Brief

Parteneriat BNR-Guvern-Banci Preşedintele Traian Băsescu le-a adresat Băncii Naţionale a Romåniei şi băncilor private solicitarea de a realiza un parteneriat cu Guvernul, pentru a limita potenţialele efecte ale crizei financiare internaţionale şi, totodată, a nu rata termenul de aderare la moneda euro, anul 2014. La sfårşitul săptămånii trecute, Traian Băsescu a avut o întålnire cu preşedinţii celor mai importante bănci din Romånia, cu guvernatoru

Parteneriat BNR-Guvern-Banci

Preşedintele Traian Băsescu le-a adresat Băncii Naţionale a Romåniei şi băncilor private solicitarea de a realiza un parteneriat cu Guvernul, pentru a limita potenţialele efecte ale crizei financiare internaţionale şi, totodată, a nu rata termenul de aderare la moneda euro, anul 2014. La sfårşitul săptămånii trecute, Traian Băsescu a avut o întålnire cu preşedinţii celor mai importante bănci din Romånia, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi membrii Consiliului de Administraţie al băncii centrale. Conform unui comunicat al băncii centrale, şeful statului a afirmat în cursul întålnirii că „eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme să fie făcută numai după ce acestea vor fi curăţate de activele neperformante“.

INTENŢII – Gazprom va exporta direct în Romånia?

Grupul rus Gazprom a anunţat că analizează construcţia unui gazoduct care va tranzita şi teritoriul ţării noastre. În cadrul unei întålniri dintre preşedintele Gazprom, Alexei Miller, Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Mediaş, şi Francisc Toth, directorul general al companiei Romgaz, arată un comunicat al Gazprom, „s-a discutat despre perspectivele de cooperare în privinţa depozitelor subterane de gaze naturale, dezvoltarea capacităţilor de tranzit existente şi construcţia unora noi“. De asemenea, comunicatul precizează că discuţiile s–au referit în mod particular la contractele de furnizare de gaze ruseşti către Romånia. Potrivit afirmaţiilor lui Toth, citat de agenţia Mediafax, oficialii Gazprom urmează să discute cu Romgaz, în decursul unei noi întålniri care va avea loc în curånd, posibile proiecte de investiţii comune şi încheierea unui contract prin care Romgaz ar putea achiziţiona gaze în mod direct de la grupul rus.

DECIZIE – UE pune bariere vamale agricole

Uniunea Europeană va reintroduce taxele vamale la importurile de cereale din ţări extracomunitare, din cauza scăderii preţurilor, a afirmat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel (foto). „Preţul gråului înregistrat în porturile din blocul comunitar la sfårşitul lunii septembrie a scăzut sub cota de180% din preţul de referinţă. Avånd în vedere interdependenţa existentă între pieţele diverselor cereale şi impactul rapid pe care variaţiile preţului unui produs îl are asupra celorlalte produse, taxele vamale sunt reintroduse simultan“, afirmă un comunicat al CE.

CONTROL – Franţa: toate băncile la audit!

Franţa a decis, prin ministrul finanţelor şi economiei, Christine Lagarde, să deruleze un audit la toate instituţiile bancare din Hexagon, după ce, la începutul lunii acestei luni, grupul Caisse d’Epargne a anunţat pierderi de 600 de milioane de euro din tranzacţii cu acţiuni. Oficialul francez „vrea să se asigure că ceea ce s-a întåmplat nu se va repeta“, a afirmat un purtător de cuvånt al ministerului. Conform unui comunicat al Caisse d’Epargne, pierderile au fost descoperite în urma unui control de rutină. Instituţia urmează să fuzioneze cu Banque Populaire, tranzacţie în urma căreia va deveni a doua mare bancă de retail din Franţa.

PROIECT – Salariile bugetarilor, corelate cu performanţa

Pånă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi stabilite principiile minimale pe baza cărora va fi elaborată legea salarizării sectorului bugetar, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Prim-ministrul a afirmat că va propune în acest sens formarea unui grup de lucru constituit din reprezentanţi ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor şi ai patronatelor, cărora li se vor adăuga reprezentanţi ai administraţiei locale şi specialişti din Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. În intenţie, noua lege ar urma să coreleze majorările salariale cu indicele productivităţii muncii. Premierul a exprimat din nou un avertisment legat de
creşterile salariale solicitate de sindicaliştii din mai multe sectoare bugetare: „Majorarea salariilor cu 50% de la o zi la alta nu este sustenabilă economic, ci va conduce la o criză, va antrena solicitări similare din partea tuturor angajaţilor bugetari, cu efecte şi în sectorul privat, iar aceasta va duce, fără exagerare, la un dezastru economic.“

REGLEMENTARI – UE îşi face celulă de criză financiară

Uniunea Europeană va înfiinţa, temporar, un organism de criză, care va fi format din preşedinţii de stat din blocul comunitar, preşedintele Comisiei Europene, al Băncii Centrale Europene şi al Eurogroup, precum şi din reprezentanţi ai guvernelor statelor membre, informează agenţia Reuters. „Entitatea, care va fi înfiinţată în următoarele zile, va promova schimbul de informaţii şi va oferi sfaturi atunci cånd acest lucru va fi solicitat“, a declarat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, în urma unei întålniri între liderii UE, care a avut loc pe 16 octombrie. „Pentru început, Consiliul European invită autorităţile naţionale de supraveghere să se întålnească cel puţin o dată pe lună“, se arată într-un comunicat remis presei după întålnirea de nivel înalt. „Nu exclud ca într-o zi să avem un sistem centralizat de supraveghere“, a declarat, la råndul său, preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

EVALUARI – S&P reduce perspectiva de rating pentru RZB şi BCR

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) a revizuit în scădere, de la „stabil“ la „negativ“, perspectiva ratingurilor pentru trei bănci: Raiffeisen Zentralbank österreich (RZB), Erste Bank şi a BCR, la care Erste deţine pachetul majoritar. În ceea ce priveşte RZB, S&P a confirmat ratingurile acordate pentru datoriile pe termen scurt şi lung la „A-1“, respectiv „A“. Agenţia a confirmat aceste două ratinguri şi pentru Erste. În ambele cazuri, S&P a menţionat, ca motiv, „intensificarea riscurilor macroeconomice în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare globale“, ca şi expunerile pe care RZB şi Erste le au pe pieţele est-central europene. În legătură cu Erste, un analist al S&P a afirmat că „o acţiune negativă asupra ratingului ar putea fi luată dacă observăm o continuare rapidă a înrăutăţirii condiţiilor din mediul macroeconomic pentru operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, care ar putea afecta calitatea activelor şi profitabilitatea, în special în Romånia“. Erste Bank deţine peste 69% din acţiunile BCR, cea mai mare bancă din Romånia după active. RZB este acţionarul majoritar al Raiffeisen Internaţional, care deţine în proporţie de 99,49% Raiffeisen Bank Romånia.

DECLARAŢIE – A doua centrală nucleară, investiţie privată

Cea de-a doua centrală nucleară din Romånia ar putea fi realizată exclusiv din investiţii private, conform unei declaraţii a preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu. „Sper ca anul viitor să vorbim de o investiţie privată, nu ştiu dacă implicarea statului va mai fi de dorit, iar la anul să avem deja lansarea pe piaţă a proiectului“, a afirmat oficialul. Potrivit lui Olteanu, localizarea amplasamentului centralei ar putea fi finalizată tot în decursul anului viitor, în timp ce decizia referitoare la participarea statului în acest proiect va reveni viitorului guvern. Intenţia autorităţilor de a construi încă o centrală nucleară a fost anunţată anul trecut de prim-ministrul Tăriceanu, care menţiona, la data respectivă, ca posibil termen de construcţie a unităţii anul 2020.