Brief

Basescu vs Standard&Poor’s Agenţia de rating Standard&Poor’s „nu este credibilă în evaluarea pe care a făcut-o“, a declarat, joi 30 octombrie, preşedintele Traian Băsescu. La începutul săptămånii trecute, Standard&Poor’s a redus ratingul Romåniei pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung de la de la „BBB-“ la „BBĂ“. Potrivit preşedintelui, „luăm lucrurile aşa cum sunt, nu noi facem ap

Basescu vs Standard&Poor’s

Agenţia de rating Standard&Poor’s „nu este credibilă în evaluarea pe care a făcut-o“, a declarat, joi 30 octombrie, preşedintele Traian Băsescu. La începutul săptămånii trecute, Standard&Poor’s a redus ratingul Romåniei pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung de la de la „BBB-“ la „BBĂ“. Potrivit preşedintelui, „luăm lucrurile aşa cum sunt, nu noi facem aprecierile, ci Standard&Poor’s, dar vreau să vă informez că datoria Romåniei este de 11 miliarde de euro, şi nu de 60, 62 de miliarde de euro. Aceasta este datoria publică, iar asta arată un standard de îndatorare foarte mic“, a declarat preşedintele. Potrivit acestuia, diferenţa de pånă la 60 de miliarde de euro reprezintă datorii contractate de sectorul privat, care nu beneficiază de garanţia statului. În opinia lui Traian Băsescu, datoria publică a Romåniei este „extrem de scăzută“.

NEGOCIERI – Banca Transilvania, în sfårşit de vånzare?

Acţionarii Băncii Transilvania sunt interesaţi să îşi våndă participaţiile, au declarat surse din mediul bancar citate de agenţia Mediafax. Potrivit acestora, acţionarii au angajat deja banca Merrill Lynch în calitate de consultant şi au primit deja două oferte neangajante, una dintre acestea provenind de la o bancă străină prezentă şi în Romånia. Conform datelor furnizate de bancă, acţiunile acesteia sunt deţinute în proporţie de 61,68% de investitori romåni, în timp ce participaţia acţionarilor străini se ridică la 38,32%. Cel mai mare acţionar al băncii este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 14,54%. Cel mai mare acţionar persoană fizică este Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, cu aproape 5%.

INTEGRARE – 1,4 mld. euro pentru oraşe

În această săptămånă debutează ultima axă a Programului Operaţional Regional (POR), pentru dezvoltarea oraşelor, cu o valoare totală de 1,4 miliarde de euro. Potrivit lui Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, 50% din fonduri vor putea fi accesate de marii poli urbani de creştere (Constanţa, Craiova, Ploieşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti), pånă la 20% de către alţi 13 poli de dezvoltare urbană, ca Tårgu Mureş şi Sibiu, iar alte 30 de procente vor putea fi accesate de oraşe mai mici.

DECIZIE – Credit de urgenţă de la CE pentru Ungaria

În cursul acestei săptămåni, Comisia Europeană (CE) ar putea aproba împrumutul de urgenţă de 6,5 miliarde de euro destinat Ungariei. Purtătorul de cuvånt al CE, Amelia Torres, a declarat că la reuniunea lunară de pe 4 noiembrie miniştrii de finanţe din cele 27 de state membre ar putea lua decizia de a sprijini măsura propusă de CE de dublare a fondurilor comunitare alocate pentru credite către ţările membre cu dezechilibre bugetare, de la 12 miliarde de euro la 25 miliarde de euro.

INVESTIGAŢIE – Consiliul Concurenţei sapă în ograda băncilor

Principalele bănci comerciale s-au trezit, joia trecută, cu inspectorii Consiliului Concurenţei în „control inopinat“. „Au luat copii după o grămadă de lucruri, nu ştim exact ce caută…“, ne-a declarat un bancher, precizånd că investigaţia a fost declanşată şi condusă în condiţii neclare. „Investigaţia are la bază suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale evidenţiate, de altfel, şi de mass-media în acest sector“, a declarat Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului, într-un comunicat. „Investigaţia va viza, cel mai probabil, 3-4 bănci. Nu cred că avem resurse pentru verificări concomitente la mai multe bănci“, a declarat, pentru Capital, Josef Nandor Nemeny, membru în Consiliul Concurenţei. Iniţial, sunt avute în vedere Bancpost, ING, RBS şi UniCredit. „La Bancpost, spre exemplu, s-au semnalat şi ridicări de comisioane fără contract“, afirmă Nemeny. Potrivit afirmaţiilor sale, „piaţa monetară este în grija BNR, dar devine şi o problemă a Consiliului atunci cånd mai multe bănci afişează condiţii identice, spre exemplu acelaşi nivel de dobåndă.“

SURPRIZA – Deripaska, bun platnic… cu fonduri de la stat!

La sfårşitul săptămånii trecute, compania Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume, a achitat integral, din fonduri obţinute de la stat, un credit în valoare de 4,5 miliarde de dolari, conform unor surse din piaţa bancară rusă citate de agenţia Reuters. Creditul fusese contractat în luna aprilie de la un consorţiu de bănci occidentale, pentru a finanţa o majorare de capital la grupul Norilsk Nickel. În urma acestei majorări de capital, miliardarul Oleg Deripaska, care controlează de asemenea Rusal, şi-a păstrat participaţia la Norilsk Nickel.

PRECIZARE

În urma articolului „Beletristica şi manualele scriu bilanţul pe piaţa cărţii“, din numărul 43 (30 oct.) al revistei noastre, Grupul Editorial Corint ne-a remis următoarea precizare: cifra de afaceri comunicată de companie pentru anul 2007, de 5,4 milioane de euro, se referea doar la editura Corint Serv. Grupul mai cuprinde editurile Corint Junior, Leda şi Runa. Acestea au avut în 2007 următoarele cifre de afaceri: 1,8 milioane de euro, 670.000 de euro şi, respectiv, 93.000 de euro. Cu o cifră de afaceri totală de 7,96  milioane de euro, Grupul Editorial Corint se plasează astfel pe locul al doilea în clasamentul editurilor.