Apocalipsa dupa Gazprom

Alexei Miller, preşedintele companiei ruse Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a declarat că preţurile gazelor furnizate Europei vor creşte cu 25% pånă la sfårşitul anului, ca urmare a cotaţiilor în creştere ale petrolului. Oficialul estimează că pånă la sfårşitul anului 2008 preţul gazelor naturale va avansa de la 400 de dolari pe mia de metri cubi la 500 de dolari pe mia de metri cubi; totodată, Miller apreciază că, în situaţia în care preţul barilului de petrol va urca la 250 de dolari, cel al gazului natural ar putea atinge plafonul de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi. Aprecierile lui Miller, în special cele referitoare la cotaţia de 250 de dolari pe baril a petrolului, au fost descrise de analişti drept „apocaliptice“. Gazprom anticipează că va realiza în acest an exporturi în valoare de 64 de miliarde de dolari, cu 62% peste nivelul de 39,5 miliarde de dolari de anul trecut. Preţul mediu la export estimat de companie pentru acest an este de 401 dolari la mia de metri cubi de gaze. Romånia importă de la Gazprom, prin intermediari, circa o treime din necesarul anual de gaze.

ANALIZÂ: FMI: Preţul petrolului, 0,5% în plus la deficit

Impactul cumulat al majorărilor preţurilor la nivel mondial ale petrolului şi alimentelor va ridica deficitul de cont curent al Romåniei cu 0,6%, apreciază un recent raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Pentru 2009, FMI estimează un nivel al deficitului de cont curent de 13,6%. Conform analizei Fondului, creşterea cotaţiilor petrolului va adăuga încă o jumătate de punct procentual la deficit, în timp ce scumpirea alimentelor va avea la råndul ei o contribuţie negativă de 0,1%.

ESTIMARE: Şase luni de linişte pentru CNH

114-15430-2_mineri_27_rp.jpgCompania Naţională a Huilei (CNH) scapă de executarea silită, procedură declanşată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a recupera datorii către bugetul statului în valoare de 844 de milioane de lei, timp de şase luni. Decizia a fost luată de Guvern pentru a permite continuarea activităţii companiei şi plata salariilor. Cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei, CNH este cel mai mare datornic al statului romån. Conturile companiei au fost blocate de ANAF, la declanşarea procedurii de executare silită; astfel, orice creditor al CNH putea solicita, pentru sume mai mari de 10.000 de lei, intrarea firmei în faliment. Pentru perioada 2007-2010, companiei i s-au alocat ajutoare de stat în valoare de 1,29 miliarde de lei, aprobate de către Comisia Europeană. Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei CNH; printre propunerile avansate de autorităţi se numără includerea unităţilor viabile ale companiei într-un complex energetic sau anularea datoriilor către buget.

ENERGIE: Biocombustibilii au ridicat preţul alimentelor

Un raport nepublicat al Băncii Mondiale arată că producţia de biocombustibili a majorat preţul alimentelor la nivel mondial cu 75%, conform unui articol publicat de cotidianul britanic „The Guardian“. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei, raportul nu a fost publicat pentru a evita să pună într-o situaţie delicată guvernul SUA, care susţine că biocombustibilii au condus la majorarea preţurilor alimentelor cu doar 3%. „Creşterea rapidă a venitului în statele în curs de dezvoltare nu a condus la o creştere ridicată a consumului global de cereale şi nu a reprezentat un factor important pentru avansul mare al preţurilor acestora“, afirmă raportul, în opoziţie cu declaraţiile preşedintelui SUA, George W. Bush. Factorii cei mai importanţi care au impulsionat creşterea preţurilor la alimente sunt, indică raportul BM, stimulentele fiscale în vigoare în UE şi SUA pentru producţia de biocombustibili.

STATISTICÂ: Primul indice oficial al pieţei imobiliare

Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica în premieră, în decembrie, primul raport privind evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară, realizat de o instituţie publică din Romånia. Acesta va fi publicat trimestrial. Colectarea datelor va începe în luna august, de la administraţiile financiare şi de la notarii publici. În Romånia nu există, pånă în prezent, niciun indice oficial statistic al preţurilor practicate pe piaţa imobiliară. În luna aprilie a acestui an, oficiali ai Băncii Naţionale a Romåniei (BNR) au discutat cu reprezentanţi ai Uniunii Notarilor Publici din Romånia pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzacţiile imobiliare. Conform declaraţiilor de la acea dată ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, banca centrală
declanşase discuţii în acest sens atåt cu notarii, cåt şi cu INS.

BURSÂ: Sold negativ la BVBpe primele cinci luni

Soldul tranzacţiilor bursiere realizate de jucătorii străini la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primele cinci luni ale anului a rămas negativ, informează Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). În perioada ianuarie-mai 2008, investitorii nerezidenţi au cumpărat titluri în valoare de 1,294 miliarde lei, în timp ce vånzările s-au ridicat la 1,303 miliarde; astfel, au rezultat ieşiri nete de circa nouă milioane de lei. În luna mai, intrările de capital efectuate de nerezidenţi s-au cifrat la 509,04 milioane de lei, în timp ce ieşirile au fost de 53,16 milioane de lei, rezultatul fiind intrări nete de capital de 455,88 milioane lei. Bursa a crescut în mai faţă de luna precedentă cu 9,16%, iar cotaţia titlurilor lichide a urcat, în medie, cu 11,17%.

PROIECT: Fuziune transcontinentală in transporturile aeriene

Companiile aeriene British Airways (Marea Britanie), American Airlines (Statele Unite ale Americii) şi Iberia (Spania) negociază înfiinţarea unei companii mixte, informează o sursă anonimă apropiată discuţiilor, citată de agenţia Reuters. Tranzacţia este posibilă graţie acordului OpenSkies, încheiat între Uniunea Europeană şi SUA, care le permite transportatorilor aerieni să opereze orice aeroport de pe teritoriile lor, fără restricţii. În aceste condiţii, tranzacţia nu ar întåmpina obiecţii din partea autorităţilor de reglementare antitrust. Conform Reuters, companiile ar putea ajunge, în decurs de o săptămånă, la un acord legat de repartizarea veniturilor. Directorul departamentului de relaţii cu investitorii al British Airways, George Stinnes, a confirmat că discuţiile se află în desfăşurare, dar nu a oferit alte detalii.

IMOBILIARE: ANL are 2.300 de case de vånzare

114-15431-02_tariceanu_27_rp.jpgCirca 2.300 de locuinţe deţinute de Agenţia Naţională de Locuinţe vor fi trecute din domeniul public în proprietatea privată a statului şi administrarea consiliilor locale, urmånd a fi våndute tinerilor cu vårste de pånă în 35 de ani, care locuiesc în ele cu chirie de cel puţin cinci ani. „Am adoptat un calendar cu reglementările care urmează să fie completate, astfel încåt locuinţele ANL, deţinute cu chirie de tinerii sub 35 de ani, să poată fi våndute acestora“, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. În luna februarie, Guvernul a adoptat o hotăråre conform căreia casele închiriate tinerilor prin ANL vor putea fi våndute doar chiriaşilor al căror venit mediu pe membru de familie nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie. Timp de cinci ani de la data achiziţionării, locuinţa nu poate fi înstrăinată. Valoarea casei va fi stabilită de autorităţile administraţiei publice locale sau de firmele care administrează imobilele, pe baza unei evaluări autorizate.