Bill Gates, în campanie anti-fumat

Bill Gates, fondatorul Microsoft, şi primarul New Yorkului, miliardarul Michael Bloomberg, au anunţat că vor dona 375 de milioane de dolari pentru un fond global de luptă împotriva fumatului. Gates va aloca 125 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani, în timp ce Bloomberg va dona 250 de milioane în următorii patru ani. Aceste fonduri vor fi folosite în sprijinul unor proiecte de majorare a taxelor şi impozitelor aplicate produselor din tutun, de sprijinire a celor care doresc să renunţe la fumat, ca şi de eliminare a publicităţii la tutun, permisă încă în unele ţări. Cei doi au declarat că sumele vor fi direcţionate în special către ţările în curs de dezvoltare, unde fumatul se află la cote înalte. În total, în lume există peste un miliard de fumători. În 2006, Michael Bloomberg (fost fumător) a lansat o iniţiativă proprie, în care a investit 125 de milioane de dolari, de combatere a fumatului în ţări sărace sau în curs de dezvoltare, precum India, China, Indonezia şi Rusia. Fundaţia Bill & Melinda Gates este cea mai bogată organizaţie de acest tip din lume, cu active de circa 40 de miliarde de dolari.

INTENŢII – Miliardarul Oleg Deripaska atacă Loganul

Constructorul rus de automobile GAZ, controlat de omul de afaceri Oleg Deripaska, intenţionează să formeze o companie mixtă împreună cu grupul american General Motors (GM) şi, posibil, cu germanii de la Daimler, pentru a concura pe piaţa rusă modelul Logan al grupului francez Renault. Compania nou-formată ar urma să producă aproximativ 300.000 de maşini pe an, potrivit lui Leonid Dolgov, şeful diviziei de vehicule uşoare a GAZ. „Avem nevoie de o fabrică pentru a construi un model de tipul Logan. Fabrica va costa între 800.000 şi un milion de dolari“, a spus Dolgov. Parteneriatul ar putea fi încheiat pånă la sfårşitul anului. În acest an, Rusia a devenit cea mai mare piaţă auto din Europa.

ACORD – Majorări în serie ale salariului minim

117-16686-02_varujanvosganian_30_c.jpgSalariul minim brut ar putea fi majorat în avans, de la 1 iulie 2009, în situaţia în care cåştigul mediu brut real va depăşi anul viitor cu cel puţin 5% nivelul estimat în prezent, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. „Anul 2009 este unul de excepţie, în care se discută şi posibilitatea unei noi majorări de la jumătatea anului, dar asta numai în condiţiile în care, faţă de prognoza de 1.795 de lei, cåştigul mediu brut pe 2009 va creşte cu cel puţin 5%, adică va ajunge la circa 1.900 de lei“, a explicat oficialul. „În această situaţie, se va opera o nouă creştere a salariului minim, astfel încåt să se păstreze proporţia de 33% (a salariului minim brut din salariul mediu brut, n.r.) pe care am stabilit-o pentru anul viitor.“ Sindicatele şi Guvernul au semnat, la sfårşitul săptămånii trecute, un acord prin care salariul minim va fi majorat de la 1 octombrie 2008 la 540 de lei şi va ajunge la 600 de lei începånd cu 1 ianuarie 2009.

PROIECT – Încă o comiţie: pentru investiţiile străine mari

Ajutoarele de stat acordate de către autorităţile locale pentru investiţii în valoare de peste zece milioane de euro va trebui să fie analizate de un nou comitet interministerial, transmite agenţia Mediafax, citånd surse guvernamentale. Acesta va avea 13 membri: şeful Cancelariei prim-ministrului, un consilier de stat al premierului, miniştrii Economiei, Mediului, Dezvoltării, Muncii, Educaţiei, Comunicaţiilor şi Transporturilor. Acestora li se vor adăuga un secretar de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene şi preşedinţii AVAS şi al Agenţiei Romåne pentru Investiţii Străine. Noul comitet va fi condus de şeful Cancelariei premierului. Datele referitoare la investitor, valoarea preconizată a investiţiei şi facilităţile fiscale solicitate va trebui să fie transmise acestui comitet înaintea semnării oricărui act referitor la respectivele facilităţi.

DECIZIE – Titlurile de stat intră în tranzacţionare la BVB

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat reglementările pentru tranzacţionarea titlurilor de stat. Pentru tranzacţionarea şi evidenţierea deţinerilor de titluri de stat se utilizează mecanismul fără prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale, utilizat pånă în prezent pentru titlurile Erste. Potrivit ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, la început – posibil în cursul acestei săptămåni – vor fi listate 26 de emisiuni de titluri cu maturitate mai mare de un an. Ministerul apreciază că lichiditatea totală a titlurilor de stat tranzacţionate la BVB va fi de circa un miliard de lei, echivalentul a circa 20% din piaţa totală a acestor titluri.

ANALIZA – Moody’s: Inflaţia loveşte estul Europei

Companiile est-europene au început să resimtă impactul crizei financiare internaţionale, ca urmare a reducerii dinamicii exporturilor către statele din zona euro, precizează un raport al agenţiei de rating Moody’s. Încetinirea creşterii exporturilor a fost determinată, în opinia analiştilor instituţiei, atåt de situaţia economică generală din ţările Europei de Est, cåt şi de aprecierea monedelor naţionale din regiune. „În ansamblu, calitatea debitorilor din Europa de Est pare să slăbească“, afirmă raportul. „Regiunea se confruntă cu inflaţia, iar băncile centrale din regiune înăspresc politicile monetare.“ Conform raportului Moody’s, şi economia zonei euro va înregistra o dinamică redusă a creşterii în intervalul 2008-2009, consumul fiind afectat de sentimentul economic pesimist şi de majorarea costurilor de finanţare.

SUA – Criza ipotecară: balon de oxigen de 300 mld. dolari

Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat o lege prin care companiile de credit imobiliar Fannie Mae şi Freddie Mac vor primi ajutoare de stat pentru a evita intrarea în faliment, în urma unor pierderi de mai multe miliarde de dolari. Cele două companii deţin sau garantează în acest moment circa jumătate din ipotecile din SUA, în valoare de 12.000 de miliarde de dolari. Prin această lege, Fannie Mae şi Freddie Mac pot accesa linii de credit temporare, iar guvernul poate chiar achiziţiona acţiuni. Totodată, legislativul american a decis înfiinţarea unui fond în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru ajutorarea proprietarilor de locuinţe de pe piaţa nord-americană afectaţi de criza imobiliară. Aproximativ 2,5 milioane de proprietari îşi vor pierde casele în acest an, ca urmare a intrării lor în incapacitate de plată, a estimat Coaliţia Naţională a Comunităţilor de Reinvestire, o organizaţie formată din 600 de comunităţi de investiţii şi grupuri de dezvoltare.

DISCUŢII – Podul Calafat-Vidin, în linie dreaptă

117-16685-02_ludovicorban_30_c.jpgLa începutul acestei săptămåni miniştrii Transporturilor din Romånia şi Bulgaria au început o rundă de discuţii referitoare la proiectul de construcţie a podului peste Dunăre Calafat-Vidin. În cadrul acordului, Romånia va finanţa proiectul tehnic şi construcţia infrastructurii conexe de pe teritoriul Romåniei. Bulgaria va finanţa proiectul preliminar de construcţie (podul propriu-zis şi cele două sisteme de infrastructură conexă pånă la punctele de legătură cu infrastructurile rutiere şi feroviare existente pe teritoriile celor două state), proiectul tehnic, precum şi evaluarea impactului mediului. Acordul romåno-bulgar datează din anul 2000. Proiectul podului este evaluat la 225,8 milioane de euro şi ar putea fi finalizat în 2010 sau 2011. Singurul pod existent peste Dunăre între cele două ţări este între oraşele Giurgiu şi Ruse.