Brief

iPhone 3G face furori! Producătorul de echipamente electronice şi IT Apple a lansat pe 11 iulie cea de-a doua generaţie a telefonului mobil iPhone, pe pieţele din 22 de ţări. Noua creaţie a inginerilor de la Apple este, spre deosebire de primul iPhone, compatibil 3G, ceea ce îi permite realizarea de conexiuni de mare viteză la internet prin reţelele operatorilor de telefonie mobilă. De asemenea, terminalul oferă posibilitatea de a rula aplicaţii produse de terţi, în timp ce preţ

iPhone 3G face furori!

Producătorul de echipamente electronice şi IT Apple a lansat pe 11 iulie cea de-a doua generaţie a telefonului mobil iPhone, pe pieţele din 22 de ţări. Noua creaţie a inginerilor de la Apple este, spre deosebire de primul iPhone, compatibil 3G, ceea ce îi permite realizarea de conexiuni de mare viteză la internet prin reţelele operatorilor de telefonie mobilă. De asemenea, terminalul oferă posibilitatea de a rula aplicaţii produse de terţi, în timp ce preţul a fost redus la jumătate faţă de versiunea anterioară. Astfel, varianta cu memorie internă de 8 GB costă 199 de dolari, iar cea de 16 GB, 299 de dolari, diferenţele urmånd să fie acoperite de distribuitori. Chiar din prima zi au apărut însă şi probleme: iTunes, aplicaţia care conectează terminalul la magazinul online de muzică al Apple, nu poate fi activată în momentul cumpărării, clienţii fiind nevoiţi să efectueze singuri procedura, pe calculatoarele personale. În ţara noastră, distribuitorul oficial al iPhone este Orange. Potrivit companiei, telefonul va ajunge în Romånia înainte de sfårşitul acestui an.

CLASAMENT – Suntem corigenţi şi la inovaţie

Romånia va continua să ocupe în următorii patru ani acelaşi loc – 53 – în topul mondial al performanţei activităţii de inovaţie, arată raportul „Inovaţia în Europa Centrală şi de Est“, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). Astfel, ţara noastră va rămåne pe una dintre ultimele poziţii în clasamentul statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007. „Aceste state, aflate pe ultimele locuri în topul performanţei (Romånia, Lituania, Polonia şi Bulgaria), se află pe aceste poziţii în pofida faptului că stau mai bine la capitolul factori favorizanţi ai inovaţiei. Cu alte cuvinte, aceasta sugerează că aceste state sunt ţinute pe loc de o implementare precară a politicilor de profil“, afirmă raportul. Conform datelor EIU, Romånia a fost devansată în această privinţă, între 2003 şi 2007, de toate celelalte state central est-europene.

PROGNOZA – BM: patru ani de scumpiri la petrol şi alimente

Preţurile alimentelor se vor menţine la un nivel ridicat cel puţin pånă în anul 2012, a afirmat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, citat de agenţia Reuters. Oficialul a declarat, de asemenea, că şi preţurile la energie vor fi în continuare instabile şi situate la un nivel ridicat. Potrivit lui Zoellick, preţurile alimentelor şi energiei se află într-o „zonă de pericol“, fiind necesare fonduri de zece miliarde de dolari pentru sprijinirea celor mai sărace state ale lumii. La începutul săptămånii trecute, în cadrul reuniunii G8, liderii celor mai dezvoltate state ale lumii au căzut de acord că problema inflaţiei, determinată la nivel global de majorarea preţurilor petrolului şi alimentelor, trebuie rezolvată, însă deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord formal sau la acţiuni concrete.

STATISTICA – Deficitul comercial se relaxează

Deficitul comercial a crescut în primele cinci luni ale anului cu 10,74% faţă de perioada similară din 2007, pånă la 8,75 miliarde euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Exporturile au urcat cu 17,2%, la 13,69 miliarde de euro, iar importurile, cu 14,6%, la 22,45 miliarde de euro; ritmul de creştere a exporturilor a fost constant mai mare decåt cel al importurilor de la sfårşitul anului trecut. În cifre absolute, valoarea exporturilor a fost de 50,21 miliarde de lei şi a importurilor de 82,32 miliarde de lei. Avansul deficitului comercial este cu mult mai mic decåt cel înregistrat acum un an, în ianuarie-mai 2007 (faţă de perioada similară din 2006), cånd acest indicator crescuse cu 55,94%, la valori exprimate tot în lei.

PRELUARE – InBev, noul lider al berii din SUA

Producătorul american de bere Anheuser-Busch a acceptat oferta de preluare avansată de rivalul belgian InBev, contra unei sume de 50 de miliarde de dolari, conform agenţiei Reuters. Surse anonime citate de agenţie afirmă că noua companie se va numi Anheuser-Busch InBev. Oferta InBev, de 70 de dolari pe acţiune, depăşeşte cu 27 de procente nivelul record al acţiunilor Anheuser-Busch, de 65 de dolari, atins în octombrie 2002. Producătorul american controlează aproximativ jumătate din piaţa nord-americană a berii, în special prin brandul-vedetă, Budweiser. Pe de altă parte, InBev, care produce Stella Artois, deţine o poziţie importantă în Europa de Vest şi în America Latină; producătorul belgian deţine o participaţie de 50% în Grupo Modelo, fabricantul berii Corona.

ESTIMARE – OPEC, 1.251 de miliarde de dolari din criza petrolului

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) va obţine în acest an venituri de 1.251 de miliarde de dolari din exporturile de ţiţei, conform prognozei lunare a Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei a SUA, informează Reuters. Astfel, veniturile obţinute de grupul acestor state se vor majora în 2008 cu circa 73 de miliarde de dolari peste estimări şi cu 86% peste nivelul de anul trecut. Preţul petrolului a urcat cu circa 50% faţă de nivelul consemnat la începutul anului şi s-a dublat faţă de media de anul trecut. La sfårşitul săptămånii trecute, preţul ţiţeiului destinat pieţei americane depăşise 147 de dolari pe baril, un nou record istoric, pentru a coborî apoi la 145,08 dolari la închiderea şedinţei de tranzacţionare.

DISPUTA – Inflaţia încinge negocierile Guvern-sindicate

În această săptămånă, se vor purta din nou discuţii între Guvern, sindicate şi reprezentanţi ai BNR referitoare la majorarea salariului minim pe economie; oficialii BNR vor participa pentru a prezenta date referitoare la inflaţie. În opinia premierului Călin Popescu-Tăriceanu, solicitarea sindicatelor de creştere a salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie nu se încadrează în limitele stabilite la sfårşitul anului trecut în ceea ce priveşte inflaţia estimată pentru 2008. „În acest moment, indicatorul de inflaţie este în depăşire faţă de ceea ce ne-am stabilit ca obiectiv pe ultimele 12 luni“, a afirmat premierul. „Premierul încearcă să cåştige timp, să treacă luna iulie, dar în cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere privind majorarea salariului minim la 540 de lei, vom cere 600 de lei de la 1 septembrie. Altfel vom ieşi în stradă şi vom strånge semnături pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional“, a declarat, în replică, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

DECIZIE – Noi norme de calitate pe piaţa legumelor şi fructelor

Ministerul Agriculturii va crea o bază de date cu comercianţii din sectorul de legume şi fructe proaspete, în scopul respectării standardelor europene de calitate în domeniu. Astfel, Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor va întocmi şi va menţine această bază de date cu persoanele şi firmele implicate în comerţul cu fructe şi legume proaspete, pe întreaga filieră a produsului, de la producător pånă la consumatorul final. Inspecţia de Stat va efectua controale pentru a verifica dacă legumele şi fructele respectă standardele de calitate impuse în UE, inclusiv pentru alimentele importate. Măsura adaptează legislaţia romånească la regulamentele în domeniu ale Uniunii Europene. Dacă se comercializează sau se transportă cantităţi reduse ori fructele şi legumele sunt våndute în regiunea de unde sunt recoltate, nu este necesară înscrierea în baza de date. Loturile destinate exportului vor fi însă verificate integral.