Preţurile ies din graficul BNR Banca Naţională a Romåniei (BNR) a revizuit în creştere prognoza referitoare la inflaţie pentru anul în curs şi pentru cel viitor, la 6,7%, respectiv 4,5%. Anterior, prognoza BNR pentru inflaţia din acest an era de 6,6%, iar cea pentru anul viitor de 4,2%. „Prognoza arată bine, nu are nimic spectaculos, nu curge sånge. Nu întrevedem modificări mari comparativ cu ce am spus în urmă cu trei luni“, a declarat guvernatorul BNR, Mu
Preţurile ies din graficul BNR
Banca Naţională a Romåniei (BNR) a revizuit în creştere prognoza referitoare la inflaţie pentru anul în curs şi pentru cel viitor, la 6,7%, respectiv 4,5%. Anterior, prognoza BNR pentru inflaţia din acest an era de 6,6%, iar cea pentru anul viitor de 4,2%. „Prognoza arată bine, nu are nimic spectaculos, nu curge sånge. Nu întrevedem modificări mari comparativ cu ce am spus în urmă cu trei luni“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Printre factorii cu un posibil impact negativ asupra inflaţiei, oficialul a menţionat preţurile de import şi cele administrate, precum şi aşteptările pieţei referitoare la evoluţia ascendentă a preţurilor; pe de altă parte, Isărescu a menţionat că BNR a „introdus în scenariul de bază o prognoză mult mai optimistă privind preţul petrolului“. Anunţul băncii centrale a survenit practic simultan cu publicarea estimărilor Comisiei Europene (CE), care plasează rata inflaţiei pentru 2008 la 7,8%. Pentru 2009, CE estimează o inflaţie de 5,7%, iar pentru 2010, de 4%.
DECIZIE – BCE taie din nou rata dobånzii de intervenţie
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, pe 6 noiembrie, rata dobånzii de politică monetară la 3,25%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul anterior, aceasta fiind a doua reducere practicată de BCE în decursul ultimei luni. Este cel mai redus nivel al dobånzii de intervenţie de mai bine de doi ani. „Nu exclud faptul că am putea reduce dobånda din nou“, a afirmat preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, care s-a referit, în acest context, la impactul crizei financiare asupra economiei din zona euro. În ansamblu, economiile statelor din zona euro s-au contractat în trimestrul al doilea din acest an cu 0,2%. La începutul săptămånii trecute, Comisia Europeană a anunţat că aceste ţări se află deja în recesiune tehnică, anticipånd pentru anul viitor o stagnare.
TENDINŢĂ – Euro ia locul dolarului
REGLEMENTĂRI – Intrarea în categoria I a BVB, misiune dificilă
Companiile care vor să fie listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor trebui să aibă o capitalizare de minimum 30 de milioane de euro, comparativ cu nivelul minim anterior, de numai opt milioane. Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Companiile care doresc să promoveze în categoria I vor trebui să aibă o lichiditate mai mare, valoarea minimă a schimburilor de titluri de valoare fiind majorată de la 25.000 de lei la 45.000 de lei. Totodată, numărul minim de tranzacţii cu titlurile acestor companii a fost majorat de la cinci la 28 pe zi; acţiunile companiilor care vor să fie listate la categoria I a BVB vor trebui să fie tranzacţionate în cel puţin 90% din totalul şedinţelor de tranzacţionare, iar numărul minim al titlurilor supuse tranzacţionării trebuie să fie de 3,5% din free float. La categoria I a BVB, sunt listate 21 de companii.
STATISTICĂ – Investiţiile străine din 2007: 7,25 mld. euro
Investiţiile străine directe nete au ajuns, anul trecut, la nivelul de 7,25 de miliarde de euro, conform datelor finale publicate de Banca Naţională a Romåniei şi de Institutul Naţional de Statistică. Din acestă sumă, 3,7 miliarde de euro, ceva mai mult de jumătate, au însemnat credite nete primite de la investitorii străini. Participaţiile directe la capital au fost de 2,22 de miliarde de euro (31% din total), iar profitul net reinvestit s-a ridicat la 1,32 de miliarde de euro (18%). Din totalul participaţiilor la capital, ponderea fondurilor alocate pentru dezvoltarea companiilor s-a ridicat la 72%, în timp ce 17,3% au reprezentat investiţii de tip greenfield, iar 10,5% au fost fuziuni şi achiziţii.
PRESIUNI – Secretul bancar elveţian enervează SUA şi Germania
Noua administraţie americană ar putea spori presiunile asupra Elveţiei pentru eliminarea secretului bancar, informează agenţia Reuters, care citează un interviu acordat publicaţiei „Tribune de Genève“ de către ministrul elveţian de externe, Micheline Calmy-Rey. „Presiunea asupra Elveţiei va creşte cu siguranţă“, a declarat la råndul său şeful Camerei de Comerţ Elveţiano-Germane, Martin Naville. În octombrie, Germania a cerut introducerea Elveţiei pe lista „paradisurilor fiscale“, care nu cooperează cu autorităţile din alte state; această listă include în prezent Monaco, Andorra şi Lichtenstein. Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a nominalizat UBS printre băncile care au ajutat „trişorii taxelor“ şi a sprijinit, în 2007, un proiect de lege împotriva paradisurilor fiscale offshore. Banca elveţiană UBS este investigată în SUA sub acuzaţia că a ajutat clienţi americani să evite plata impozitelor.
TRANZACŢIE – Panasonic preia Sanyo Electric
Grupul Panasonic a anunţat, la sfårşitul săptămånii trecute, că va prelua compania Sanyo Electric, printr-o tranzacţie estimată de un analist al Credit Suisse, citat de agenţia Reuters, la 8,8 miliarde de dolari. Astfel, noua entitate va fi cel mai mare grup din domeniul electronicelor din Japonia şi al doilea din lume, după General Electric. Achiziţia face parte din strategia Panasonic de consolidare pe piaţa bateriilor reîncărcabile (folosite şi la automobilele hibride) şi a echipamentelor de generare a energiei electrice, folosind energia solară. Panasonic şi Toyota deţin un joint-venture pe piaţa bateriilor auto, iar Sanyo furnizează baterii hibride pentru Ford, Honda şi Volkswagen.
RAPORT – Rafinăria Arpechim taie din profitul Petrom