Băsescu + Putin = gaz la liber!
Declaraţia premierului rus, Vladimir Putin, prin care acesta afirma că Rusia este dispusă să livreze direct gaze Romåniei, fără intermediari, are „directă legătură“ cu discuţia dintre oficialul de la Kremlin şi preşedintele Traian Băsescu, a afirmat prim-ministrul Emil Boc. „Declaraţia preşedintelui Putin are directă legătură cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Băsescu. A fost o conversaţie de 40-45 minute, în care am aflat că acest contencios între Rusia şi Ucraina poate dura“, a explicat Boc. Potrivit acestuia, detaliile discuţiei sunt cunoscute şi de către ministrul economiei, Adriean Videanu. La mijlocul săptămånii trecute, Putin a declarat că Rusia nu se opune includerii Romåniei în proiectul South Stream şi s-a pronunţat în favoarea vånzării directe de gaze către Romånia, prin companiile de stat. Romånia îşi asigură din producţia proprie circa două treimi din consumul de gaze, de circa 17-18 miliarde de metri cubi, în principal prin Romgaz şi Petrom. Diferenţa este importată din Rusia via Ucraina, prin intermediarii WIEE, o societate mixtă formată din firma Wintershall (parte a grupului german BASF) şi Gazprom, şi Imex Oil, firmă înregistrată în Cipru.
FINANCIAR – Leul, tot pe tobogan
Cursul de schimb al monedei naţionale faţă de euro a continuat să scadă la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la începutul acestei săptămåni, atingånd maximul istoric pe piaţa interbancară, de 4,2620-4,2650 lei/euro, cu aproape patru bani peste nivelul de la închiderea şedinţei de vineri, cånd euro a fost cotat la 4,2230-4,2300 lei. Rata de referinţă anunţată la sfårşitul săptămånii trecute de Banca Naţională a Romåniei, de 4,2127 lei/euro, reprezenta, de asemenea, maximul istoric de la punerea în circulaţie a monedei unice europene. „Leul a fost singura valută din regiune care a înregistrat variaţii vizibile în raport cu euro, ca urmare a cererii de euro, însă volumele tranzacţionate sunt mici. Nu cred că nivelul de 4,3 lei/ euro va fi depăşit în şedinţa de astăzi (n.r. luni 12 ianuarie), a declarat un dealer citat de agenţia Mediafax.
MĂSURI – Planul de salvare german: 500 mld. euro
Guvernul german va achiziţiona, prin programul de 500 de miliarde euro destinat iniţial sprijinirii sistemului bancar, participaţii în orice companie importantă din industrie aflată în imposibilitate de plată din cauza crizei creditelor, potrivit unor surse din Executivul de la Berlin citate de cotidianul „Financial Times“. Guvernul va înfiinţa, de asemenea, un fond în valoare de 100 de miliarde de euro pentru garantarea creditelor companiilor cu probleme de lichiditate, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Acordarea acestor garanţii nu va implica şi investiţii în capitalul beneficiarilor. La începutul acestei săptămåni, guvernul Germaniei urma să adopte un plan de stimulare fiscală în valoare de 500 de miliarde de euro, cea mai extinsă măsură de acest gen luată de un stat european. Pe 9 ianuarie, statul german a achiziţionat 25% din acţiunile băncii Commerzbank, ca injecţie de capital şi, totodată, măsură de prevenire a unei eventuale preluări ostile.
STATISTICĂ – Deficitul comercial se ajustează lent
Deficitul comercial al Romåniei a fost în perioada ianuarie-noiembrie 2008 de aproape 21 de miliarde de euro, cu 7,1% mai mult faţă de intervalul similar din 2007, dinamica exporturilor continuånd să o devanseze pe cea a importurilor de bunuri, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Exprimat în lei, deficitul comercial a crescut cu 18%, la 76,59 miliarde de lei. Exporturile realizate în primele 11 luni din 2008 au însumat 115,5 miliarde de lei (31,58 miliarde de euro), iar importurile au fost de 192 de miliarde de lei (52,5 miliarde de euro). În luna noiembrie, deficitul comercial a fost, potrivit estimărilor INS, de 6,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), cu 20,57% mai mic (în lei) decåt în noiembrie 2007 (cu 26,8% mai mic în euro).
ADMINISTRAŢIE – Numiri la Ministerul de Finanţe
Gheorghe Gherghina, Bogdan Drăgoi şi Cătălin Doică au fost numiţi secretari de stat în Ministerul Finanţelor. Gherghina va conduce direcţiile de buget, Doică va fi responsabil de direcţiile de legislaţie fiscală, iar Drăgoi va gestiona trezoreria şi datoria publică. Cei trei demnitari au mai ocupat funcţiile de secretari de stat în Finanţe. Gherghina a lucrat ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor în mandatul ministrului PSD Mihai Tănăsescu, în perioada 2001-2004. Drăgoi a fost secretar de stat timp de un an în ministeriatul lui Sebastian Vlădescu (PNL). Cătălin Doică a devenit secretar de stat pe probleme de fiscalitate în 2005, tot în perioada lui Sebastian Vlădescu, iar premierul Emil Boc a decis să îi prelungească mandatul.
ZVONURI – Holcim preia HeidelbergCement?
Grupul elveţian Holcim ar putea lansa o ofertă pentru pachetul de 80% deţinut la concurentul german HeidelbergCement de familia miliardarului Adolf Merckle, potrivit unor informaţii apărute pe pieţele europene de capital, transmite agenţia Reuters. Amåndouă companiile sunt active şi pe piaţa romånească a materialelor de construcţii, unde concurează cu francezii de la Lafarge. Nici una dintre cele două companii nu a comentat informaţia, însă un oficial al Holcim a precizat că achiziţiile de o asemenea amploare ar fi dificil de finanţat în contextul economic şi financiar actual. Printre alte dificultăţi ridicate de o astfel de tranzacţie se numără legislaţia europeană referitoare la concurenţă. Holdingul controlat de familia miliardarului Adolf Merckle, care s-a sinucis recent, are 80% din acţiunile HeidelbergCement şi este obligat de creditori să våndă mai multe pachete de titluri.
DATE – Salariile scad încet
Avansul cåştigului salarial mediu net s-a redus de la 22,4% în octombrie la 21,4% în noiembrie 2008, pånă la nivelul de 1.361 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cåştigul salarial mediu nominal brut a fost în noiembrie 2008 de 1.844 lei, cu 2,7% mai mare faţă de luna precedentă. Creşterea din noiembrie a salariului mediu net s-a datorat, în principal, acordării de prime. Cele mai mari valori ale cåştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.373 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (768 de lei). Comparativ cu luna noiembrie 2007, indicele cåştigului salarial real – raportul dintre indicele cåştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum – a urcat cu 13,7%.
INTENŢII – Posibilă relaxare la creditele ipotecare
Banca Naţională a Romåniei (BNR) va decide în cursul acestei săptămåni eventualele modificări ale regulamentului privind creditarea populaţiei în ceea ce priveşte împrumuturile ipotecare, potrivit unor surse din mediul bancar citate de agenţia Mediafax. Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Romåne a Băncilor (ARB) s-au întålnit săptămåna trecută pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei. Există posibilitatea ca BNR să relaxeze anumite condiţii privitoare la creditele ipotecare, segment care este în prezent practic blocat de actualele reglementări. Creditul neguvernamental a crescut în noiembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă; împrumuturile în lei s-au diminuat cu 0,7% în termeni reali, iar cele în valută, exprimate în euro, cu 0,9%.