Euro, o ţintă prea îndepărtată?
Adoptarea monedei euro la termenul prevăzut (anul 2014) este ameninţată, conform unui prim raport de convergenţă al Comisiei Europene (CE), referitor la România şi Bulgaria. România nu îndeplineşte criteriile legate de stabilitatea preţurilor, cursul de schimb şi convergenţa ratelor de schimb pe termen lung. În legătură cu prima problemă, raportul notează avansul inflaţiei, stimulat de lipsa disciplinei salariale din sectorul public, creşterea preţurilor la combustibili şi deprecierea leului. CE mai observă, referitor la convergenţa ratelor de schimb, că România nu participă la European Exchange Rate Mechanism II (ERM II), condiţie premergătoare aderării la zona euro; prin ERM II, variaţia cursului monedei naţionale trebuie să se menţină în limita a +/- 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro. Adoptarea euro în 2014 va însemna participarea României la ERM II începând cu 2012; în perioada de doi ani se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.
STATISTICĂ – Deficitul comercial continuă să crească
Deficitul comercial a crescut, în primul trimestru, faţă de perioada ianuarie-martie 2007, cu 10,3%, la 4,84 miliarde de euro, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Calculată în lei, majorarea a fost de 19,9 procente. În funcţie de valoarea lor în euro, exporturile au crescut cu 13,5% (până la nivelul de 7,96 de miliarde de euro), iar importurile cu 12,3% (12,81 de miliarde de euro). În luna martie, deficitul comercial a crescut cu 30,7%, la 7,11 miliarde de lei (1,92 miliarde de euro). Tot în martie, după trei luni consecutive, avansul exporturilor (de 2,5% la valori exprimate în euro) nu l-a mai depăşit pe cel al importurilor (8,9% la valori exprimate în euro).
DECIZIE – BNR a mărit din nou dobânda de referinţă
Banca Naţională a României a urcat, la începutul săptămânii trecute, dobânda de politică monetară la 9,75%, cu 0,25 de puncte procentuale peste nivelul anterior. De asemenea, BNR a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit. Aceasta este a cincea majorare consecutivă a dobânzii din octombrie 2007, creşterea cumulată fiind de 2,75 puncte procentuale. Analiştii financiari consideră însă că decizia băncii centrale va avea un impact limitat atât asupra inflaţiei, cât şi a cursului de schimb. În acelaşi timp, Banca Centrală Europeană a decis, tot săptămâna trecută, menţinerea dobânzii de referinţă la 4%; instituţia se confruntă cu o rată ridicată a inflaţiei, de 3,6% în martie şi – estimat – 3,3% în aprilie, precum şi cu încetinirea economiei zonei euro.
DEZASTRU – AIG anunţă pierderi-record pentru trimestrul III din 2007
American International Group (AIG), cel mai mare asigurător din lume, a raportat pentru primul trimestru din acest an o pierdere de 7,81 de miliarde de dolari, cea mai mare din istoria companiei; în aceeaşi perioadă a anului 2007, compania a înregistrat un profit net de 4,13 miliarde de dolari. Odată cu anunţul referitor la pierderea trimestrială din acest an, AIG a afirmat că îşi va majora capitalul social cu 12,5 miliarde de dolari. Anunţul a fost făcut după ce, în ultimul trimestru al anului trecut, compania a înregistrat o altă pierdere, de 5,3 miliarde de dolari.
SUCCES – Gazprom are ambiţii mondiale
Gazprom a devenit cea de-a treia companie la nivel mondial în funcţie de capitalizarea de piaţă, cu o valoare de circa 348 miliarde de dolari. Acţiunile Gazprom au urcat cu peste cinci procente la numai o zi de la învestirea fostului şef al grupului, Dimitri Medvedev, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. Astfel, compania a devenit cel mai mare furnizor de gaze din lume. Medvedev a declarat că Gazprom
ar putea deveni cea mai mare companie listată din lume, cu o capitalizare de peste 1.000 de miliarde de dolari, în contextul în care grupul rus are suficiente rezerve pentru a putea furniza necesarul de gaze pentru întreaga lume timp de un deceniu şi posibilitatea de a menţine exploatarea zăcămintelor pentru un secol. Cele mai mari companii din lume sunt Exxon Mobil (476 de miliarde de dolari) şi PetroChina (447 de miliarde de dolari).
RESTRUCTURARE – Citigroup vinde 20% din active
Citigroup, cea mai mare bancă americană, a anunţat că intenţionează să vândă, în următorii doi-trei ani, active în valoare de 400 de miliarde de dolari, aproape 20% din total, pentru a reduce pierderile generate de criza creditelor ipotecare şi a-şi relua evoluţia pozitivă. Începând cu anul trecut, grupul a înregistrat peste 45 de miliarde de dolari în pierderi legate de credite şi reevaluări în scădere ale activelor. Ţinta Citigroup este o rată anuală de creştere între opt şi zece procente.
TENDINŢĂ – Asigurările din România, o industrie cu pierderi
Industria asigurărilor din România a înregistrat în 2007 pierderi, pentru al doilea an consecutiv, conform declaraţiilor lui Dumitru Cerăceanu, directorul general al Asiban, citat de agenţia Mediafax. „Daunele mari şi necorelarea cotaţiilor de primă, în special pe segmentul poliţelor auto, constituie principala cauză a pierderilor asigurătorilor în 2007, acceaşi situaţie fiind şi în 2006“, a afirmat oficialul. „Rezultatul net al activităţii asigurătorilor în 2007 însumează pierderi de 50 milioane de euro, de peste două ori mai mult decât în 2006“, a mai spus Cerăceanu. Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în 2006 pierderile s-au cifrat, la nivel de industrie, la 19,4 milioane de euro. CSA nu a publicat încă rezultatele aferente anului 2007. Printre cele mai mari pierderi anunţate pentru 2007, se numără cele înregistrate de Astra (69,9 milioane de lei), Ardaf (58,8 milioane de lei) şi Asirom (30 de milioane de lei).
CREŞTERI – Petrom şi-a majorat profitul cu 156%
Veniturile Petrom au urcat, în primele trei luni ale acestui an, la 5,14 miliarde de lei (1,39 de miliarde de euro), cu 68,4% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2007, în timp ce profitul net a crescut cu 156%, la 977 milioane lei (264,8 milioane euro). „Rezultatele bune înregistrate în primul trimestru se datorează preţului favorabil al ţiţeiului pe plan mondial şi progresului înregistrat de programele de restructurare şi modernizare“, a declarat, într-un comunicat de presă, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe (foto). În această perioadă, investiţiile Petrom au crescut de 2,7 ori faţă de primul trimestru din 2007, ajungând la 2,04 miliarde de lei. Petrom estimează, pentru acest an, o cifră de afaceri de 11,97 de miliarde de lei, cu 2,5% sub nivelul de 12,284 de miliarde de lei din 2007, şi a bugetat un profit net de 2,422 de miliarde de lei, în creştere cu circa 36% faţă de nivelul de 1,778 miliarde lei înregistrat la sfârşitul anului trecut.
Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008