Mega-proiect eolian în Dobrogea

Compania energetică CEZ va dezvolta în Dobrogea, în localităţile Fåntånele şi Cogealac, la nord de municipiul Constanţa, două proiecte de energie eoliană cu o capacitate totală de 600 MW, cu o investiţie care se ridică la 1,1 miliarde de euro. Cele două proiecte au fost achiziţionate de la Continental Wind Partners şi vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, cu o capacitate triplă faţă de cel mai mare parc eolian care funcţionează în prezent pe continent. Dezvoltarea acestor proiecte va începe în luna septembrie, urmånd a fi finalizată în 2010. Echipamentele necesare pentru prima fază a lucrărilor (programată pentru sfårşitul lui 2009, cånd va fi finalizată instalarea primelor 139 de turbine eoliene, cu o putere instalată de 347,5 MW) au fost deja achiziţionate.

BILANŢ – Petrom, profit net de 397 milioane de euro

Grupul Petrom a anunţat că a înregistrat, în primul semestru din 2008, un profit net în creştere cu 90%, de la 769 de milioane de lei la 1,45 miliarde de lei, în timp ce veniturile au urcat cu 41%, la 10,02 miliarde de lei (2,73 miliarde de euro). La sfårşitul perioadei de raportare, Petrom şi filialele sale deţineau active de peste 26,4 miliarde de lei, mai mari cu 7% faţă de nivelul din primul semestru al anului trecut, în timp ce datoriile curente se cifrau la 4,58 miliarde de lei, iar cele pe termen lung, la 5,74 miliarde de lei. Grupul Petrom este format din 22 de companii, nouă romåneşti şi 13 străine. Cea mai mare companie din grup este Petrom SA, care a obţinut în primul semestru venituri de 9,91 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), cu 66,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2007, şi un profit net de 1,664 miliarde de lei (453,3 milioane de euro), în urcare cu 88% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

PROIECT – Compania energetică naţională, la un pas de aprobare

122-18276-02_tariceanu_35_c.jpgProiectul de act normativ privind înfiinţarea companiei energetice naţionale se află într-un stadiu avansat de elaborare, urmånd să fie prezentat Guvernului spre aprobare, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul s-a referit şi la disputele din jurul acestui proiect cu AVAS şi cu Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). „Am avut discuţii cu MEF şi AVAS pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor“, a afirmat oficialul. Săptămåna trecută, agenţia Mediafax a informat, citånd surse guvernamentale, că primul-ministru şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, au avut un diferend de opinie în cadrul unei şedinţe de guvern, dispută legată de instituţia care ar urma să administreze viitoarea societate – AVAS dorind ca aceasta să funcţioneze pe långă Electrica, în timp ce MEF ar fi vrut să preia el însuşi administrarea companiei.

PERFORMANŢĂ – Profit în creştere pentru Voestalpine

Grupul austriac Voestalpine a realizat în primul trimestru fiscal al anului 2008-2009, încheiat la 30 iunie, venituri de 3,25 miliarde de euro, în creştere cu 68,5% faţă de perioada similară a anului fiscal precedent, conform unui raport al companiei. Indicatorul EBITDA s-a majorat cu 33,3%, la 542,6 milioane de euro. Voestalpine a anunţat, în noiembrie 2007, că intenţionează să construiască în zona Mării Negre o unitate de producţie a oţelului cu o capacitate anuală de cinci milioane de tone, statele luate în calcul fiind Romånia, Ucraina, Bulgaria şi Turcia. O decizie în acest sens ar putea fi luată în a doua jumătate a acestui an, în funcţie de costurile cu protecţia mediului, infrastructura şi accesul la materiile prime oferite de ţările din bazinul Mării Negre.

ANALIZĂ – Maşinile noi, la turaţie mare până în 2010

Piaţa maşinilor noi din Romånia va creşte anual cu 11% pånă în 2010, conform unui raport al Research and Markets. Unul dintre principalii factori care vor determina această creştere este susţinerea prin programul „Rabla“, de înnoire a parcului auto, iniţiat de Guvernul romån. „În ceea ce priveşte parcul auto, Romånia este printre primele pieţe din Europa Centrală şi de Est. Ca în majoritatea statelor din regiune, parcul auto este relativ bătrån, 50% din maşini fiind mai vechi de zece ani“, arată studiul. Gradul de penetrare al pieţei auto este cu mult mai mic decåt pe pieţele din Europa de Vest şi, de asemenea, decåt în majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, precum Polonia şi Bulgaria.

STATISTICĂ – SUA rezistă cu brio crizei economice

Economia Statelor Unite a crescut în al doilea trimestru cu 3,3%, mult peste aşteptări, impulsionată de majorarea exporturilor şi de diminuarea importurilor, după ce avansul PIB aferent primelor trei luni ale anului fusese de doar 0,9%. La sfårşitul lunii iulie, estimările guvernului SUA indicau o creştere a PIB de 1,9% în al doilea trimestru, în timp ce prognozele analiştilor prevedeau o majorare de 2,7%. Aceste date par să indice că economia americană este mai puternică decåt se anticipase, în condiţiile în care aceasta a traversat în ultimele 18 luni o amplă criză care a afectat sectoarele imobiliar şi bancar, iar inflaţia urcase şi ea. „Creşterea economică din SUA nu numai că este cea mai dinamică din cadrul G7, dar este cu mult peste potenţialul de creştere al economiei, de 2,5%-3%“, a declarat Paul Ashworth, analist la Capital Economics, citat de „Financial Times“.

AGRICULTURĂ – 2008, un an excelent pentru vinul romånesc

Producţia de vin a Romåniei va urca în acest an cu 19,3% faţă de nivelul de 5,28 milioane de hectolitri din 2007, ajungånd la peste 6,3 milioane de hectolitri, conform Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Condiţiile meteorologice favorabile din prima jumătate a lui 2008 au dus, de asemenea, şi la o calitate superioară a vinului din acest an. Potrivit datelor PNVV, piaţa totală a vinului a crescut în ultimul an cu 17%, primii cinci producători fiind Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari şi Tohani, care deţin împreună circa 50% din totalul volumului tranzacţiilor cu vin din Romånia. Vinul romånesc deţine 97% din totalul pieţei interne. În perioada 2009-2013, sectorul vitivinicol romånesc va absorbi pånă la 210,5 milioane de euro, în urma aplicării Reformei Vinului la nivel european. Din 2002 pånă în 2007, producătorii de vin au putut accesa fonduri totale de circa 40 de milioane de euro, la care se adaugă cele aproximativ 33 de milioane de euro disponibile de la 1 ianuarie 2007 pånă pe 30 septembrie 2008.

MĂSURĂ – Alitalia, divizată pentru a fi salvată

122-18277-02_silvioberlusconi_3999f.jpgGuvernul italian condus de premierul Silvio Berlusconi a aprobat modificarea legii privind falimentul companiilor, ca pregătire pentru separarea operatorului aerian Alitalia de diviziile sale neprofitabile, a declarat joi o sursă apropiată evenimentului, citată de agenţia Reuters. În ultimele 20 de luni, autorităţile italiene au încercat să găsească un partener pentru a prelua pachetul de 49,9% deţinut de statul din Peninsulă la operatorul aerian, care se confruntă cu probleme financiare. Astfel, 16 investitori italieni au anunţat că vor injecta un miliard de euro în operaţiunile profitabile ale Alitalia. Compania restructurată va opera pe rute pe distanţe mici şi medii, va avea o flotă mai mică şi cu circa 40% mai puţini angajaţi. Ulterior, Alitalia va relua căutarea unui partener străin, consorţiul Air France-KLM şi Lufthansa fiind preferate.