsche Telekom ar putea prelua controlul asupra operatorului elen de telecomunicaţii OTE, după ce, în urma negocierilor cu premierul Kostas Karamanlis, se află aproape de preluarea unei participaţii de 3% din portofoliul de 28% aflat în prezent în proprietatea statului grec. Deutsche Telekom a încheiat în luna martie un acord prin care prelua un pachet de 20% din titlurile OTE de la fondul de investiţii Marfin Investment Group (MIG), pentru 2,5 miliarde de euro. Grupul german intenţionează să îşi majoreze participaţia la 30%, ceea ce i-ar oferi, ca acţionar majoritar, controlul asupra OTE. Compania elenă a investit peste trei miliarde de dolari în operaţiuni de telefonie fixă şi mobilă din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia şi România.

ACHIZIŢIE – Dragoş Grigoriu a vândut Tempo Media

Grupul britanic de marketing şi comunicare Aegis a achiziţionat firma românească Tempo Media şi aşteaptă în momentul de faţă aprobarea autorităţilor locale de reglementare, se arată într-un comunicat Aegis, în care nu se precizează însă valoarea tranzacţiei. Tempo Media a fost înfiinţată iniţial ca divizie de media a agenţiei independente de publicitate Tempo Advertising, controlată de Dragoş Grigoriu. Firma preluată de Aegis deţine active de 1,3 milioane de euro şi un portofoliu mixt de clienţi internaţionali (URBB – Tuborg, Carlsberg, Skol, Orangina, Granini, Cetelem – BNP Paribas, Boom TV) şi locali (Alka, Nutline, Băneasa Investments, Kiwi Finance). Tempo Media va  fi integrată în Aegis Media, după o operaţiune de rebranding, sub numele Vizeum. Grupul Aegis este deja prezent în România printr-o altă agenţie de media (Carat) şi prin compania de cercetare Synovate.

AVERTISMENT – FMI cere oprirea măsurilor populiste

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat Guvernului român să se opună reducerii TVA la alimente şi creşterii pensiilor înainte de termenul stabilit iniţial, ianuarie 2009. În opinia experţilor FMI, reducerea TVA pentru alimente la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de până la 0,5% din PIB, în funcţie de modul de implementare a măsurii, iar majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentând 1,5% din PIB. Fondul a propus înfiinţarea unei agenţii fiscale independente care să ofere prognoze macroeconomice şi legate de veniturile bugetare, pentru a limita deciziile bugetare motivate politic.

EŞEC – Yahoo nu se mai vinde

Microsoft şi-a retras, la sfârşitul săptămânii trecute, oferta avansată companiei Yahoo, prin care ar fi urmat să o achiziţioneze. Retragerea Microsoft survine în urma majorării ofertei cu încă cinci miliarde de dolari, până la 46,5 miliarde. Microsoft a oferit 33 de dolari pentru o acţiune Yahoo, dar compania de internet nu a dorit să vândă la un preţ mai mic de 37 de dolari pe titlu. „Credem că cifrele cerute de Yahoo nu au sens pentru noi şi este în interesul acţionarilor şi angajaţilor Microsoft să ne retragem oferta“, a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft. Luni, 5 mai, în cursul dimineţii, cotaţiile titlurilor Yahoo au scăzut cu aproape 20% la bursele europene.

LITIGIU Guvernul Năstase, dat în judecată pentru mită

102-13043-02_nastase_18_c.jpgCompania britanică Eastern Duty Free (EDF) a acţionat în justiţie statul român la Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile, din Washington, într-un proces în care cere despăgubiri în valoare de 100 de milioane de dolari (aproximativ 75 de milioane de euro), se arată într-un articol apărut la sfârşitul săptămânii trecute în cotidianul Financial Times. EDF solicită aceste daune pentru pierderea a două contracte pentru vânzări duty-free încheiate cu Aeroportul Otopeni şi Compania Tarom. Compania acuză că, în perioada 2001-2002, i s-a solicitat o mită în valoare de 2,5 milioane de dolari de către Sorin Teşu, fostul

şef de cabinet al premierului (pe atunci) Adrian Năstase, şi de către Liana Iacob, fost secretar de stat în acelaşi cabinet. Mita ar fi avut ca scop păstrarea contractelor câştigate de EDF în 1992 şi 1996. Guvernul Năstase a interzis operaţiunile de retail duty-free printr-o ordonanţă de urgenţă.

Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008