Brief

Romånia, 30 de companii În top 500 ECE Romånia are 30 de companii în cea mai recentă ediţie a topului celor mai mari 500 de firme din Europa Centrală şi de Est, realizat de compania de consultanţă Deloitte Central Europe. Dintre companiile romåneşti prezente în acest top, 24 au acţionari majoritari străini, în timp ce alte şase se află în proprietatea statului; nicio firmă romånească cu capital autohton nu apare în clasament. Pe cea mai înaltă poziţ

Romånia, 30 de companii În top 500 ECE

Romånia are 30 de companii în cea mai recentă ediţie a topului celor mai mari 500 de firme din Europa Centrală şi de Est, realizat de compania de consultanţă Deloitte Central Europe. Dintre companiile romåneşti prezente în acest top, 24 au acţionari majoritari străini, în timp ce alte şase se află în proprietatea statului; nicio firmă romånească cu capital autohton nu apare în clasament. Pe cea mai înaltă poziţie în råndul firmelor romåneşti din topul realizat de Deloitte se află Petrom (pe poziţia a 16-a, cu patru locuri mai jos faţă de anul trecut), urmată de Rompetrol (50), ArcelorMittal (63), Dacia Group (64) şi Metro (91). Clasamentul pe naţiuni este condus de Polonia, ţară care are 176 de firme incluse în top. Primele cinci poziţii din top 500 sunt ocupate, în ordine, de PKN Orlen (Polonia), MOL (Ungaria), Skoda Auto (Cehia), PGE (Polonia) şi CEZ (Cehia).

CRIZA – Lehman Brothers, în faliment, Merrill Lynch, preluată

Banca de investiţii Lehman Brothers, fondată în urmă cu 158 de ani la New York, a anunţat, luni dimineaţă, că îşi va depune dosarul de faliment după ce a eşuat în găsirea unui cumpărător. În ultimele două trimestre fiscale, banca a anunţat pierderi totale de 6,7 miliarde de dolari şi înregistra datorii de 613 miliarde de dolari. Acţiunile sale au scăzut cu 94% de la începutul anului. Un alt gigant financiar, banca Merrill Lynch, a anunţat, în aceeaşi zi, că a fost de acord să fie preluată de Bank of America pentru o sumă de numai 50 miliarde de dolari, într-o tranzacţie de urgenţă, semnată duminică seara. Merrill Lynch a înregistrat pierderi de 52,2 miliarde de dolari din cauza plasamentelor subprime, iar acţiunile sale au scăzut cu 80% de la începutul anului.

INIŢIATIVA – Coface acordă ratinguri companiilor

Coface va realiza, din octombrie, rapoarte de rating la solicitarea companiilor. Preţul pentru o companie medie va fi în jur de 4.000 de euro, iar metoda de evaluare va fi similară celei folosite de agenţiile de rating Standard&Poor’s şi Moody’s, a declarat directorul Coface Romånia, Cristian Ionescu. Ratingul va fi prezentat sub formă de litere (A, BBB, etc.) care vor indica aceleaşi probabilităţi de risc ca şi în cazul agenţiilor tradiţionale. Evaluarea se va face în trei etape: dialogul cu managementul companiei, monitorizarea ratingului atribuit şi validarea acestuia de către experţii Coface în subscrierea asigurării de creanţă. Ratingul poate fi solicitat atåt de compania care urmează să fie evaluată, cåt şi de unul dintre furnizorii, clienţii sau partenerii acesteia.

PRELUARE – Deutsche Bank a cumpărat 30% din Postbank

Deutsche Bank a achiziţionat o participaţie de 29,75% din capitalul băncii germane Postbank de la acţionarul majoritar al acesteia, Deusche Post, pentru 2,79 de miliarde de euro. „Deutsche Post a oferit Deutsche Bank opţiunea de a cumpăra încă 18% din Postbank, pentru 55 de euro pe acţiune“, pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 36 de luni de la achiziţia iniţială, arată un comunicat comun al celor două companii. Preţul achitat de Deutsche Bank în cazul tranzacţiei de săptămåna trecută a fost de 57,25 de euro pe acţiune. Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a înregistrat în urma crizei de pe pieţele financiare pierderi de 11 miliarde de dolari. Postbank are aproape 15 milioane de clienţi şi o valoare de piaţă de peste 10 miliarde de dolari.

STATISTICA – Investiţiile străine directe cresc susţinut

Valoarea investiţiilor străine directe în Romånia a urcat în primele şapte luni ale acestui an cu 66,25% comparativ cu perioada similară din 2007, la nivelul de 5,76 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a Romåniei (BNR). În perioada analizată, investiţiile străine directe au acoperit deficitul de cont curent în proporţie de 61,4%. Tot în perioada ianuarie-iulie 2008, deficitul de cont curent s-a majorat cu 11,9%, pånă la 9,4 miliarde de euro. Avansul deficitului de cont curent continuă să se tempereze – în primele şapte luni din 2007 acesta înregistrase o creştere de 98,3%. 

START – Renault Technologie Roumanie intră în viteză

Renault Technologie Roumanie (RTR), centrul regional de inginerie al companiei Renault, începe în această săptămånă lucrările de construcţie a centrului de testare de la Titu (jud. Dåmboviţa). La RTR se vor derula teste pentru maşini, piese şi subansamble fabricate de către Renault. Ceremonia de inaugurare este programată pe 18 septembrie, centrul urmånd să fie finalizat în cursul anului viitor. Programul de investiţii al RTR a fost început anul trecut, valoarea totală a investiţiilor fiind estimată la peste 450 de milioane de euro. Centrul va dezvolta proiecte de vehicule şi de mecanică pentru uzinele din zona Euromed (Europa Orientală, Rusia, Maghreb şi Turcia) sau destinate pieţelor din această regiune. În prezent, RTR are în lucru mai multe proiecte de vehicule, în colaborare cu divizia centrală de inginerie a Renault, iar pe termen lung va deveni centrul de referinţă pentru ansamblul vehiculelor dezvoltate pe platforma Logan.

DECIZIE – Încă o «comiţie» pentru investiţiile mari

Negocierile pentru investiţiile locale în valoare de peste zece milioane de euro, care implică acordarea de ajutoare de stat, vor fi supervizate de un comitet interministerial format din ministrul economiei şi finanţelor, al mediului, al dezvoltării, al muncii, al educaţiei, al comunicaţiilor, al transporturilor, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, preşedintele Agenţiei Romåne pentru Investiţii Străine şi un consilier de stat al premierului. Autorităţile locale vor fi obligate să informeze în prealabil membrii comitetului despre măsurile de sprijin pe care intenţionează să le acorde unui investitor al cărui proiect depăşeşte suma de zece milioane de euro, în caz contrar fiind amendate cu sume cuprinse între 4.000 lei şi 25.000 lei. La råndul lor, miniştrii vor fi obligaţi să respecte confidenţialitatea datelor comunicate de autorităţile locale, sub sancţiunea aceloraşi amenzi.

PROIECT – AmCham: faceţi un pact pentru infrastructură!

Camera de Comerţ Americană în Romånia (AmCham) a propus realizarea unui pact naţional pentru infrastructură, asemănător celui din domeniul educaţiei, a declarat la mijlocul săptămånii trecute preşedintele organizaţiei, Alexandra Gătej, preşedinte al Unilever South Central Europe. „Pactul naţional pentru infrastructură este determinant pentru creşterea economică a Romåniei“, a explicat Gătej. „Trebuie să se facă un pact care să se aplice indiferent de guvern, deoarece discontinuitatea în management este o problemă foarte importantă în Romånia. Creşterea economică a Romåniei nu poate fi susţinută doar de consum şi construcţii.“ AmCham a elaborat un set de propuneri de îmbunătăţire a mediului economic din Romånia. Organizaţia consideră că multe companii au ocolit Romånia sau şi-au amånat
planurile pentru a deschide operaţiuni locale din cauza infrastructurii
precare.

Precizare
În numărul 36, pagina 14 al revistei Capital, în articolul „Piaţa produselor farmaceutice trece pe doze mari“, vånzările companiei Servier în perioada iulie 2007- iunie 2008 au fost de 392,8 milioane de lei, şi nu de 100,7 milioane de lei, aşa cum a fost reprezentat grafic. n