Brief

Gazul rusesc nu ne încălzeşte Romånia nu va fi afectată de criza gazelor naturale izbucnită din cauza conflictului comercial dintre Ucraina şi Rusia, potrivit declaraţiilor ministrului economiei, Adriean Videanu. Săptămåna trecută, autorităţile romåne au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate pånă la 11 ianuarie. Romånia consumă zilnic 58,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care 33 de milio

Gazul rusesc nu ne încălzeşte

Romånia nu va fi afectată de criza gazelor naturale izbucnită din cauza conflictului comercial dintre Ucraina şi Rusia, potrivit declaraţiilor ministrului economiei, Adriean Videanu. Săptămåna trecută, autorităţile romåne au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate pånă la 11 ianuarie. Romånia consumă zilnic 58,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care 33 de milioane provin din producţia internă; de asemenea, ţara noastră importă 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane de metri cubi prin Isaccea şi 2,4 milioane de metri cubi pe la Medieşul Aurit. Potrivit lui Videanu, deficitul de gaze de import din această perioadă va fi acoperit din rezervele depozitate. Capacitatea maximă de depozitare de gaze a Romåniei este de 26 de milioane de metri cubi pe zi, din care se livrează zilnic 19 milioane de metri cubi; la aceasta se mai adaugă o rezervă de şapte milioane de metri cubi pe zi, în depozitele de înmagazinare. La sfårşitul săptămånii trecute, compania rusă Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina sub motivul unor datorii neachitate, solicitånd totodată majorarea preţului plătit de acest stat pentru gazele importate.

NEGOCIERI – Marea împărţeală: secretarii de stat şi şefii agenţiilor

În cursul acestei săptămåni vor fi numiţi mai mulţi secretari de stat ai cabinetului Emil Boc, precum şi şefii de agenţii aflate în subordinea Guvernului, în urma negocierilor dintre PD-L şi PSD-PC. Astfel, printre posibilii candidaţi la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală se numără Sorin Blejnar, comisar general al Gărzii Financiare, fostul şef al instituţiei, Sebastian Bodu, şi avocatul Gabriel Biriş; acesta din urmă ar putea fi însă desemnat secretar de stat responsabil de fiscalitate, în cadrul Ministerului Finanţelor. Tot în acest minister, Cătălin Doica şi-ar putea păstra funcţia de secretar de stat pentru politici fiscale, ca şi Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat responsabil cu bugetul în timpul ministeriatului lui Mihai Tănăsescu. La Ministerul Economiei au fost propuşi deja Tudor Şerban, fost director tehnic al Electrica, şi Marin Anton, fost administrator al Rafo Oneşti. Şeful ANRE va fi numit de către PSD, numele vehiculate fiind Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, şi Jean Constantinescu, fost preşedinte al ANRE.

DECIZIE – Petrom închide temporar Doljchim

Petrom a început, pe 5 ianuarie, procesul de închidere a unităţilor consumatoare de gaz metan din cadrul combinatului Doljchim, potrivit unui anunţ al companiei conduse de Mariana Gheorghe (foto). În urma acestei decizii, peste 600 de salariaţi ai uzinei, aproximativ jumătate din total, vor intra în şomaj tehnic pånă la jumătatea lunii februarie. Angajaţii trimişi acasă vor primi în această perioadă 75% din salariu. „A fost decizia Petrom. Închiderea combinatului va asigura o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi“, a afirmat ministrul economiei, Adriean Videanu.

STATISTICĂ – 2008, anul negru al burselor

Capitalizarea burselor din întreaga lume a scăzut anul trecut cu 29.000 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului „International Herald Tribune“. Toţi indicii bursieri importanţi au înregistrat scăderi masive în 2008; astfel, Dow Jones Euro Stoxx 600, un indicator al pieţelor de capital europene, a încheiat anul trecut în scădere cu 46%, în timp ce indicele MSCI Asia-Pacific a coboråt cu 43%. În SUA, indicele Dow Jones a scăzut cu 33,8%, iar S&P 500, cu 38,5%. Dintre aceşti indici, cea mai gravă depreciere a suferit-o cel al bursei moscovite, RTS, care a înregistrat o depreciere de 72 de procente. Anul trecut, foarte puţine active au înregistrat creşteri valorice la tranzacţionarea pe pieţele de capital, printre acestea număråndu-se aurul şi obligaţiunile emise de statele dezvoltate.

PREVIZIUNI – Oxford Analytica: criză iminentă în Romånia

Romånia se va confrunta în cursul acestui an cu o criză economică iminentă, apreciază un raport dat recent publicităţii de către compania de consultanţă Oxford Analytica. Conform acestuia, creşterea economică-record a Romåniei, de 9,1% în primele nouă luni ale lui 2008, a fost deja încetinită semnificativ de criza economică mondială. Pe de altă parte, experţii Oxford Analytica afirmă că nici o bancă din Romånia nu pare să fi fost serios afectată, în ciuda sincopelor manifestate în toamna anului trecut pe segmentul de creditare. Astfel, deşi atåt Erste (acţionarul majoritar al BCR), cåt şi Raiffeisen au înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari în urma falimentului Lehman Brothers şi a imploziei sectorului bancar din Islanda, ambele bănci ar putea să se menţină pe profit, graţie ajutorului oferit de statul austriac. O altă veste bună este că deficitul bugetar, un factor major de îngrijorare, ar putea fi atenuat de contracţia creditării.

RISC – Spectrul deflaţiei ameninţă SUA şi UE

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană s-ar putea confrunta în acest an cu riscul deflaţiei, au avertizat preşedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, Janet Yellen, şi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, la reuniunea anuală a American Economics Association. „Este din ce în ce mai probabil ca inflaţia să scadă pånă la niveluri indezirabile“, a afirmat Yellen, care a mai arătat că Fed şi-ar putea extinde măsurile neconvenţionale de politică monetară, în contextul în care instituţia a redus deja rata dobånzii de intervenţie la zero. „Furtuna economică şi financiară cu care ne confruntăm astăzi generează riscuri ridicate pentru o perioadă îndelungată de stagnare – rezultat extrem de rău. Este foarte probabil să urmeze un interval extins de slăbire pentru economie“, a explicat oficialul american. Pe de altă parte, Papademos a afirmat că BCE ar putea aplica noi reduceri ale dobånzii de politică monetară (de 5% în prezent), pentru a stimula creşterea economică şi a reduce riscul deflaţiei.

PRELUARE – Oltchim se împrumută pentru o parte din Arpechim

Oltchim va contracta un împrumut în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a finanţa preluarea operaţiunilor de petrochimie de la Arpechim Piteşti, deţinută în prezent de Petrom, şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim, Constantin Roibu, şi directorul economic, Vasile Măndică, au fost împuterniciţi să negocieze creditul şi garanţiile aferente. Totodată, acţionarii Oltchim au mai aprobat majorarea capitalului social al companiei de la 32,3 milioane de lei la 34,3 milioane de lei, prin emisiunea a 19,4 milioane de acţiuni noi, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe titlu; în urma acestei operaţiuni, AVAS şi-a majorat participaţia de la 53,2% la 54,7%.

INIŢIATIVĂ – Obama: reduceri de impozite de 310 mld. dolari

Programul de relansare economică al preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, cuprinde, în versiunea sa din prezent, o serie de reduceri fiscale în valoare de 310 miliarde de dolari destinate persoanelor fizice şi companiilor, reprezentånd aproximativ 40% din totalul pachetului de 775 de miliarde de dolari prevăzut pentru următorii doi ani. În ceea ce priveşte măsurile fiscale destinate companiilor, planul lui Obama prevede deduceri fiscale aplicabile retroactiv pånă la cinci ani în urmă, pentru a uşura povara multor firme afectate de pierderile din 2008, dar şi din 2009.