Investiţiile J.O.: 23 de miliarde de dolari

Pe 8 august se dă startul Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing, cel mai important eveniment sportiv al acestui an. Oraşul Beijing, capitală a Chinei şi gazdă a ediţiei din acest an a competiţiei, a alocat pentru Olimpiadă un plan investiţional în valoare totală de de circa 23 de miliarde de dolari, conform Departamentului pentru Comerţ al SUA. Astfel, pentru cele 37 de construcţii dedicate concursurilor sportive au fost prevăzute două miliarde de dolari. Devizul alocat iniţial noului Stadion Naţional din Beijing (foto) a fost de circa 290 de milioane de dolari. Potrivit arhitecţilor firmei austriece Herzog & de Meuron, proiectanţii complexului, aceste costuri sunt de aproximativ zece ori mai mici decåt dacă stadionul ar fi fost construit într-o ţară occidentală. Stadionul are o capacitate totală de 91.000 de locuri. Investiţia totală în construirea Satului Olimpic a fost de aproximativ 480 de milioane de dolari, în vreme ce modernizarea şi extinderea sistemului de transport din capitala chineză (inclusiv a aeroportului) au costat aproape 11 miliarde de dolari.

OPTIMISM- Profitul BCR, impulsionat de evoluţia economiei

Banca Comercială Romånă (BCR) a obţinut, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 759,5 milioane de lei (206,6 milioane de euro), în urcare cu 63,5% faţă de prima jumătate a anului 2007. Activele BCR au crescut cu 2,3% comparativ cu sfårşitul anului 2007, pånă la 64,81 de miliarde de lei (17,79 de miliarde de euro). Grupul Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii romåneşti, a obţinut în primul semestru un profit net de 636,6 milioane de euro, cu 12,5% mai mult faţă de perioada similară din anul trecut. Preşedintele Erste, Andreas Treichl, a afirmat că rezultatele BCR au fost susţinute de creşterea economică din Romånia. În opinia acestuia, Romånia va înregistra în acest an o creştere economică de minimum 7%.

TRANZACŢIE – Proprietarul Pro TV preia două televiziuni bulgare

118-16985-02adriansarbu_31mediafax.jpgCentral European Media Enterprises (CME), acţionarul majoritar al Pro TV, a intrat pe piaţa de televiziune din Bulgaria, prin achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni, de 80%, al companiei Top Tone Holdings, care operează posturile TV2 şi Ring TV. Tranzacţia are o valoare estimată la 172 de milioane de dolari. „Credem în abilitatea CME de a deveni lider de piaţă în următorii cinci ani“, a afirmat Adrian Sårbu, chief operating officer al CME. „Acest obiectiv este posibil prin dezvoltarea grilei de programe şi a sinergiilor cu afacerile grupului din Romånia.“ TV2 este unul dintre cele trei posturi naţionale private din Bulgaria. Piaţa publicităţii TV din ţara vecină a fost evaluată la 168 de milioane de dolari în 2007, iar estimările indică o creştere anuală de 20% pånă în 2012.

LITIGIU – Război pe ultima licenţă 3G

Patru operatori de telefonie mobilă – Orange, Vodafone, Telemobil (Zapp) şi RCS&RDS – au cerut suspendarea Hotărårii de Urgenţă a Guvernului care reglementează acordarea unei licenţe naţionale de utilizare a frecvenţelor 410-415 MHz şi 420-425 MHz, care permit furnizarea de comunicaţii mobile în bandă largă. Cele patru companii au atacat actul citånd două motive. Primul este cuantumul licenţei, de circa un milion de euro, considerat drept „discriminatoriu şi neproporţional cu celelalte taxe de licenţă de comunicaţii mobile“. Taxa de utilizare pentru ultimele două licenţe acordate pentru serviciile de comunicaţii din generaţia a treia (3G) se ridică la 35 de milioane de dolari. Al doilea motiv este „eliminarea din competiţie a celorlalţi operatori care deţin o licenţă de telefonie mobilă“, măsură considerată la råndul ei discriminatorie. La procedura de selecţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o altă licenţă naţională de comunicaţii mobile, inclusiv de bandă largă.

NEGOCIERI – Hummer „made by Mahindra & Mahindra“?

General Motors (GM) se află în negocieri cu producătorul indian de autovehicule Mahindra & Mahindra pentru vånzarea Hummer, informează agenţia Reuters, citånd surse apropiate discuţiilor. Potrivit acestora, GM poartă discuţii în această privinţă şi cu alţi doi producători auto, unul din Rusia şi altul din China. Producătorul american traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar. Compania a anunţat, la jumătatea lunii trecute, un amplu program de restructurare, vizånd vånzarea unor active în valoare de patru miliarde de dolari şi intenţia de a împrumuta cel puţin două miliarde de dolari, obiectivul fiind majorarea lichidităţii cu 15 miliarde de dolari pånă în 2009.

RECORD – Exxon Mobil, profit de 22,5 mld. de dolari

Exxon Mobil, cel mai mare grup petrolier tranzacţionat la bursă din lume, a anunţat un profit net record de 22,57 de miliarde de dolari aferent primelor şase luni ale acestui an, cu 16% mai mult faţă de nivelul acestuia din aceeaşi perioadă din 2007. Suma include şi o pierdere după impozitare de 290 de milioane de dolari, rezultată din daunele de 508 milioane de dolari pe care compania a fost obligată de justiţie să le plătească după naufragiul petrolierului Exxon Valdez, în 1989, care a poluat o suprafaţă importantă din apele de coastă ale peninsulei Alaska. Preţulrecord al petrolului din ultimele luni a ridicat veniturile grupului cu 37,4%, la 254,9 miliarde de dolari.

BILANŢ – Orange România, venituri de 628 mil. de euro

Veniturile Orange Romånia, cel mai mare operator local de servicii de telefonie mobilă după numărul de clienţi, au atins în prima jumătate a acestui an nivelul de 628 de milioane de euro, potrivit informaţiilor publicate în raportul financiar interimar al grupului France Telecom, acţionarul majoritar al companiei. Numărul de clienţi al Orange Romånia a urcat cu 17,7%, la 10,1 milioane. Venitul mediu anual pe utilizator – indicator comparativ de eficienţă pentru industria de telecomunicaţii mobile – a fost la sfårşitul lunii iunie de 124 de euro, în timp ce la finalul primului trimestru din acest an se situa la 127 de euro. Numărul clienţilor de servicii de internet prin reţeaua Orange de telefonie mobilă a ajuns la sfårşitul lui iunie la 1,129 de milioane, în creştere cu 135% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

CONTRE – Dispută Putin-Medvedev pentru grupul Mechel

118-16984-02_putin_31.jpgPreşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi premierul Vladimir Putin par să se afle în conflict deschis, după ce acesta din urmă a lansat recent o serie de acuzaţii dure la adresa politicii de preţuri a grupului metalurgic Mechel, în urma cărora cotaţiile titlurilor companiei au scăzut cu 30%, provocånd declinul întregii pieţe bursiere din Rusia. Putin s-a referit, în afirmaţiile sale, la „evaziune fiscală“. Aparent fără nicio legătură, Medvedev a declarat la råndul său că instituţiile de stat trebuie „să înceteze să mai transforme mediul de afaceri într-un coşmar“. „În ţara noastră, foarte importante sunt semnalele“, a mai spus Medvedev. „Consideraţi că semnalul a fost dat.“ Autorităţile antitrust din Rusia au lansat o investigaţie referitoare la preţul cărbunelui cocsificat de pe piaţa internă, în care Mechel este anchetată alături de alte două firme. Mechel deţine în Romånia combinatul de oţeluri speciale de la Tårgovişte, combinatul Mechel Cåmpia Turzii şi producătorul de semifabricate din oţel Ductil Steel Buzău.