Măsurile anticriză ne costă 4,9% din PIB

Planul de măsuri împotriva crizei aflat în discuţia Guvernului echivalează cu un deficit bugetar de 4,9% din PIB, potrivit unor date ale Ministerului Finanţelor transmise sindicatelor şi patronatelor. Astfel, faţă de cheltuieli în valoare de 34 de miliarde de lei (5,9% din PIB), încasările la bugetul general consolidat vor reprezenta doar un procent din PIB. Proporţional, cea mai mare sarcină la buget va fi determinată de achitarea obligaţiilor financiare ale administraţiei publice centrale şi locale (facturi, subvenţii pentru agricultură şi TVA), în valoare de opt miliarde de lei, reprezentând 1,39% din PIB. Majorarea salariilor din sectorul bugetar raportat doar la indicele inflaţiei ar însemna cheltuieli de 1,36 miliarde de lei (0,23% din PIB), în vreme ce plata pensiilor la valoarea actuală a punctului de pensie, de 45% din salariul mediu brut anual, reprezintă cheltuieli de 1,5 miliarde de lei (0,26%). O altă măsură, referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit, va genera un minus bugetar de 3,44 miliarde lei, echivalentul a 0,59% din PIB.

IMOBILIARE – Tranzacţiile mari cu imobile, în picaj

Valoarea tranzacţiilor imobiliare de mari dimensiuni înregistrate în România a coborât în 2008 la 1,02 miliarde de euro, cu 39% mai puţin faţă de anul precedent, conform unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis. „România a înregistrat o scădere semnificativă a activităţii de investiţii în al doilea semestru al anului 2008. După o creştere robustă în prima parte a anului, în ultimele şase luni au fost încheiate doar două tranzacţii, totalizând 89 de milioane de euro“, afirmă raportul. „Volumul tranzacţionat în 2008 include doar o singură tranzacţie de mari dimensiuni în România, respectiv preluarea de către fondul RREEF (controlat de Deutsche Bank – n.r.) a proiectului de birouri şi de locuinţe Upground pentru 340 de milioane de euro.“

DECLARAŢIE – Carlos Ghosn: piaţa auto îşi revine în şapte ani!

143-24777-02_carlosghosn_04_c.jpgVânzările de automobile la nivel mondial ar putea reveni la volumul din 2007, respectiv 69 de milioane de unităţi vândute, abia peste şapte ani de acum încolo, a declarat preşedintele şi directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn (foto). „Ar putea fi necesari mai mult de şapte ani pentru a reveni la acest nivel“, a afirmat Ghosn, citat de agenţia Reuters. „Vânzările auto din 2007 au fost de 69 de milioane de maşini. În 2009, trendul din ultimele săptămâni indică 55 de milioane de unităţi“, a mai afirmat Ghosn.

SALVARE – ING apelează la garanţiile statului olandez

Grupul financiar ING va apela la garanţii ale statului olandez pentru portofoliul de credite şi va disponibiliza 7.000 de angajaţi din totalul de 130.000, în timp ce actualul director general, Michel Tilmant, se va retrage din funcţie, şi va fi înlocuit la sfârşitul lunii aprilie de preşedintele Consiliului de Administraţie, Jan Hommen. În ultimul trimestru din 2008, ING a raportat pierderi în valoare totală de 3,3 miliarde de euro, dintre care circa două miliarde au fost consemnate pe segmentul de creditare. Pentru întreg anul trecut, pierderile totale ale ING au fost de un miliard de euro. Guvernul olandez va garanta 80% din portofoliul de instrumente şi active legate de piaţa creditelor ipotecare subprime, în valoare totală de 27,7 miliarde euro. În octombrie 2008, grupul a obţinut de la guvernul olandez o infuzie de capital de zece miliarde de euro. ING este prezent în ţara noastră prin ING Bank.

ZVON – Garanţii de stat pentru investiţia Ford?

Oficialii Ford şi reprezentanţii guvernului român au început negocieri referitoare la garantarea unui împrumut care ar urma să fie contractat de producătorul american de automobile pentru finanţarea operaţiunilor de producţie din România, au declarat surse guvernamentale citate de agenţia Mediafax. Potrivit acestora, premierul Emil Boc ar fi cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, constituirea unei echipe la Ministerul Finanţelor, pentru a analiza condiţiile acordului. O decizie finală ar urma să fie luată după consultări cu Comisia Europeană. Comunicatul Mediafax mai precizează că directorul general al Ford Europa, John Fleming, a confirmat că producătorul va continua investiţia în fabrica de la Craiova, urmând să transfere în România linii de producţie din alte ţări. Ford va demara la Craiova producţia modelului Transit Connect începând din a doua jumătate a acestui an. La sfârşitul anului trecut, Mediafax informa, citând surse din executiv, că Ford şi Renault au cerut din partea statului român garanţii pentru finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 400 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro.

STUDIU – Averea populaţiei creşte mai încet

Ritmul de creştere a averii populaţiei s-a redus la jumătate anul trecut, în principal din cauza pierderilor de pe pieţele financiare, de la 13%, în 2007, la doar 7%, potrivit unui studiu al grupului UniCredit. Acest nivel se va păstra stabil până în 2010. Ponderea în PIB a activelor financiare ale populaţiei va scădea de la nivelul de 33% în 2007 la 27% în acest an, urmând să ajungă la 28% anul viitor. Cea mai mare parte a activelor populaţiei va continua să fie reprezentată de nume­rar şi depozite, ponderea acestora urmând să se plaseze la 80% în 2010. Pe de altă parte, ponderea în PIB a datoriilor populaţiei va avansa de la 19% în 2007 la 20% în 2009 şi la 21% în 2010. Pe cap de locuitor, activele financiare ale populaţiei vor ajunge în 2010 la 2.187 de euro, faţă de 1.670 de euro în 2008, în timp ce datoriile se vor majora de la 1.262 de euro, anul trecut, la 1.637 de euro anul viitor.

ESTIMARE – Raiffeisen: euro ajunge la 3,8 lei în decembrie

Cursul de schimb al monedei naţionale faţă de euro va atinge, la sfârşitul acestui an, valoarea de 3,8 lei/euro, în ciuda presiunilor din piaţă în sensul deprecierii leului, afirmă un studiu dat publicităţii săptămâna trecută de Raiffeisen Bank. Potrivit raportului, cursul va atinge un nivel de 4,2 lei/euro în martie, urmând să coboare până la 4 lei/euro în iunie şi să încheie anul la un nivel de 3,8 lei/euro. „Privind înainte, presiunile de depreciere a leului vor persista, în special dacă monedele din regiune se vor afla şi ele sub presiune. Planul bugetului pe 2009 ar putea fi un factor-cheie pentru cursul de schimb în perioada următoare“, mai arată studiul Raiffeisen.

DEZASTRU – Recesiune adâncă în Germania

143-24778-02_angelamerkel_04_agerpre.jpgEconomia Germaniei se va confrunta în acest an cu cea mai severă recesiune de după Al Doilea Război Mondial, cu o scădere a PIB de 2,25%, a anunţat guvernul federal de la Berlin. Din 1945 încoace, economia germană (a fostei RFG, înainte de reunificare) nu a scăzut cu mai mult de un procent într-un singur an. „Economia Germaniei, din cauza dependenţei puternice de exporturi, este în mod deosebit afectată de scăderea cererii din partea principalilor parteneri comerciali şi de criza bruscă de pe pieţele finan­ciare“, arată executivul de la Berlin. Germania va resimţi îndeosebi im­pac­tul scăderii exporturilor, care se vor diminua în acest an cu 8,9%, în timp ce importurile se vor reduce cu 5%. Aceste două tendinţe ar urma să genereze pierderi de 2,2% din PIB.