UE şi-a dat acordul pentru nabucco

Traian Băsescu a anunţat vineri, 20 martie, că UE a decis finanţarea din fonduri europene a proiectului Nabucco, precum şi a interconectării sistemelor de transport al gazului natural dintre România şi Ungaria şi, respectiv, România şi Bulgaria. „S-a stabilit finanţarea pentru proiectul Nabucco, declarat proiect energetic prioritar“, a arătat Băsescu. „Uniunea finanţează şi realizarea interconexiunii dintre România şi Ungaria la transportul de gaze. Tot cu finanţare europeană se realizează şi interconectarea dintre sistemul românesc şi cel bulgăresc. Programul global are circa cinci miliarde de euro şi este destinat realizării sistemului de bandă largă pentru internet şi a interconexiunilor sistemelor naţionale de transport de gaze pe conductă sau ale sistemelor energetice.“

Moody‘s confirmă ratingul suveran al României

Agenţia de rating Moody‘s Investors Service a reconfirmat la sfârşitul săptămânii trecute ratingurile suverane ale României pentru datorii şi depozite în lei şi valută străină, pe termen lung şi scurt, acestea fiind plasate în categoria de investment grade. „Afirmarea ratingului are ca premisă obţinerea unui program de finanţare FMI/UE, cuplat cu o ajustare fiscală eficientă“, arată comunicatul agenţiei. Moody‘s apreciază că valoarea împrumutului contractat de România va fi de circa 20 de miliarde de euro. „Există stimulente puternice, atât pentru Guvern, cât şi pentru Uniunea Europeană, pentru a coopera la stabilizarea economiei României“, a declarat Kenneth Orchard, vicepreşedinte şi analist senior al agenţiei. „Însă dacă vor exista semne că Uniunea devine mai puţin dispusă să sprijine România, atunci sunt şanse ca agenţia să reducă ratingul ţării sub pragul de investment grade.“

UE sprijină dublarea resurselor financiare ale FMI

151-27739-02_sarkozy_12_agerpres.jpgUniunea Europeană (UE) a decis să susţină, la summit-ul G20 care va avea loc în luna aprilie, dublarea resurselor financiare ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) la nivelul a 500 de miliarde de euro. UE va contribui cu 75 de miliarde de euro la finanţarea suplimentară a FMI, potrivit declaraţiilor preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy. În documentul în care oficialii europeni îşi exprimă intenţia de a sprijini dublarea resurselor FMI – act prezentat pe 20 martie liderilor UE reuniţi la Bruxelles – nu se menţionează cu ce fonduri ar urma să contribuie blocul comunitar la această iniţiativă. Proiectul mai menţionează că Uniunea va aloca fonduri suplimentare pentru eliminarea activelor toxice din sistemul financiar, cu scopul de a stimula creditarea.

BNR relaxează provizioanele pentru credite restante

Banca Naţională a României (BNR) a aprobat un nou regulament, prin care a fost redus nivelul provizioanelor constituite de bănci pentru creditele considerate pierdere (restante pentru mai mult de 90 de zile sau pentru care s-au inţiat proceduri juridice). Noul regulament le permite băncilor „să ia în considerare o cotă de cel mult 25% din valoarea recuperabilă a garanţiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor menţionate mai sus, spre deosebire de cadrul de reglementare anterior, care nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile“, arată comunicatul BNR. În prezent, instituţiile de credit constituie provizioane pentru întreaga sumă restantă şi dobânzile aferente.

ThyssenKrupp, 3.000 de disponibilizări în toată lumea

Grupul german ThyssenKrupp va concedia peste 3.000 de angajaţi la nivel global, reprezentând 1,5% din totalul personalului. Concedierile vor afecta operaţiunile din sectorul siderurgic şi de pe piaţa componentelor auto, precum şi şantierele navale. În România, ThyssenKrupp este prezentă cu toate cele cinci divizii: metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii. Grupul deţine trei unităţi de producţie la Galaţi (de agregate minerale din zgură de oţelărie) şi Sibiu (de amortizoare auto, respectiv de arcuri lamelare şi parabolice), precum şi două unităţi din domeniul oţelului.

Profit de 358 de milioane de lei la UniCredit Ţiriac

Profitul UniCredit Țiriac Bank a urcat în 2008 cu 37% faţă de anul precedent, până la nivelul a 358,3 milioane de lei, în timp ce activele băncii au crescut la 17,5 miliarde de lei, în urcare cu 36% faţă de anul 2007. Activele totale ale instituţiei, consolidate pro forma cu cele ale celorlalte companii la care deţine participaţii semnificative, se situau la sfârşitul anului trecut la 20,3 miliarde de lei. Soldul creditelor acordate de bancă a crescut cu 53%, la 16,7 miliarde de lei, în timp ce portofoliul de depozite a urcat cu 31%, la 8,5 miliarde lei. Potrivit preşedintelui instituţiei, Răsvan Radu, banca va capitaliza tot profitul din 2008.

IBM cumpără Sun ­Microsystems?

Grupul american IBM negociază o posibilă achiziţie a producătorului de hardware (în special servere) şi software Sun Microsystems printr-o tranzacţie care ar putea depăşi 6,5 miliarde de dolari, informează cotidianul Wall Street Journal. IBM ar urma să achite suma menţionată în cash. În ultimele luni, Sun a încercat să găsească un cumpărător, însă Hewlett-Packard a refuzat oferta.

Brandul de ţară: o luăm de la capăt!

Ministerul Turismului a publicat la începutul acestei săptămâni anunţul de licitaţie pentru selectarea consultantului care va realiza brandul de ţară al României. Proiectul ar urma să fie finalizat în septembrie, bugetul alocat (pentru execuţie şi promovarea ulterioară) fiind de 75 de milioane de euro. Potrivit declaraţiilor ministrului, Elena Udrea, circa 80% din bugetul din acest an al ministerului, de 400 de milioane de lei, va fi alocat refacerii infrastructurii turistice.

Viitor sumbru: şomaj de 10% în UE

151-27740-02_josemanuelbarroso_12_c.jpgRata medie a şomajului în rândul statelor membre ale UE se îndreaptă către 10%, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. „Şomajul este principala mea îngrijorare. Piaţa locurilor de muncă se deteriorează din ce în ce mai mult“, a declarat Barroso. În 2008, rata medie a şomajului în Uniunea Europeană a fost de mai puţin de 7%, dar în luna ianuarie, a urcat la 7,6 procente. Potrivit organizaţiei patronale europene BusinessEurope, în cursul acestui an, circa 4,5 milioane de persoane de pe teritoriul statelor UE şi-ar putea pierde locul de muncă.

Precizare
În articolul „Taxele radio şi TV ne scot, în 2009, din buzunar 110 milioane de euro“ (Capital, 19 martie), nivelul taxei TV menţionat pentru 2009, de circa 70 mil. euro, a fost estimat de Capital pe baza încasărilor SRTv din anul 2007, ajustate la un curs de 4,3 lei/euro.