Brief

Împrumutul româniei: peste zece mld. euro Împrumutul pe care România îl negociază cu Comisia Europeană şi FMI va fi semnat în această lună, iar suma va fi „undeva peste zece miliarde de euro“, acordul fiind negociat pentru anii 2009 şi 2010, a declarat prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, citat de agenţia Mediafax. Valoarea împrumutului va depinde, în opinia acestuia, de prognozele referitoare la creşterea economică. Oficialul a mai afirmat că indicatorii

Împrumutul româniei: peste zece mld. euro

Împrumutul pe care România îl negociază cu Comisia Europeană şi FMI va fi semnat în această lună, iar suma va fi „undeva peste zece miliarde de euro“, acordul fiind negociat pentru anii 2009 şi 2010, a declarat prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, citat de agenţia Mediafax. Valoarea împrumutului va depinde, în opinia acestuia, de prognozele referitoare la creşterea economică. Oficialul a mai afirmat că indicatorii economici pentru luna ianuarie sunt în scădere faţă de previziunile autorităţilor, „trimestrul I fiind, se pare, pe minus din punctul de vedere al creşterii economice“. „În condiţiile în care bugetul de stat este construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, dacă această scădere va continua până la mijlocul anului, întregul buget va trebui revăzut, în sensul scăderii consumului public“, a spus Stolojan. „Undeva la mijlocul anului, va trebui să luăm noi măsuri, în sensul reducerii consumului public.“

Renault solicită ajutoare de stat de 68 mil. euro

Grupul Renault a solicitat, din partea autorităţilor române, ajutoare de stat în valoare de 68 de milioane de euro, destinate atât centrului tehnic RTR de la Titu, cât şi furnizorilor locali ai companiei, a declarat directorul general al grupului în ţara noastră, François Fourmont. Din acest pachet, 28 de milioane de euro sunt destinate RTR, în timp ce restul de 40 de milioane ar reprezenta subvenţii pentru o parte dintre furnizorii Dacia şi Nissan, pentru proiecte de investiţii cu o valoare cumulată de 200 de milioane de euro. Totodată, potrivit oficialului francez, Re­nault discută cu oficialităţile române garantarea unui împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii. Asociaţia Constructorilor de Automobile din România a solicitat Guvernului amânarea de la plată a 50% din TVA pentru anii 2009 şi 2010, potrivit preşedintelui organizaţiei, Constantin Stroe.

Pogea: ne putem confrunta cu o recesiune

România ar putea înregistra în acest an o creştere economică cuprinsă între 1,5% şi 1%, a declarat ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Nivelul creşterii economice luat în calcul la construcţia proiectului de buget pentru acest an este de 2,5%. „Pe mine dacă mă întrebaţi, la ora actuală este posibil să fie între -1% şi 1,5%“, a afirmat Pogea. Săptămâna trecută, o delegaţie a FMI a ajuns în România pentru a discuta termenii unui acord de finanţare pentru ţara noastră, care va fi susţinut de Uniunea Europeană şi de alte instituţii internaţionale. La discuţii participă şi experţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Centrale Europene.

BM: cea mai gravă criză din ultimii 80 de ani

Economia globală se va confrunta cu cea mai severă recesiune din ultimii 80 de ani, riscurile fiind mari îndeosebi în regiunea Europei Centrale şi de Est, a afirmat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick. „Cred că avansul (economiei la nivel mondial, n.r.) va coborî, probabil, cu 1% până la 2%. Nu am văzut astfel de cifre din cel de-Al Doilea Război Mondial, adică din anii ‘30, a declarat Zoellick. „Europa Centrală şi de Est este expusă în mod special, deoarece aceste state au făcut eforturi în ultimele două decenii pentru a se integra accelerat în fluxurile comerciale, de investiţii şi de capital. De asemenea, există problema activelor denominate în valută străină, fie ea euro, fie francul elveţian“, a explicat oficialul. Zoellick a mai declarat că în această perioadă cererea pentru finanţări din partea Băncii Mondiale a crescut de la 3,5 miliarde de dolari în 2008 la 35-36 de miliarde în acest an.

BEI acordă trei miliarde de euro pentru industria auto

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a aprobat săptămâna trecută pachete de credite în valoare totală de trei miliarde de euro, destinate constructorilor europeni de automobile. Astfel, grupurile Renault, PSA Peugeot Citroën, Fiat, BMW şi Daimler vor primi credite de câte 400 de milioane de euro,  sumă pe care o vor primi şi constructorii de camioane Volvo şi Scania. Constructorul de automobile Volvo (în prezent deţinut de grupul american Ford) va primi un împrumut de 200 de milioane de euro. Banca estimează că va aproba, în lunile aprilie şi mai, alte credite pentru industria auto, în valoare totală de 2,8 miliarde euro. În Franţa, Renault şi PSA Peugeot Citroën beneficiază de un program de ajutor din fonduri publice în valoare de şase miliarde de euro, sumă împărţită în mod egal între cei doi constructori.

Consolidări masive pe piaţa farmaceuticelor

Grupul farmaceutic elveţian Roche a încheiat un acord pentru preluarea corporaţiei americane Genentech, cu activităţi în domeniul biotehnologiei. Pentru pachetul de 44% din acţiuni pe care nu le deţine încă, Roche va plăti 46,8 miliarde de dolari, reprezentând un preţ de 95 de dolari pe acţiune; iniţial, oferta elveţienilor fusese de 86,5 dolari pe acţiune. Negocierile dintre cele două companii au început în vara trecută, însă au fost oprite de câteva ori, acţionarii Genentech considerând că oferta Roche este prea mică. Mai multe grupuri din domeniul farmaceutic au preluat în ultimul an concurenţi, pentru a-şi majora cota de piaţă şi a-şi diversifica portofoliul de produse. Astfel, Pfizer va achiziţiona grupul Wyeth pentru 68 de miliarde de dolari, iar Merck va cumpăra Schering-Plough cu 41,1 miliarde.

Peste 36.000 de concedieri până în octombrie

Numărul locurilor de muncă ce urmează a fi disponibilizate în toată ţara în intervalul martie-octombrie este de peste 36.000, până în prezent 440 de companii trimiţând notificări către agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Dintre firmele care au anunţat că vor face disponibilizări, cele mai multe sunt din Bucureşti (35), Prahova (26) şi Constanţa (23). Cele mai multe disponibilizări au fost anunţate pentru luna martie (26.998). Alte 7.346 de posturi ar putea fi disponibilizate în aprilie şi 1.434 în mai. Majoritatea locurilor de muncă disponibilizate sunt în Bucureşti (4.767), Prahova (3.774) şi Hunedoara (2.140). Domeniile cele mai afectate sunt extracţia petrolului şi a gazelor naturale (3.000 de disponibilizări), construcţia de automobile(2.825) şi construcţiile de locuinţe (2.747).

Birocraţie mai puţină pe fondurile europene

Guvernul a redus de la 29 la doar şase numărul actelor solicitate companiilor la depunerea proiectelor pentru finanţare din fonduri europene, a declarat premierul Emil Boc. Oficialul a mai precizat că anumite documente care pot fi obţinute de pe site-ul unor instituţii publice nu vor mai fi solicitate firmelor. „La depunerea de proiecte, sunt foarte multe acte care se cer în original sau într-o formă avansată“, a explicat Boc. „Am decis să studiem posibilitatea ca la început să dăm o declaraţie pe proprie răspundere că aceste documente le depui, iar în cazul în care eşti declarat eligibil, aceste documente să fie depuse în termenul stabilit.“