Un miliard de euro pentru irigaţii Anul 2008 va fi marcat de o secetă gravă, conform prognozelor Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, iar autorităţile române caută soluţii pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Conform lui Nicolae Mărăcine, preşedintele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), la începutul lunii iunie, seceta va afecta sudul şi sud-estul ţării, dar şi arii situate la nord-est, precum Dealurile Vasluiului. Mai
Un miliard de euro pentru irigaţii
Anul 2008 va fi marcat de o secetă gravă, conform prognozelor Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, iar autorităţile române caută soluţii pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Conform lui Nicolae Mărăcine, preşedintele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), la începutul lunii iunie, seceta va afecta sudul şi sud-estul ţării, dar şi arii situate la nord-est, precum Dealurile Vasluiului. Mai puţin de un sfert din sistemele de irigaţii din România (717.000 de hectare dintr-un total de trei milioane amenajate) sunt în stare de funcţionare, a declarat Mărăcine. Oficialul a mai afirmat că România studiază în prezent posibilitatea contractării unui împrumut, în valoare de un miliard de euro, pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii şi pentru a ajuta fermierii să îşi facă spaţii de depozitare şi să-şi procure echipament de irigare. Autorităţile române doresc să stabilească dacă există capacităţile necesare pentru absorbţia şi rambursarea creditului.
STATISTICĂ – Continuă sarabanda investiţiilor
Investiţiile străine directe (ISD) au avansat în luna martie până la 1,67 miliarde de euro, cu 38% mai mult decât în februarie, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României. Astfel, deficitul de cont curent aferent primelor trei luni ale acestui an a fost acoperit în proporţie de 47,6% prin ISD. Acest deficit s-a situat la 3,51 miliarde de euro, în creştere cu 10,9% faţă de primul trimestru din 2007. Anul trecut, valoarea totală a ISD a fost de 7,06 miliarde de euro (1,31 miliarde pentru perioada ianuarie-martie 2007).
NEGOCIERI – Lobby românesc pentru o mega-investiţie
PLAN – Fondul Proprietatea, la Bursă din 2009
Fondul Proprietatea va avea un administrator începând din noiembrie şi va fi listat la Bursă în prima jumătate a lui 2009, conform declaraţiilor directorului general al societăţii, Daniela Lulache. Tot săptămâna trecută, Fondul a anunţat că firma Schroders Investment Management din Marea Britanie a fost desemnată consultant financiar; aceasta va oferi consiliere în alegerea administratorului de fond şi va evalua performanţa acestuia pentru primul an de activitate. Totodată, Fondul a anunţat că mai trebuie să primească încă 160 de milioane de euro din suma obţinută prin privatizarea BCR; anterior, în urma acestei tranzacţii, Fondul a primit 88 de milioane de euro, echivalentul a 4% din preţul încasat de stat. Conducerea societăţii susţine însă că Fondul trebuia să primească 4% din acţiunile BCR. Fondul Proprietatea a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile. Capitalul său constă în participaţii la companii de stat sau privatizate, precum şi în venituri din privatizări.
STRATEGIE – Rusia, cu ochii pe pieţele de capital
Guvernul rus, condus de fostul preşedinte Vladimir Putin, intenţionează să creeze un fond de investiţii suveran care să realizeze investiţii de portofoliu în acţiuni ale companiilor străine. În acest scop, cabinetul Putin doreşte să imobilizeze, într-o perioadă de 5-7 ani, o sumă între 30 şi 50 de miliarde de dolari. Rusia dispune în prezent de 162 de miliarde de dolari din veniturile din sectorul energetic, sume destinate atât Fondului de Rezervă bugetară, cât şi Fondului Naţional de Bunăstare, care dispune de 33 de miliarde de dolari pentru investiţii cu grad mai mare de risc. Până la 1 octombrie, guvernul rus va elabora o strategie pentru Fondul Naţional de Investiţii, care va deveni primul fond suveran al Rusiei.
PREMII – Câştigătorii Effie 2008
GMP Advertising şi BV McCann-Erickson România au fost cele mai premiate agenţii de publicitate la cea de-a cincea ediţie a festivalului Effie România, care recompensează cele mai eficiente campanii de promovare. Trofeul Grand Effie, cel mai disputat din competiţie, le-a revenit agenţiei GMP şi clientului Ursus Breweries, pentru campania de publicitate dedicată brandului de bere Timişoreana. Printre alte agenţii şi clienţi care au obţinut premii se numără Leo Burnett&Target, Odyssey Communication, CAP, Headvertising, Propaganda, 23 Communication Ideas, Cupid Consultancy, Graffiti BBDO, Bridge Communication, Ogilvy Action, Ogilvy&Mather, Punct Advertising, Next Advertising, Cohn&Jansen/ Ashley&Holmes, Grey Worldwide şi Unilever.
Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008