A doua centrală nucleară – la Mioveni?
Zona Mioveni ar putea reprezenta amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare a României, potrivit declaraţiilor ministrului economiei, Adriean Videanu. În timpul vizitei întreprinse alături de premierul Emil Boc la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni, Videanu a fost întrebat de ziarişti dacă această zonă întruneşte condiţiile pentru amplasarea viitoarei centrale nucleare, care va avea între două şi patru reactoare. „Categoric, categoric“, a răspuns ministrul. În luna februarie, surse din minister citate de agenţia Mediafax au afirmat că autorităţile române au identificat doar două posibile amplasamente pentru cea de-a doua centrală. Decizia referitoare la locul unde va fi aceasta construită se va lua, probabil, în luna septembrie. Fabrica de Combustibil Nuclear îşi va dubla producţia începând din 2010-2011, pentru a susţine alimentarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Acestea, cu o putere instalată de câte 720 MW, vor fi construite de o companie mixtă formată din Nuclearelectrica în asociere cu Enel, Electrabel (GDF Suez), CEZ, Iberdrola, RWE şi ArcelorMittal România.
Moody’s: recesiune în 2009, relansare în 2010
Agenţia Moody’s anticipează că România va înregistra în acest an o scădere economică de patru procente, urmând ca ţara noastră să reintre pe o traiectorie pozitivă în 2010, când vom avea o creştere economică de 0,3%. „Există dovezi ample că economia încetineşte rapid în prezent. Sectoarele orientate spre export îşi reduc producţia şi industria construcţiilor merge din ce în ce mai prost. Lichiditatea de pe piaţa locală s-a îmbunătăţit oarecum faţă de luna februarie, dar banca centrală încă mai menţine dobânzile la un nivel ridicat, pentru a sprijini moneda“, arată un raport al instituţiei. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Moody’s estimează că acesta va atinge în acest an nivelul de 5,1%, peste ţinta convenită cu FMI prin acordul de împrumut, de 4,6%. Pentru 2010, agenţia anticipează un deficit bugetar de 4%.
Decont lunar la TVA pentru achiziţiile din UE
Toate companiile care fac achiziţii din spaţiul economic comunitar vor fi obligate să depună lunar un decont de TVA, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului. „Pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare, se propune modificarea Codului fiscal, astfel încât persoanele impozabile care vor realiza achiziţii intracomunitare să fie obligate să depună decont de TVA lunar, chiar dacă au o cifră de afaceri sub plafonul de 100.000 euro“, se spune în textul documentului. Potrivit proiectului, astfel va fi posibil ca firmele care fac achiziţii intracomunitare să fie controlate lunar, şi nu trimestrial (cum se întâmplă în prezent), ceea ce ar urma să aibă ca rezultat diminuarea fraudei fiscale realizate prin plasarea pe piaţa neagră a unor produse cumpărate din spaţiul Uniunii Europene.
Consumul de petrol a luat-o la vale
Cererea mondială de petrol se va reduce în acest cu 2,4 milioane de barili pe zi, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), o scădere care nu s-a mai înregistrat de la începutul anilor ’80. Faţă de precedentul raport al AIE, prognoza a fost redusă cu aproximativ un milion de barili pe zi. Conform datelor agenţiei, indicatorii economici arată, pentru primul trimestru al anului, un consum „mult mai redus“ decât fusese anticipat.
Comisioanele, cireaşa de pe tortul veniturilor băncilor
Cea mai mare parte a încasărilor din comisioane ale băncilor mari din România provin din tranzacţiile cu numerar, arată un raport efectuat de compania de consultanţă Capgemini, Asociaţia Europeană pentru Management Financiar şi Marketing şi grupul UniCredit. Alte două surse importante de astfel de încasări sunt plăţile, cu o pondere de 32%, şi comisioanele de administrare, cu 28%. Raportul a analizat 11 bănci din sistem, cele mai mari de pe piaţă, care reprezintă în total 86% din piaţa bancară autohtonă, perioada luată în calcul fiind ultimul trimestru din 2008. În analiza creditelor ipotecare, România a fost inclusă în categoria a doua; potrivit raportului, băncile locale consideră creditul ipotecar drept un instrument hibrid, care serveşte atât la atragerea de noi clienţi (pentru a-şi majora cota de piaţă), cât şi la generarea de profit. În prima categorie sunt băncile din Germania şi Elveţia, care acordă credite ipotecare doar pentru a avea profit.
7.500 de locuri de parcare subterane în Bucureşti
Aproape 7.500 de locuri de parcare subterane vor fi construite de către municipalitatea Bucureştiului, în opt locuri din centru, potrivit declaraţiilor directorului general al Direcţiei de Investiţii şi Dezvoltare din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă. Cele mai mari dintre acestea se vor afla în Piaţa Alba Iulia (2.190 de locuri), în Piaţa Revoluţiei, lângă Ateneul Român (1.650 de locuri) şi, respectiv, în Piaţa Presei Libere (1.633 de locuri), toate acestea având trei niveluri. De asemenea, directorul general al Direcţiei de Transporturi şi Sistematizarea Circulaţiei, Ion Dedu, a mai declarat că autorităţile locale ale Capitalei doresc dezvoltarea reţelei de transport public. „Ne propunem ca populaţia, în proporţie de 50%-60%, să apeleze în viitor la mijloacele de transport public“, a afirmat Dedu.
Constatul amiabil, în sfârşit agreat de toată lumea
Asigurătorii care vând poliţe de răspundere civilă auto (RCA) au semnat protocolul de colaborare pentru soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere uşoare. „Data de 1 iulie 2009, anunţată ca termen de intrare în vigoare a normelor, va fi respectată. România se aliniază, şi din acest punct de vedere, practicilor din statele europene“, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu. Protocolul prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente care vor contribui la soluţionarea dosarelor de daună, regimul probator, precum şi instrucţiunile de aplicare practică a cazurilor. În cazul accidentelor auto uşoare, asigurătorii pot fi informaţi pe baza unui formular tipizat, care se eliberează de către companie, este denumit „constatare amiabilă de accident“ şi nu mai presupune avizul Poliţiei Rutiere. După ce este completat, formularul se transmite societăţii de asigurare odată cu poliţa RCA.
Investiţii în turism de 227 de milioane de lei
Ministerul Turismului va aloca aproape 227 de milioane de lei pentru finanţarea a 46 de proiecte de investiţii în 20 de judeţe, printre care se numără dezvoltarea infrastructurii turismului balnear, reabilitarea de trasee turistice, dezvoltarea turismului pe litoral şi în deltă, ca şi construirea unor baze Salvamont şi refugii montane; există şi proiecte mai mici, precum miniporturi în deltă şi amenajarea de parcuri şi complexuri balneare. Printre aceste proiecte se află şi acela anunţat de minister în februarie, de construire a celei mai mari staţiuni de schi din sud-estul Europei, la Petroşani, în masivul Parâng, pentru care se prevede o investiţie în valoare totală de 68 de milioane de euro, cu finanţare din fonduri publice şi europene.