Brief

Deficit bugetar de peste 3% în 2009 Măsurile de sprijin pentru economia Romåniei incluse în proiectul revizuit de buget pentru anul 2009 ar putea duce la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, plafon maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor guvernamentale destinate proiectelor de investiţii, potrivit declaraţiilor premierului în funcţie, Călin Popescu-Tăriceanu. „Măsurile pe care le vom adopta pot duce temporar, pe perioada crizei eco

Deficit bugetar de peste 3% în 2009

Măsurile de sprijin pentru economia Romåniei incluse în proiectul revizuit de buget pentru anul 2009 ar putea duce la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, plafon maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor guvernamentale destinate proiectelor de investiţii, potrivit declaraţiilor premierului în funcţie, Călin Popescu-Tăriceanu. „Măsurile pe care le vom adopta pot duce temporar, pe perioada crizei economice, la depăşirea acestor plafoane de deficit bugetar care, din punct de vedere economic, în perioade normale, au sens şi sunt fireşti. Viitorul buget în mod clar va trebui regåndit ţinånd cont de schimbările foarte rapide din ultimele luni privind situaţia economiei“, a afirmat Tăriceanu la o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles alături de preşedintele Băsescu. „Dorim să acordăm garanţii de stat Băncii Europene de Investiţii care să finanţeze aceste proiecte (precum investiţia Ford de la Craiova, n.r.) pentru ca ele să se poată finaliza. O asemenea schemă, plus ajutoare de stat, poate fi avută în vedere şi pentru Voestalpine“, a mai afirmat premierul.

DECIZIE – Noul guvern, gata pe 22 decembrie

Vom avea un nou guvern pe data de 22 decembrie, a declarat la sfårşitul săptămånii trecute, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu. Potrivit acestuia, miniştrii viitorului cabinet vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului în zilele de såmbătă 20 şi duminică 21 decembrie. Băsescu a mai declarat că PD-L are o obligaţie morală faţă de UDMR, această formaţiune fiind prima care şi-a manifestat disponibilitatea de a forma un guvern cu democrat-liberalii, însă a continuat explicånd că nu a discutat despre refacerea Alianţei D.A. cu premierul Tăriceanu, aflat şi el în vizită la Bruxelles.

ACORD – Planul de salvare al UE, aprobat

Statele Uniunii Europene au ajuns la sfårşitul săptămånii trecute la un acord în ceea ce priveşte planul Comisiei Europene (CE) privind alocarea a 1,5% din produsul intern brut (PIB) la nivel comunitar, echivalentul a aproximativ 200 de miliarde de euro, pentru sprijinirea economiei, a declarat premierul britanic, Gordon Brown (foto), citat de agenţia Reuters. Conform acestui plan, contribuţia statelor comunitare va echivala cu 1,2% din PIB, restul de 0,3 procente urmånd să provină din fondurile comune ale UE. Programul are o durată de doi ani şi prevede măsuri de încurajare a activităţii economice, precum scăderea taxelor sau creşterea ajutoarelor sociale. La începutul săptămånii trecute, preşedintele CE, José Manuel Barroso, a anunţat că UE şi-ar putea coordona programul economic cu planul preşedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, care vizează alocarea a 500 de miliarde de dolari pentru investiţii în infrastructură.

ESTIMĂRI – Goldman Sachs: petrolul, 45 de dolari pe baril în 2009

Divizia de cercetare în domeniul energetic a grupului bancar Goldman Sachs a revizuit în scădere estimările referitoare la preţul petrolului în 2009, de la 200 de dolari pe baril (cåt prevedea la începutul lui 2008) la numai 45 de dolari, informează agenţia Reuters. Conform analiştilor Goldman Sachs, preţurile „au ajuns aproape de minimul pe care îl puteau atinge“, cele mai reduse cotaţii urmånd a fi atinse în primul trimestru al anului viitor. „În timp ce cererea globală de ţiţei este foarte mică, durata acestei situaţii neputånd fi prognozată, credem că livrările de petrol se vor prăbuşi dacă preţurile rămån sub 40 de dolari pe baril pentru o perioadă lungă de timp (6-12 luni sau mai mult), ceea ce sugerează că am intrat în faza finală a ciclului“, afirmă raportul instituţiei. Banca estimează că cererea globală de ţiţei va înregistra un declin de 1,7 milioane de barili pe zi în 2009, susţinut de o diminuare a cererii din partea ţărilor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) cu un milion de barili pe zi.

IMPACT – Irlanda, cea mai gravă recesiune din istorie

Guvernul Irlandei estimează că se va confrunta în 2009 cu cea mai gravă recesiune economică din istorie (mai precis din 1949, primul an cånd au fost colectate date referitoare la PIB-ul acestei ţări), transmite agenţia Reuters. Reducerea ritmului de creştere a economiei mondiale se va traduce într-o scădere a PIB-ului Irlandei între trei şi patru procente, potrivit ministrului irlandez de finanţe, Brian Lenihan. În urmă cu două luni, oficialul anticipa că PIB-ul ţării se va contracta în 2009 cu 0,75%. Irlanda a fost prima economie din zona euro care a intrat în recesiune la începutul anului curent, aceasta fiind şi prima dată din ultimii 25 de ani cånd ţara a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere. Deficitul bugetar al acestui stat este prognozat să ajungă în 2009 la 6,5% din PIB, mai mult decåt dublu faţă de limita de 3% impusă statelor UE.

DIPLOMAŢIE – Rusia flirtează cu OPEC

Rusia este pregătită să îşi coordoneze acţiunile cu Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) în scopul reducerii producţiei de ţiţei şi chiar să adere la această structură, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţia RIA Novosti. „Suntem gata pentru aşa ceva (aderarea la OPEC, n.r.). Trebuie să ne protejăm baza veniturilor, atåt în ce priveşte gazul natural, cåt şi petrolul“, a afirmat Medvedev. „Partenerii şi colegii noştri din organizaţia petrolieră ne cer insistent (să colaborăm cu ei, n.r.). Suntem gata să acceptăm, pentru a menţine o politică coordonată“, a continuat oficialul rus. Potrivit ministrului adjunct al economiei din Rusia, Andrei Klepach, Rusia a intrat deja în recesiune. „A început recesiunea. Ne vom confrunta cu două trimestre de scădere economică“, a afirmat acesta.

FRAUDĂ – Joc piramidal bursier de 50 mld. de dolari

Un fost membru al consiliului de administraţie al bursei new-yorkeze Nasdaq, Bernard Madoff, a fost arestat de agenţi ai FBI, fiind acuzat de o fraudă în valoare de 50 de miliarde de dolari – cea mai mare din istorie, dacă se va dovedi adevărată. Potrivit documentelor de acuzare, Madoff a afirmat în faţa a doi membri din conducerea companiei sale că firma nu este altceva decåt „în esenţă o schemă piramidală uriaşă“, cu pierderi de 50 de miliarde de dolari. Omul de afaceri a mai declarat că mai are între 200 şi 300 de milioane de dolari, pe care intenţionează să îi distribuie pentru „unii salariaţi, familie şi prieteni“. Madoff, în vårstă de 70 de ani, este unul dintre veteranii Wall Street-ului. Dacă va fi găsit vinovat, omul de afaceri riscă o amendă de cinci milioane de dolari şi 20 de ani de închisoare.

DISPERARE – Industria auto americană, salvată cu orice preţ

Administraţia Bush a anunţat săptămåna trecută că ar putea folosi fonduri din planul de salvare în valoare de 700 de miliarde de dolari destinat iniţial sprijinirii sistemului financiar, pentru a ajuta industria auto. Anterior, Senatul american a respins programul de ajutorare a celor trei mari constructori de automobile din SUA, în valoare de 14 miliarde de dolari – General Motors, Ford şi Chrysler. „Avånd în vedere fragilitatea economiei americane, vom examina toate opţiunile, printre care recurgerea la pachetul de 700 de miliarde de dolari, pentru a stopa colapsul constructorilor auto“, a declarat Dana Perino, purtătorul de cuvånt al Casei Albe. Potrivit declaraţiilor oficialilor Casei Albe, economia americană nu poate rezista colapsului industriei auto.