Start la Jocurile Olimpice

Ce-a de-a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară a început săptămåna trecută la Beijing. La ceremonia de deschidere a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Oficialul romån s-a întålnit, vineri, la recepţia oficială ocazionată de eveniment cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, număråndu-se printre şefii de stat care au ales să nu sancţioneze, prin neparticipare, nerespectarea drepturilor omului în China. Romånia participă la JO de la Beijing cu o delegaţie compusă din 102 sportivi care vor participa la 15 discipline: atletism, box, canotaj, gimnastică, haltere, handbal, judo, caiac-canoe, lupte, nataţie, scrimă, tenis, tenis de masă, tir şi tir cu arcul. Romånia ocupă locul al 13-lea în clasamentul general al medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului, cu cele 284 de medalii cucerite.

Conflict – Război în Caucaz

Tensiunile dintre Georgia şi Rusia, cauzate de situaţia regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, s-au transformat în război. Conflictul are numeroase implicaţii economice, în condiţiile în care Georgia, bombardată de forţele ruse după ce a lansat o ofensivă în Osetia de Sud, reprezintă un coridor energetic spre Occident, două conducte majore tranzitånd capitala Tbilisi. Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan a fost deschisă în 2006 şi parcurge peste 1.600 de kilometri pånă în portul Ceyhan, din Turcia. Este prima conductă care transportă un volum mare de petrol brut din Marea Caspică şi care nu tranzitează Rusia. Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum transportă gaz de la zăcămintele de la Shakh Deniz, din Marea Caspică, la Erzurum, în Turcia. Ambele au o mare importanţă pentru UE, reducånd dependenţa energetică faţă de Rusia.

ÎNTARZIERI – Modernizări amånate la aeroportul Băneasa

119-17275-02_aeroportbaneasa_328bfd.jpgO parte din modernizările la Aeroportul Băneasa au fost amånate cu pånă la zece ani. Construirea unor parcări aferente terminalului de aviaţie şi amenajările rutiere aveau ca termen de finalizare acest an, însă perioada de execuţie a fost prelungită pånă în 2010. Tot în 2010, aeroportul va avea un nou terminal de plecări, un rezervor de apă şi un drum de acces pentru traficul auto greu, potrivit unui proiect de hotăråre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor. Alte modernizări, precum construirea unui turn de control, a căilor de rulare pentru elicoptere şi extinderea platformei pentru aeronave mari vor mai întårzia pånă în 2015, iar finalizarea construcţiei unui terminal cargo a fost stabilită pentru 2014. Supermarketul, spitalul de tranzit, parcările, amenajările rutiere, pasajul rutier superior,  drumul de acces în zona de nord vor trebui să fie finalizate în 2020.

PREŢURI – Petrom şi Rompetrol ieftinesc carburanţii

Preţul benzinei şi al motorinei a fost redus săptămåna trecută cu patru bani în benzinăriile Petrom şi cu şase bani în cele ale Rompetrol. Astfel, la Petrom, care a mai operat şi în săptămåna anterioară o ieftinire cu opt bani la benzină şi şapte bani la motorină, benzina ECO Premium 95 costă 3,93 lei pe litru, iar sortimentele Premium fără plumb şi Top Premium fără plumb, 3,9 lei, respectiv, 4,23 lei. Benzina OMV Carrera 95 poate fi achiziţionată pentru 4 lei pe litru şi sortimentul cu cifră octanică 100, cu 4,63 lei. Preţul motorinei Top Euro Diesel 4 va scădea la 4,31 lei pe litru, iar OMV Premium Diesel, 4,64 lei pe litru. La Rompetrol, preţul benzinei Premium Euro 4 va coborî la 4,06 lei pe litru, iar cel al sortimentelor Efix 95 şi Euro Super 98 fără plumb va fi de 4,02 lei, respectiv 4,65 lei pe litru. Motorinele Efix Euro 4 şi super Euro 5 vor costa 4,42 lei, respectiv 4,71 lei pe litru.

TRANZACŢIE – Groupama a finalizat preluarea Asiban

Compania Groupama a semnat oficial, săptămåna trecută, tranzacţia de achiziţie a întregului capital social al firmei de asigurări Asiban, în valoare de 350 milioane de euro, de la Banca Comercială Romånă (BCR), BRD-Groupe Société Générale, Banca Transilvania şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), în calitate de vånzători. Cele patru bănci controlau în mod egal societatea de asigurări care a subscris, în 2007, prime de asigurare în sumă de 577,4 milioane de lei. Tranzacţia va situa Groupama pe poziţia a treia pe piaţa de asigurări din Romånia, conform rezultatelor din 2007, apreciază reprezentanţii companiei. Groupama International face parte din grupul francez Groupama, prezent pe piaţa romånească a asigurărilor prin intermediul BT Asigurări Transilvania (prin filiala Groupama Transport), precum şi prin societatea OTP Garancia Asigurări (recent achiziţionată).

UNISON – FED, BCE şi Banca Angliei menţin dobånzile

Rezerva Federală americană (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei au decis, săptămåna trecută, să menţină nivelul dobånzilor de politică monetară. Astfel, dobånda la dolar va rămåne la nivelul de 2%, în condiţiile în care preşedintele Fed, Ben Bernanke, încearcă să susţină redresarea economiei fără a duce la accelerarea inflaţiei. Pentru euro, rata dobånzii de politică monetară a fost menţinută la 4,25%, aproape de nivelul record al ultimilor şapte ani, confirmånd aşteptările pieţelor financiare, în timp ce dobånda de referinţă pentru lira sterlină rămåne la 5%, nivel menţinut pentru a patra lună consecutiv. Deciziile celor două bănci centrale europene au fost luate pe fondul inflaţiei în creştere şi al încetinirii avansului economic.

PLASAMENTE – Investitorii străini ies de pe Bursă

Vånzările străinilor la Bursă au depăşit cumpărările în primul semestru, inversånd trendul din 2007. Aceştia au scos de pe bursă 30,6 milioane de lei (7,7 milioane euro), reprezentånd diferenţa între cumpărări şi vånzări. Situaţia este contrară celei din perioada similară a anului trecut, cånd nerezidenţii au adus pe piaţa locală 1,34 miliarde de lei (402,7 milioane euro). În iunie, investitorii străini au avut cel mai redus interes pentru cumpărare din acest an: totalul achiziţiilor a fost de 178,6 milioane lei (48,8 milioane euro), de două ori sub nivelul lunii mai, cånd nerezidenţii au avut cele mai multe achiziţii, în sumă de 373,2 milioane lei (102 milioane euro).

ENERGIE – Credit pentru Cernavodă

119-17276-02_cernavoda_32libertatea.jpgNuclearelectrica va contracta, cu garanţia statului, credite de 220 milioane euro şi va aloca, din 2011, 100 milioane euro din listarea la Bursă pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă. Nuclearelectrica va deţine participaţia majoritară, de 51%, la compania care va realiza lucrările de construcţie şi va contribui cu 2,04 miliarde euro la proiect. Costurile totale ale acestuia sunt estimate la patru miliarde euro. Iniţial, participaţia Nuclearelectrica în proiect a fost stabilită la 20%, dar Guvernul a decis, la sfårşitul lunii iunie, ca operatorul centralei nucleare să deţină pachetul majoritar. Pentru a-şi asigura participaţia de 51%, Nuclearelectrica va contribui în natură cu active evaluate la 350 milioane euro, cu o producţie de 245 tone apă grea, în valoare de 100 milioane euro, şi cu fonduri proprii de 120 milioane euro.