Accizele fac scrum piaţa tutunului

Începând de la 1 aprilie, vor fi aplicate primele majorări ale accizelor la produsele din tutun şi alcool, în cuantum de şapte euro la mia de ţigarete, de 11 euro pe hectolitru la produsele alcoolice fermentate şi sigilate, respectiv de 13,96 de euro pe hectolitru la restul băuturilor alcoolice. Acciza la tutun va suporta o nouă majorare, tot de şapte euro la mia de ţigarete, de la 1 septembrie. Reprezentanţii companiilor JTI (Japan Tobacco International) şi BAT (British American Tobacco) au susţinut că majorarea accizei va determina o scumpire a ţigărilor cu circa 30%-40% şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă. Potrivit Gildei Lazăr, director de corporate affairs al JTI, industria locală a ţigaretelor generează circa 12% din PIB. În medie, afirmă oficialul, 75% din preţul unui pachet de ţigarete este reprezentat de taxe (TVA şi acciza). „BNR a calculat că influenţa creşterii accizei la tutun în formula din actualul Cod fiscal (creştere graduală pe doi ani) ar fi fost de 0,8%“, a afirmat Lazăr. „În formula actuală, probabil că va bate 1%!“

Garanţii de stat pentru împrumutul Ford

Guvernul României a deschis discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte garantarea unei părţi din împrumutul pe care compania Ford intenţionează să-l contracteze de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Potrivit oficialilor companiei, Ford va investi în România 1,2 miliarde de euro. Constructorul american in­ten­ţionează să ia de la BEI un împrumut de 600 de milioane de euro, din ca­re 400 de milioane vor fi alocate di­rect uzinei de la Craiova. Conform de­clara­ţiilor Nadiei Crişan, reprezentant al Ford România, citată de agenţia Me­dia­fax, statul român va garanta 80% din cele 400 de milioane împrumutate de la BEI şi destinate investiţiei directe (320 de milioane de euro). În această toamnă, Ford va începe la Craiova pro­ducţia vehiculului comercial uşor Transit Connect.

Isărescu: Frânare bruscă în trimestrul IV din 2008

147-26213-02_isarescu_08_rp.jpgEconomia României a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o frâ­nare bruscă, provocată de decelerarea creditului neguvernamental, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. „Deficitul de cont curent va fi de 12%-12,5% din PIB“, a afirmat Isărescu. „Ştim exact cât este deficitul, nu ştim exact cât este PIB. Suntem siguri că am avut în trimestrul al patrulea o frânare bruscă a economiei, cu precădere din zona cre­ditului neguvernamental, al cărui im­pact asupra PIB nu îl putem estima cu exactitate.“ Oficialul a mai declarat că în ceea ce priveşte datoria băncilor există un grad înalt de concentrare, pri­mele zece instituţii bancare având în portofoliu circa 90% din soldul total reînnoit.

UBS, sub tirul guvernului american

Banca elveţiană UBS a anunţat săp­tămâna trecută că a ajuns la un acord cu autorităţile Statelor Unite, prin care va dezvălui numele a 250 de cetăţeni americani care au comis evaziune fiscală, ascunzându-şi averile în conturi deschise la UBS. De asemenea, banca a acceptat să plătească o amendă de 780 de milioane de dolari. Guvernul american a deschis însă un proces civil prin care solicită detalii despre conturile de la UBS ale 52.000 de americani, care însumează solduri totale de 14,8 miliarde de dolari, potrivit portalului Bloomberg.com. Anterior, autorităţile americane solicitaseră detalii despre conturile a 20.000 de persoane. În urma anunţului, acţiunile UBS, cea mai mare bancă de administrare a averilor din lume, au scăzut cu 14%.

Piaţa auto locală s-a calat în ianuarie

Vânzările de autoturisme noi au scăzut în luna ianuarie cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Astfel, cu un an în urmă, în ianuarie 2008, au fost comercializate în total 23.369 de unităţi, în timp ce în prima lună a acestui an vânzările au fost de doar 8.187 de unităţi (inclusiv autoturisme, vehicule comerciale şi autobuze). Pe segmentul autoturismelor, scăderea a fost de 63,9%, de la 19.712 unităţi vândute în prima lună a anului trecut la 7.110 în ianuarie 2009. Clasamentul mărcilor de autoturisme, în funcţie de vânzări, este condus în continuare de Dacia (1.645 de unităţi în ianuarie 2009), urmată de Volkswagen (918 unităţi) şi de Hyundai (639).

BERD, BEI şi IFC, program pentru băncile est-europene

Banca Europeană pentru Reconstruc­ţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Eu­­ro­­peană pentru Investiţii (BEI) şi In­ternational Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mon­diale, elaborează un program pen­tru susţinerea sistemului financiar din Europa de Est, informează agenţia AFP. Grupul este condus de BERD, iar printre statele vizate se numără Ro­mânia, Ucraina, Ungaria, Croaţia, Serbia, ţările baltice şi, posibil, Rusia. „Credem că problema este serioasă, dar controlabilă“, a afirmat directorul departamentului de cercetări al BERD, Jeromin Zettelmeyer. „Avem câteva luni pentru a interveni, doar câ­teva săptămâni în unele state, în con­­diţiile în care există ţări precum Ucraina, aflate în pragul colapsului.“ Programul ar putea funcţiona prin recapitalizarea băncilor-mamă din Europa de Vest, cu condiţia ca acestea să îşi susţină filialele din estul continentului.

Românii ezită să mai cumpere electrocasnice

Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 6,3%, la nivelul de 742 de milioane de euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. Pe întreaga durată a anului 2008, această piaţă a avut o evoluţie pozitivă, cu o creştere de 11,5%, până la 2,47 de miliarde de euro. Cea mai puternică scădere în decursul trimestrului al patrulea din 2008, de 18,7%, au înregistrat-o electrocasnicele mari; la nivelul întregului an 2008, vânzările în acest segment au coborât cu 2,7%. Doar două categorii (plitele şi uscătoarele de rufe, ambele cu ponderi mici în structura totală a vânzărilor) au înregistrat creşteri în 2008, în vreme ce scăderi s-au înregistrat pe segmentul produselor electrocasnice mici (-8,6%), al echipamentelor foto (-8,2%) şi produselor electronice (-8%).

Avem buget! Vine şi rectificarea…

147-26214-02_gheorghepogea_08_c.jpgChiar în ziua votării bugetului de stat de către Parlament (vineri, 20 februarie), ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, declara că nu exclude o viitoare rectificare bugetară, în cazul unei scăderi a veniturilor bugetare programate pentru primul trimestru al acestui an. Rectificarea va consta, în această situaţie, în diminuarea cheltuielilor bugetare, potrivit ministrului. „Dacă resursele scad din cauze externe Guvernului, în mod onest se poate face şi o rectificare în minus, dar nu pe seama persoanelor vulnerabile, a pensionarilor sau de la investiţii“, a afirmat Pogea. Oficialul a mai afirmat că în acest an dinamica veniturilor bugetare va fi mai mică decât în 2007 şi 2008 şi, prin urmare, şi cheltuielile vor trebui să fie mai mici. Bugetul pentru acest an prevede un PIB de 144,7 miliarde de euro, un deficit bugetar de 2% din PIB şi o creştere economică de 2,5%.